cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna mars 2016

Träningen har löpt bra

Skrivet av Tom Johansson 27.03.2016

Filiph har kunnat träna bra den senaste tiden. Ungdomslandslagets läger i Pajulahti som avslutades förra veckoslutet kändes förstås i benen. Träningen var tuff. Men det visade sig i varje fall att utvecklingen är positiv.
Efter lägret blev det att köra hem till Karleby, på sitt sätt ansträngande. På måndagen blev det massage och vidare till Vörå och skolgången.
Löpkilometrarna börjar också efter fotproblemen närma sig den nivå som han hade i fjol. Början av veckan följde invant mönster i Vörå. Under påskhelgen har träningen skett mest utomhus. I fredags var träningen förlagd till motlutet vid Närvilä viadukt, i lördags var det Kipparihallens konstgräs plus gymmet på kvällen och i dag var det en långlänk i det perfekta vårvädret.
Följnade läger är i Kuortane med början den 8 april. Det handlar då om SFI:s traditionella sjutusanläger. Under slutet av april följer SFI:s utlandsläger, i Portugal.
Tävlingskalendern har studerats flitigt, men vi får återkomma till tävlingsprogrammet så småningom. (Tom Johansson)


Vid gott mod mot till Pajulahti

Skrivet av Tom Johansson 17.03.2016

Filiph har i dag kört till Pajulahti för att delta i ungdomslandslagets läger som pågår till söndag. Inför lägret var han vid gott mod. Efter hallsäsongen har han haft en rätt tuff träningsperiod. Kroppen känns ändå inte alltför trött.
Mellan varven har han även förberett sig för att skriva ett ämne i studentskrivningarna. Gymnasiet har han tänkt ta på fyra år, så på ”pojkmanér” är det ännu ingen panik.
Under lägret blir det en del test och förstås en rad räningspass. Han hoppas att kroppen håller för påfrestningarna och att han kan delta för fullt hela tiden. Vi får återkomma till lägret endera dagen.
Som vi i ett tidigare inlägg skrev är det snart aktuellt med att planera sommarens tävlingsprogram. Innan tävlingssäsongen börjar blir det två veckor i Monte Gordo, Portugal. SFI håller sitt traditionella läger. En tävlingsturné på kontinenten finns även i tankarna, men här finns ännu inget konkret att rapportera om. (Tom Johansson)


Hallsäsongen kan summeras

Skrivet av Tom Johansson 13.03.2016

Det fanns en del osäkerhet inför inomhussäsongen. Frågtecknen förvandlades inte till några stora utropstecken, men ändå är slutomdömet nästan till belåtenhet.
Vi tar det positiva först. Det blev en rad personliga rekord. Mest nöjd får vi vara med 200 meter. På kort bana i Helsingfors noterades Filiph för 22,33, vilket får ses som lovande. På lång bana i Botniahallen hade han 22,52, i öppna DM.
Tiderna på huvuddistansen 400 mer är han inte lika nöjd med. På kort bana löpte han visserligen nytt ÖID-rekord för åldersklassen, 50,17. Men det var ändå inget bra lopp ur taktisk synvinkel. Tiden ger ändå en antydning om att det finns förutsättningar för en fortsatt sänkning av tiderna i sommar. Det förutsätter givetvis att han kan träna för fullt.
Snabbheten har i varje fall förbättrats något. På 60 meter kom han ner på 7,30 med en tam öppning i loppet.
Under slutet av veckan ska Filiph till Pajulahti på ungdomslandslagets läger. Förra lägret måste han stå över på grund av problemen med foten.
Det blir så småningom att gå genom planeringen av sommarens tävlingsprogram.
På den internationella arenan fortsätter avslöjandet av dopning. Det ser ut som om man nu har mer allvar än tidigre i jakten på fuskare. Att så många toppidrottare har behövt hjärtmedicin är förstås oroande. Det verkar vara lite si och så med yrkesetiken lite här och var.
Vi får se om antidopningsarbetet påverkar resultatnivån i sommar. En gissning är att vi får se lite beskedligare resultat, även om vi har ett OS-år och även EM-tävlingar. (Tom Johansson)


