cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna maj 2016

50,01 i säsongöppningen

Skrivet av Tom Johansson 28.05.2016

Filiph var till en början lite besviken över sitt första lopp i belgiska Oordegem i dag. 50,01 är dock hans bästa säsongöppning. Ifjol var vi förbi midsommaren då 50 sekunder sprack. Mot den bakgrunden är det nu ingen panik. Men det faktum att det nu var perfekta väderförhållanden och Mondo-banor hade stegrat förväntningarna.

Han kom lite dåligt i gång i loppet. Efter det fick han bättre flyt, men lyckades inte riktigt hålla farten in i mål.

Nu vidtar en vecka med träning i Aalst. Träningsförhållandena är bra och miljön trivsam. Nästa lördag är det igen tävling. På samma bana i Oordegem löper han 400 meter. Han hoppas att det fina vädret håller i sig. Med goda yttre förhållanden borde det gå att kapa bort en del av sluttiden. (Tom Johansson)


På plats i Belgien

Skrivet av Tom Johansson 27.05.2016

I onsdags flög Filiph och klubbkompisen Pauli Ruostetsaari till Belgien. Resan gick bra men var förstås lite tung. Nu tycker Filiph att hans ben börjar kännas normala igen. Deras hotell är i Aalst som ligger en bit från Oordegem. De har kunnat träna bra och överlag tycker Filiph att det fungerar bra.
I morgon är det som sagt tävling IFAM Outdoor (står för någontin i stil med International Flandern Athletic Meeting). Det är en stor tävling, långt över 2000 anmälda, av olika kaliber. Tävlingen har även lockat många finländska friidrottare, 26 om jag räknat rätt.
För Filiph får tävlingsturnén ses som en läroresa. Han har fått stå i en hel del för att arrangera denna tripp, också det har gett erfarenheter.
Resultatförväntningarna är kanske inte så högt ställda. Det krävs några lopp för att hitta den rätta farten på 400 meter.
Ifall träningen lyckas bra nästa vecka och hälsan står honom bi kan loppet den 4 juni på samma bana avverkas snabbare. Men det är förstås onödigt att spekulera om tiderna i detta skede. Snart är vi klokare. (Tom Johansson)


Filiph i tävlar i fint sällskap

Skrivet av Tom Johansson 22.05.2016

Ifall inget oförutsett sker inleder Filiph sin tävlingssäsong i belgiska Oordegem lördagen den 28 maj. Det är IFAM Outdoors som avgörs och startfälten är stenhårda. På 400 meter är bland andra belgaren Jonathan Borlee och britten Martyn Rooney anmälda. De har personbästa på 44,43 respektive 44,45.
Det bteyder förstås inte att Filiph är samtidigt som dessa på banan. Deltagarlistan är lång och Filiph torde med sitt personbästa placeras i sjunde eller åttonde heatet. Han ser förstås fram mot att få vistas på samma arena som det riktigt stora löparna.
Följande lördag är det också tävling på samma arena och Filiph ska vara på plats. Det handlar då om Putbos Flanders Cup. Också då är det fråga om banvarvet. Mellan tävlingarna är det träning som gäller.
Av GIF:arna åker även Pauli Ruostetsaari med. Han tävlar på medeldistans.
Till idrotten hör även att ordna finansieringen. Pojkarna gått runt med tiggarstaven. De är glada att det finns intresse bland Karlebyföretagarna. Deras resa stöds av :
Lerbacka
Tyllis
K-Rauta
Rauanheimo
WSB

NSA-bolagen
I lördags avgjordes Stafettkarnevalen, denna gång på Karlesplan i Vasa eftersom Olympiastadion är under ombyggnad. Filiph tog stafettpinnen två gånger som etta i mål för Vörå samgymnasium, i gatustafetten och i dubbel mixed svensk stafett.
På tal om tiggarstaven. Den 8 juni ordnar GIF sitt ärevarv. Denna tillställning har stor betydelse för föreningens ekonomi. Han hoppas att han får gamla och nya understödjare med på sin insamlingslista. (Tom Johansson)


Träningen fungerar igen

Skrivet av Tom Johansson 15.05.2016

Den stukade foten är så småningom rehabiliterad. Filiph kan träna nästan för fullt. I dag var han till Köukar. Det blev 3x5x60 meter i uppförsbacke, först med mindre sluttning, sedan i en brantare backe och sist i ett riktigt brant motlut.
På lördag är det stafettkarneval i Vasa. Det återstår att se vad Filiphs insats blir. I morgon på eftermiddagen ska han till Vörå och då klarnar hans engagemang troligen.
Tanken har varit att han skulle öppna den individuella tävlingssäsongen i belgiska Oordegem. Det är dock osäkert hur det blir med det projektet. Vi får återkomma till detta när vi vet mera. Ifall resan inte blir av får han leta efter någon inhemsk tävling.
För dem som missade kvällens Sportnytt i femman finns det kanske en möjlighet att se ett inslag om Filiph och hans tränare Håkan Prest i Arenan. (Tom Johansson)


Portugallägret blev på hälft

Skrivet av Tom Johansson 06.05.2016

SFI-lägret i Portugal blev inte vad Filiph hade förväntat sig. Han var bra i skick då lägret började och fick tre bra träningsdagar. På den fjärde dagen stukade han foten och det tog tillbaka på träningen under resten av lägret. Man kan ta till ett fritt citat ur Högnäs byrallor om ”tå an fati ska haa roolit...tå dräper di onå...
I dag kom Filiph hem till Karleby efter två veckor i Portugal. Den vänstra foten är fortfarande öm, även om den blivit betydligt bättre. Nu hoppas han kunna få foten helt i skick och att sommarvädret i Karleby fortsätter så han kan ta igen det han förlorat i träningsväg. Det är viktigt att nu hålla humöret uppe och att kunna blicka framåt.
Filiph passade i varje fall på att nu anmäla sig till två tävlingar i Belgien, Oordegem. Det handlar om mycket högklassiga tävlingar och han försöker komma med i något heat på 400 meter. Den första tävlingen avgörs den 28.5 och den andra 4.6. Vi får återkomma till hur detta projekt utvecklas. (Tom Johansson)