cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna februari 2016

Förväntansfullt inför hall-FM

Skrivet av Tom Johansson 24.02.2016

Sammanlagt 28 löpare är anmälda på herarnas 400 meter i inomhus-FM. Därmed är kvartmilen den gren som har det största startfältet på herrsidan. De allra flesta av landets bästa 400-meterslöpare finns med. Sedan återstår det förstås att se hur många som ställer upp då det drar ihop sig på lördag i Tammerfors. För det mesta brukar en del av de anmälda utebli. Årets bästa tävling på banvarvet inomhus lär det i varje fall bli.

Filiph har känt sig rätt bra i skick, även om det finns en liten osäkerhet mot bakgrunden att grundträningsperioden inte varit helt problemfri. Att startfältet ser ut att bli mycket namnstarkt innebär att det är orealistiskt att förvänta sig några riktigt framskjutna placeringar, men det är klart att slaget inte får vara förlortat på förhand. Hur som helst ser Filiph fram mot en intressant och bra tävling, och givetvis att själv kunna göra ett bra lopp.
Det verkar som om det i övrigt är lite motbjudande att tävla på 400 meter i hall. Men FM är ett undantag. Nu ser uppslutningen som sagt ut att vara bra.
Då man ser på inomhusstatistiken från i fjol kan noteras att FM var höjdpunkten. Även i fjol avgjordes tävlingen i Pirkkahallen. Sammanlagt 14 av de 20 bästa tiderna på 400 meter noterades då. Nämnas kan att då man ser över hela fjolårets inomhussäsong noterades 17 av de 20 bästa loppen just på den här banan.
ÖID är för övrigt bra representerat i FM-tävlingarna, som även TV-sänds. Sammanlagt 25 ÖID:are är anmälda, en del i fler än en gren. (Tom Johansson)


Personbästa tre lopp i rad

Skrivet av Tom Johansson 20.02.2016

Filiph löpte personbästa i alla sina tre starter i öppna inomhus-DM som savgjordes i Botniahallen i dag. Det handlade visserligen om två av hans ”beskedligare” personliga rekord som han relativt sällan attackerat.
Dagen började med försöken på 60 meter. Han hade tredje bästa tiden, 7,34.. Det gav honom också en plats i A-finalen lite senare. I finalen blev han fjärde efter att ha kapat bort fyra hundradelar till av sitt rekord. Filiphs tidigare rekord är från motsvande tävling i fjol då han noterades för 7,43. I båda loppen kom han dåligt i gång, men hade bra fart på slutet.
Christoffer Envall vann finalen på goda 7,07. Han vann även 200-metersloppet en stund senare på 22,25. I det loppet kom Filiph tredje, två hundradelar efter tvåan Antti Kokkonen.
Filiphs tid var alltså 22,52. Tidigare personbästa på 200 meter, överlång bana, var 22,76 som han löpte i Tammerfors för nästan exakt ett år sedan. Utomhus är rekordet 22,33, från SFIM i Nedervetil i somras.
Med tre personbästa måste man förstås vara nöjd. Följande utmaning är om en vecka. Då är det tänkt att Filiph löper 400 meter i Pirkkahallen, Tammerfors, där herrarnas hall-FM avgörs.
Han har också beslutat att stå över på 200 meter, som han även skulle ha rätt att delta i. I stället siktar han mer på det påföljande veckoslutet då juniorernas hall-FM går av stapeln i Helsingfors, Kvarnbäcken. Då har han tänkt sig att löpa både 200 och 400 meter. (Tom Johansson)


