cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna januari 2016

Filiph öppnade sin säsong

Skrivet av Tom Johansson 30.01.2016

På lite stumma ben öppnade Filiph sin hallsäsong i Botna Junior Games i dag. Han blev tvåa på 200 meter i klassen under 19 år med tiden 22,88. Det var ingen kanontid, men heller ingen katastrof, en halv sekunder över personbästa utomhus. Vann gjorde Niko Vainionpää på 22.47.
Filiph hoppas att loppet fungerade som en ”öppnare” av musklerna. Nästa lördag har han planer på att återkomma till Botniahallen. Då är det Botnia Games som gäller. Filiph har anmält sig på 400 meter. Veckan som kommer innebär förberedelser inför Botnia Games som är en av de största inhemska inomhustävlingarna. Då får vi sannolikt även svaret på frågan hur mycket han ska satsa på årets hallsäsong. Det är trots allt arenasäsonen som gäller.
Positivt i dag var att foten som oroat hela grundträningsperioden nu var smärtfri. Foten var visserligen hårt tejpad. Nu försöker han fortsätta att sköta den och få problemet ur världen, med bland annat olika fotövningar. (Tom Johansson)


Träningen fortsätter

Skrivet av Tom Johansson 23.01.2016

http://youtu.be/rq2NoObUNoE

Hoppet är viktigt också i friidrotten.

 

Efter en liten förkylningen och en kall period är träningen i full gång. I fredags var det GIF:s träning i idrottsgården. Ett rätt tufft pass. Enligt planerna blir det rätt hård träning i början av nästa vecka. Efter det blir det att lätta på träningen, inför lördagen 200 meter i Botniahallen. Den tävlingen får fungera som en ”öppnare”. Ifall allt går enligt planerna är siktet inställt på följande veckoslut, Botnia Games som är en av hallsäsongens stora begivenheter med finländska mått. (Tom Johansson)

 

http://youtu.be/kCPufUOFu5Y

Fredagstränningen innehåller en hel del slit.


Premiär redan i Botnia Junior Games?

Skrivet av Tom Johansson 17.01.2016

Filiph ska försöka inleda hallsäsongen i Botniahallen lördagn den 30 januari. Om inget oförutsett inträffar ska han löpa 200 meter i Botnia Junior Games.
Som tidigare nämnts avstod han från idrottsgymnasiernas mästerskap i Åbo förra veckan. I fredags tränade han i Karleby, men kände av en begynnande förkylning. Känslan fanns kvar i lördags och han valde då vila. Det kalla vädret i dag satte även sina begränsningar. Nu är han i varje fall tillbaka i Vörå och om förkylningen ger med sig blir det en fullskalig tränignsvecka. Men många har brottats med envisa förkylningar i vinter.
Det är i varje fall svårt att veta var han i dag står efter en period med problem som bidragit till att Filiph tytt sig till en del alternativ träning.
En del av landets fridrottare har redan startat inomhusssäongen och en del fina resultat har presterats. Den som är intresserad kan ta del av de samlade resultsten och statistiken på Tilastopaja.
Internationellt fortsätter upprullningen av skandalerna. Vi får hoppas att vi får en ”sanningskommission” som lägger fusket i dagen, och friar dem som är godtrogna entusiaster. (Tom Johansson)


Säsongens andra SFI-läger avklarat

Skrivet av Tom Johansson 10.01.2016

Filiph tycker att säsongens andra SFI-läger i Kuortane gick bra mot bakgrunden att höstens träning i någon mån begränsats av fotproblemet. Foten kändes av, men det gick ändå att träna utan att foten blev sämre. En bättre tejpning bidrog sannolikt till att träningen kunde genomföras nästan fullödigt.
Vad problemet består av börjar också så småningom klarna. Den teori som nu känns trolig är att foten är lite platt och gör att en sena ovanpå ansträngs för mycket. Det blir sannolikt att ha speciell fotgymnastik och att försöka med hålfotsinlägg, och hoppas att det hjälper.
Lägret i Kuortane började för Filiphs del i fredags. Då var det snabbhet och snabb-kraft som gällde. Träningspasset bestod av bland annat en hel del hopp och mångsteg. Det blev även ett test 20 meter med flygande start. Filiph klockades för 2.02 sekunder, t.o.m. lite bättre än motsvarande test för ett år sedan.
Lördagen började med en länk samt övningar för bålstabiliteten, gymnastik och styrka. Sedan blev det drag, 5x500 meter och 5x150 meter.
Lägret avslutades i dag, söndag, med bland annat 3x200 meter och 2x200 meter.
Filiph hoppas nu att träningen kan fortsätta med full effekt. Han känner i varje fall att han är lite efter i träningen och har beslutat skjuta fram tävlingspremiären. Skolornas hallmästerskap, Urho-hallit, står han över i år. Dessa tävlingar avgörs i år i Åbo nästa vecka och han tycker de kommer lite för snabbt på. Om allt går som det ska inleder han hallsäsongen i februari.
Under veckan blev det även klart att VM u 19 år hålls i Polen 19-24 juli. Ursprungligen var det tänkt att ryska Kazan skulle stå värd, men på grund av dopingskandalen har Ryssland stängts av. Om Filiph ska få vara med borde han komma ner till 47,70. Dem tiden finns förstås i bakhuvudet, men ska inte få bli någon belastning under försäsongen.
En utmaning är även att både stava och uttala VM-orten, Bydgoszcz. (Tom Johansson)