Fjärde också på 200 meter

Skrivet av Tom Johansson 06.03.2016

Det blev en fjärde plats också på 200 meter för Filiph. Han tog sig till final med tiden 22,33 som är en tangering av hans utomhusrekord som han noterades för i SFIM i somras. I finalen hade han igen en ofördelaktig bana och tiden var 22,80.
Hur som helst gav ungdomarnas hall-FM en antydning om att det finns förutsättningar för en bra sommarsäsong. Framförallt på 400 meter, men även på 200 meter kändes det att han har mera att ge.
Det kanske mest positiva var att foten som bråkat sedan hösten inte kändes av under loppen. I någon mån gjorde den sig påmind lite efter loppen, men det var ändå bättre än på länge. Nu hoppas Filiph att foten håller och att han får en hel träningsperiod.
Någon längre vila efter halltävlingarna blir det inte. Träningen återupptas så småningom och siktet är inställt på sommarens tävlingar. (Tom Johansson)


En del positiva besked, även om utanför pallen

Skrivet av Tom Johansson 05.03.2016

Filiph blev strax utanför pallen i ungdomarnas hall-FM på sin huvudsträcka i dag. Han var fjärde på tiden 50.17. Sitt lopp var han lite missnöjd med. Taktiken misslyckades. Löparna på ytterbanorna öppnade mycket hårt. Filiph hade innerbana och då löparna inför andra varvet kom på gemensam bana var Filiph sist av alla, vilket förstås inte var något drömläge. Andra varvet blev sedan ett försök att ta sig förbi medtävlare. Han tvingades bromsa emellanåt för att undvika kollisioner. Löpningen blev hackig och sinnet oroligt. Upploppet var sedan för kort och de bästa krafterna var förbrukade.
Även om medaljkedjan nu bröts fanns en hel del positivt i loppet. Tiden är hans personliga rekord på kort bana. Noteras kan även att noteringen är nytt ÖID-rekord i klassen under M19. Hans Nordmans rekord, 50,25, från 1994 förpassades till historien.Nämnas kan också att Filiphs tid skulle ha räckt för en silvermedalj i klassen under 22 år.
Ungdomarnas hall-FM fortsätter i morgon. Filiph är anmäld på 200 meter. Försöken löps vid middagstid. Också här är han rankad femma, bland de 42 anmälda. Vi får hoppas att det inte betyder att han en tredje gång på raken nu hamnar på innerbanan. På 200 meter anses de två innersta banorna vara utsiktslösa, eller åtminstone innebär det ett sämre utgångsläge. Det är också orsaken till att hela grenen är ifrågasatt. I de snäva kurvorna får man inte ut steglängden.
Filiph får i varje fall se sig mera som en utmanare på denna sträcka.
På ÖID:s hemsida finns nu även kvalificeringskriterierna till FM, Kalevaspelen. Liksom i fjol har man på 400 meter satt 49,00 som kvalgräns. Målet är att ha 24 löpare så de som inte klarat gränsen placeras på en rankinglista och kan därifrån tas med i FM som för övrigt avgörs i Uleåborg i sommar. (Tom Johansson)


Med nya tag mot junior-FM

Skrivet av Tom Johansson 02.03.2016

FM i Tammerfors blev ingen succé för Filiph. Det blev en tolfte plats på 50,18. Han hade väntat sig en lite bättre tid. Öppningen var lite seg, efter det kom han bra in i loppet. På bortre långsidan och ut ur sista kurvan såg det riktigt bra ut. De sista 50 metrarna blev det sedan tungt.
Nåja. Det kommer nya chanser nu under veckoslutet. Junior-FM avgörs i Helsingfors. Filiph har anmält sig på både 200 och 400 meter. På 400 meter är 24 förhandsanmälda. Söndagens 200-meterslopp har till och med 42 anmälda. Det måste ses som en bra uppslutning, 200 meter inomhus på kort bana är ju ifrågasatt. Med de snäva och doserade kurvorna har banordningen stor betydelse. De två de två innersta banorna är svårsprungna och egentligen är förutsättningarna inte riktigt rättvisa.
Efter herrrnas FM är Filiph igen lite osäker på formen. Direkt efter tävlingen stack största delen av familjen till Åbo. Filiph har sportlov och är hela veckan hos sina syskon som bor i staden. Han har tränat ett par gånger i Kuppishallen. I dag tyckte han att löpningen satt rätt bra. På fredag åker han till Helsingfors och på både lördag och söndag är det alltså tävlingar. (Tom Johansson)