cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna april 2016

Stukad fot förstör glädjen

Skrivet av Tom Johansson 25.04.2016

Filiph har haft tre jättebra träningsdagar i Monte Gordo, Portugal. I dag, måndag, skulle det vara lättare träning. På programmet fanns koordination och rörlighet med häckar. Bäst som det var trampade han snett och stukade foten. Det handlade dessutom om foten som varit problemet tidigare i år. Surt!
Nåja, nu återstår att se hur det påverkar träningen under resten av lägret. På plats fanns som tur var sakkunniga som kunde kyla ner foten och tejpa den ordentligt. Med god tur kan träningen återupptas rätt snabbt, men man kan aldrig veta.
Vädret har varit bra, till och med så bra att den ljusa huden fått lite för mycket sol på sina ställen. Formen har känts mycket bra, men nu blev det som sagt ett bakslag. Vi får återkomma med nya bulletiner så småningom. (Tom Johansson)


Full fart framåt som gäller

Skrivet av Tom Johansson 17.04.2016

http://youtu.be/utx2XmoASLs

 Rörligheten i höftpartiet kan knappast överbetonas.

 

Filiph har tagit en paus i skolgången, med undantag av en kurs med självstudier. Gymnasiestudierna i Vörå har han tänkt genomföra på fyra år. Först i höst återgår han till skollivet i Vörå.
Nu är det full fart framåt som gäller. Han flyttade från Vörå i torsdags. I fredags var det träning i Sandskata-terrängen i Karleby med bra känsla. Lördagen var en lugn dag.
Söndagen inledds med en länk på cirka 4 kilometer och lite koordinationsövningar. Han använde så kallade viktbyxor för att ge en effektivare träning. Målet är att hela tiden förbättra rörligheten i höftpartiet. Det möjliggör ett längre steg. Övningarna ger även mera styrka som det längre steget förutsätter.
Han har nu arbetat upp konditionen och börjar jobba med snabbheten.
På torsdag bär det av mot Portugal och där blir det hårda träningar under två veckor i förhoppningsvis goda väderförhållanden. Även om konditionen verkar vara bra är det lite spännande att se om den är tillräckligt bra för att klara av det tuffa jobb som förestår. Den 5 maj är Filiph tillbaka i Finland. Det återstår att se hur programmet då ser ut. Terräng-FM avgörs i Vörå. Hans deltagande är tillsvidare öppet. (Tom Johansson)

20160417 105539

Viktbyxorna är hjälpmedel i träningen.


Kuortanelägret gav goda besked

Skrivet av Tom Johansson 10.04.2016

Filiph har varit på SFI-läger i kuortane under veckoslutet och fick en del positiva besked. Efter hallsäsongen har det inte blivit någon snabbhetsträning. Det syntes i snabbhetstestet, 20 meter med flygande start. Han kom ner till 2,03, vilket dock är endast en hundradedel sämre än i höstas.
Men uthålligheten är i ställte bra. Nivåtestet visade att laktatnivån låg på 9,7, vilket är betydligt bättre än under motsvarande test på ungdomslandlagets läger för tre veckor sedan. Återhämtningen verkade även fungera bra. Testerna avspeglar träningen. Inför nivåtestet i Pajulahti hade han tränat mera snabbhet, nu barja längre drag.
Nu gäller det att hitta rätt mängd i träningen. Filiph räknar i varje fall med att orka med snabbare dra och på så sätt få upp snabbheten till våren då arenasäsongen börjar. Positivt är också att förkylningen han dragits med håller på att ge med sig.
Han söker som vi tidigre nämnt också någon lämplig tävling på europeiska kontinenten i vörjan av säsongen ifall det visar sig att vi får en liknande vår och försommar som ifjol.
Så värst mycket skola blir det inte mera i vår, gymnasiestudierna fortsätter mera på allvar i höst. I slutet av månaden reser han med SFI till Monte Gordo på ett tvåveckors läger. (Tom Johansson)


Betydande förbättring på teststräckan

Skrivet av Tom Johansson 04.04.2016

Träningen har löpt bra också den senaste veckan. Här är några plock ur träningsdagboken. I onsdags var Filiph i Botniahallen och hade bland annat drag på 500 meter. Han tyckte löpningen kändes helt bra. I fredags kom han hem till Karleby för att träna med GIF på kvällen. Tränaren Håkan Prest har en sträcka vid Friis där hans adepter genom åren har brukat testa konditionen. Det handlar om cirka tre kilometer, som medel- och långdistansarna vanligtvis löper två gånger. Filiph och de övriga på kortare distanser löper sträckan en gång. I fredags avverkade han teststräckan på 10,36. Det var en förbättring på nästan en minut i jämförelse med för två år sedan.
Efter testlöpningen vidtog träningen i Idrottsgården.
Lördagen blev då förstås lugnare. En hel del hopp ingick i morgonpasset på konstgräset i Sandhagen på förmiddagen. På eftermiddagen blev det ett pass i gymmet.
På söndagen blev det också två pass, både länk och hoppövningar.
I någon mån har träningen under veckoslutet störts av en förkylning med snuva som den tydligaste symptomen. Han hoppas att förkylningen snabbt ger med sig och att han nästa veckoslut är helt kurant då SFI-lägret i Kuortane vidtar. (Tom Johansson)