Bra känsla under träningen

Skrivet av Tom Johansson 14.02.2016

Filiph har en bra träningsvecka bakom sig. Känslan är just nu positiv. Banvarvet i Botnia Games hade tydligen den önskade effekten. I onsdags tränade han igen i Botniahallen och kände sig bra. Det blev bland annat 2x60 meter, 2x100 meter, 200 meter och 300 meter.
Torsdagen var en lugnare träningsdag, medan träningen var riktigt hård på fredagen i Idrottsgården i Karleby. Efter uppvärmingen var det tre drag på drygt 800 meter i Engelska parken, i riktigt slaskföre. Dragen gick på drygt 2,35. Inne i Idrottsgråden blev det sedan en mängd krävande hoppövningar. Medicinbollen var även flitigt i användning.
På idrottsgårdens löpsträcka blev det sedan 3x300, 3x200 och 3x100 meter. Eftersom det är en raksträcka blir vändningarna mycket snäva och kostar förstås på lederna. Sista 100-metersdraget som i detta träningspass kanske kan motsvara upploppet på ett 400-meterslopp gick under 12 sekunder .
Träningspasset avslutades med en konditionscirkel och så småningom nedjoggning.
Lördagen tog han det igen lugnt med träningen. Samma gäller även i dag, söndag. Fartuthållningsträning är på programmet.
Filiph valde som sagt att träna denna vecka i stället för att tävla. På lördag ska han i varje fall försöka tävla igen. Det är öppna inomhus-DM i Botniahallen. Han ska anmäla sig på 60 meter och 200 meter. Beroende på hur 200 meter känns då avgör han om han löper den sträckan också i herrarnas FM påföljande veckoslut i Tammerfors, Pirkkahallen. Han har i vilket fall som helst klarat kvalgränsen eftersom fjolårets resultat även beaktas.
400 meter som avgörs lördagen den 27 februari är givetvis hans huvudsträcka och den han satsar på i första hand. (Tom Johansson)


Premiären på banvarvet halvdant

Skrivet av Tom Johansson 07.02.2016

Det blev en femte plats med tiden 50,07 för Filiph i Botnia Games i lördags. Han hängde med rätt bra i början av loppet, men orkade inte med någon riktig slutspurt. Någon katastrof var loppet ändå inte. Men det märks att det blivit för lite löpning under grundträningsperioden, på grund av fotproblemet. I övrigt har träningen som sagt kunnat utföras bra.
Han tyckte löpningen fungerade sisådär även om den riktiga löpkraften saknades på upploppet.
Nästa riktiga test är i slutet av februari då Filiph har tänkt ställa upp i herrarnas FM i Tammerfors. Han har en sjunde plats att försvara från i fjol då han löpte på 49,49, som står som hans inomhusrekord.
Eventuellt blir det någon tävling före det, men det blir ändå att mest satsa på träning för att förbättra fartuthålligheten.
Botnia Games bjöd på en rad resultat på god nationell nivå. Katri Mustolas come-back på damernas 400 meter var lovande. Herrarnas 800 meter bjöd även på många personbästaresultat. Positivt var för förstås även hemmahopparen Kristian Bäcks 7,49 i längd. (Tom Johansson)


Dags för Botnia Games

Skrivet av Tom Johansson 04.02.2016

På lördag avgörs Botnia Games, med hårda startfält. Tävlingarna televiseras, men är förstås bäst på ort och ställe. Filiph har anmält sig på 400 meter. Förhandsanmälda är tio löpare, bland dem flera i den absoluta inhemska eliten.
Filiph är lite osäker på sin form. Förväntningarna är inte riktigt högt ställda. Veckan har i varj fall varit rätt bra och åtminstone på onsdag kväll kändes allt helt ok. På onsdgen tränade han i Botniahallen. Det blev drag på 150 meter. Han försökte hitta en öppningsfart på cirka 17,7 sekunder för lördaens lopp.
På 400 meter är det nationell konkurrens, men i många andra grenar är det internationella inslaget betydande.
Inomhussäsongen har ur finländskt perspektiv börjat utomordentligt. Kronan på verket är Wilma Murtos världsrekord i stavhopp, i sin åldersklass. Nämnas kan även längdhopparnas långa skutt i Sydafrika och en rad goda resultat av mycket unga finländska friidrottare. Något stort kan vara på gång...? (Tom Johansson)