cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna juni 2016

Första 200 meter på 22,50

Skrivet av Tom Johansson 28.06.2016

Efter en lite trög start löpte Filiph segrande i mål på tiden 22,50 i Vasa på måndag kväll. Vindmätaren visade -0,4., alltså lite motvind. Nuorten Eliittikisat på Karlsplan gynnades inte av vädergudarna. Förutom en byig blåst regnade det allt emellanåt. Temperaturen ar 16 grader. Men så är det för det mesta på försommaren.
För Filiphs del var det utesäsongens första 200 meter och han är rätt nöjd med loppet. Han tror att det går att kapa en del av tiden med några lopp till i benen. Framför allt finns möjligheter till förbättringar i starten. Det tar för länge att komma upp i farten. Här behövs en del träning till. På upploppet flöt det riktigt bra och han höll farten rätt bra över kalkstrecken. (Tom Johansson)


Tvåa i Saarijärvi på 49,19

Skrivet av Tom Johansson 26.06.2016

Filiph är rätt nöjd med sitt banvarv i Saarijärvi i dag. I nästan perfekta väderförhållanden tog han sig in på en andra plats med tiden 49,19 som är hans nästabästa notering någonsin på distansen. Han hade ytterbanan och måste därmed själv ansvara för disponeringen av sina krafter. Öppningen blev förhållandevis hård, cirka 23 sekunder på den första halvan av loppet. In på upploppet höll han sig väl framme, men med cirka 60 meter kvar blev det jobbigt. Slutsegraren Antti Kokkonen var igen den som drog det längsta strået. Han vann på tiden 48,55 vilket är en gångbar tid i dagens Finland.
I morgon, måndag, ska Filiiph testa sig på 200 meter i Vasa, Nuorten Eliittikisat. Det blir intressant att se hur det ligger till med snabbheten. (Tom Johansson)


Saarijärvi och Vasa nästa

Skrivet av Tom Johansson 23.06.2016

Filiph tävlar enligt planerna i Saarijärvi på 400 meter på söndag. Det är de traditionsrika midsommartävlingarna. Evenemanget har kanskle inte den glans det hade på 1970-talet, men är alltjämt en viktig inhemsk tävling.
Han hoppas förstås att han då kan komma ner på de tider han ställt upp som mål för säsongen. Årsbästa är som bekant 49,32 som härstammar från den andra tävlingen i Belgien. Det har varit svårt att få till något riktigt tävlingsschema. Vädret har varit nyckfullt och stafettloppen ges prioritet inom föreningen.
På måndag är det i varje fall Vasa som gäller. Då ordnas Nuorten Eliittikisat. För Filiphs del handlar det om 200 meter. Ett nytt personbästa får gälla som resultatmål. Han har löpt 22,33 både utomhus och inomhus. (Tom Johansson)


Formen åter ett frågetecken

Skrivet av Tom Johansson 19.06.2016

Det är lite osäkert vartåt formkurvan pekar. I torsdags var Filiph och tävlade i Uleåborg. Tyvärr var vädret ogynnsamt. Det var kallt, regn och en byig vind på arenan som om några veckor står värd för Kalevaspelen.
Filiph löpte in på andra plats i tävlingen på 50,58. Han var cirka 0,7 sekunder efter Antti Kokkonen. Differensen till segraren är i och för sig ingen katastrof. Men Filiph tyckte inte att han fick den rätta känslan i löpningen. Det kändes som om han skulle ha haft mera att ge, men det blev bara inte någon fart i löpningen.
Nästa tävling är på måndag och då är det stafett-DM i Saarjärvi som gäller. Tanken är att Filiph då löper både 800 och 400 meter. För GIF har stafetterna relativt hög prioritet.
På den internationella arenan tycks dopningsskandalerna avlösa varandra. Ryssland är speciellt under lupp och det ser ut som om det inte skulle bli något OS-deltagande för de ryska friidrottarna. Lite märkligt förefaller det att ryska friidrottare avslöjas. Deras resultatnivå har varit betydligt sämre än vi tidigare vant oss med, speciellt på herrsidan. (Tom Johansson)


Lite ändrade planer

Skrivet av Tom Johansson 09.06.2016

Filiph är tillbaka i vardagen efter en intressant period i Belgien med både tävling och träning. Det andra loppet på banvarvet var som tidigare nämnde hoppingivande.
Det blev en lång hemresa, det blev mitt i natten mot måndagen innan han var i säng i Åbo. Efter en sovmorgorn blev det frukorst och en bilfärd hemåt. Mot kvällskvisten var han hemma. Den långa resan bidrog till att Filiph valde att stå över tävlingarna på Kyrkbacken i tisdags. Han nöjde sig med att fungera som tidtagare.
I onsdags var det GIF:s Ärevarv som gav över 17 000 euro. Vädret började då visa prov på vad naturkrafterna kan bjuda på. Det var blåsigt, vått och förstås kallt.
I dag på eftermiddag var det snabbhetsträning i Idrottsgården. Filiph tyckte det kändes riktigt bra.
Han har även planerat om sitt tävlingsprogram för de närmaste dagarna. I ett skede var tanken att han skulle löpa 800 meter i Kurikka på lördag. Det blir inte av, i stället har han anmält sig till Uleåborg nästa veckas torsdag, Valkean kaupungin kisat. Han tänker löpa 400 meter. Stadion i Uleåborg är som bekant senare i sommar arena för Kalevaspelen.
Följande tävling är sannolikt stafett-DM i Saarijärvi. (Tom Johansson)


49,32 i andra loppet

Skrivet av Tom Johansson 04.06.2016

Filiph bättrade på sitt årsbästa till 49.32 i belgiska Oordegem. Tiden är hans näst bästa  någonsin.Han är relativt nöjd med sitt lopp som kändes betydligt ledigare än för en vecka sedan på samma bana. Med några hårda lopp till tror han sig kunna komma under 49 sekunder. Nu förestår hemresan. På måndag ska han vara tillbaka i Karleby. (Tom Johansson)


Nytt försök i Oordegem på lördag

Skrivet av Tom Johansson 02.06.2016

Filiph har haft en bra träningsperiod i belgiska Aalst. I onsdags hade han en bra träning där benen kändes riktigt pigga. Självförtroendet är också på väg uppåt när vi närmar oss lördagens tävling, Putbos Flanders Cup. Det är igen dags för 400 meter, och det är igen ett stenhårt startfält ifall förhandsanmälningarna stämmer. Bland löparna finns tre bröder Borlee. Bland de anmälda finns åtta löpare med ett personbästa under 46 sekunder.
Vi får hoppas att vädret är varmt och att hälsan håller i sig. Efter 50,01 i lördags hoppas han kunna kapa bort några tiondelar. Så småningom borde han hitta den rätta rytmen som man får genom att tävla.
På söndag börjar hemresan. Han kommer sent på kvällen till Helsingfors och övernattar troligen i Åbo.
Nästa vecka är det hemmaplan som gäller. GIF har sina regiontävlingar på tisdag och på onsdag är det Ärevarvet. Det är lite oklart hur tävlingsprogrammet ser ut. (Tom Johansson)