cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna juli 2016

Ungdoms-FM följande utmaning

Skrivet av Tom Johansson 31.07.2016

Nästa veckoslut ordnas ungdoms-FM i Villmanstrand. För Filiphs del blir det 400 och 200 meter. En titt på förhandsanmälningarna ger vid handen att det blir mycket tuffa lopp. Det är många om budet. På 400 mer har Filiph den nästbästa statistiktiden i år. På 200 meter ligger han lite sämre till, men med lite flyt finns alla chanser att ta sig till final. Sedan hänger det på dagsformen. Även om några av topparna finns på skadelistan är konkurrensen stenhård.

Regionmästerskapen i Nedervetil inger hopp. Han fick ju till ett riktigt bra 100-meterslopp, vilket visar att snabbheten nog finns. På 200 meter gjorde han ett halvdant lopp, men knep en silverpeng efter att ha kommit bra på sluttampen. Han förlorade till Niko Vainionpää som hör till dem med absolut bästa statistiktiden av de anmälda till FM. Filiph kände sig inte riktigt fräsch. Han hade en relativt tung träning i onsdags. På fredag kväll löpte han 100 meter. Lördagens tävling skulle för hans del börja  med försök. Men eftersom endast sex löpare bekräftade sitt deltagande blev det direkt final. Under väntan hann han bli lite stum i benen. Även om det handlade om kortare lopp behövs en ordentlig återhämtning. 

Tävlingarna i Nedervetil var i många delar högklassiga, även om det är glest i vissa grenar. GIF:arna visade också framfötterna. Speciellt glädjande är att det blir framgångar även på flicksidan. Spjutkastaren Minna Hollanti går från klarhet till klarhet. Imponerande är också Nathalie Westmans mångsidighet. Förutom friidrotten håller hon på med en hel del andra idrotter. (Tom Johansson)


100-metersrekordet till bra nivå, 11,15

Skrivet av Tom Johansson 29.07.2016

Filiph sänkte sitt persombästa på 100 meter med 0,35 sekunder, från 11,50 till 11,15 då  ungdomarnas regionmästerskap inleddes i Nedervetil. Det är nästan två år sedan han senast löpt 100 meter. Hans tid räckte till för seger i loppet.

Tiden är den bästa som någon GIF:are löpt med eltidtagning. Klubbrekordet är 10,9 med handtidtagning. Rolf Finne och Martin Lax delar rekordet. I jämförelsen lägger man till 0,24 sekunder. Filiph är därmed endast en hundradel över klubbrekordet.

Tanken var att man även skulle ha försök, men eftersom bara åtta hade bekräftat sitt deltagande blev det direkt final. Filiph kom denna gång bra ur blocken. Sedan kom en liten svagare sekvens för att få till en riktigt bra avslutning.

I morgon, lördag, fortsätter tävlingarna. Filiph har för avsikt att löpa 200 meter. Hans utomhusrekord härstammar från just Nedervetilbanan, SFIM för ett år sedan. (Tom Johansson)

 

 


Regionmästerskap i Nedervetil

Skrivet av Tom Johansson 28.07.2016

På fredag och lördag avgörs regionmästerskapen för 19- och 17-åringar i Nedervetil Filiph startar på 100 och 200 meter. Motståndet ser ut att bli hårt, förutom tävlande i den egna klassen finns en del överåriga utom tävlan.

Filiph har inte löpt 100 meter på snart två år och har beskedliga 11,50 som personbästa. 200 meter har han löpt i år vid några tillfällen, utan att riktigt få till det. Ifall förhållandena är bra kan han kanske sänka sina egna rekordtider.

Han har länge lekt med tanken att pröva på ett häcklopp, men eftersom han inte tränat på det får det vara denna gång. Ungdoms-FM avgörs under följande veckoslut och det är kanske bäst att inte ta några onödiga risker.

Anmälningstiden för FM löper ut och det är klart att det blir stenhård konkurrens i hans lopp. (Tom Johansson)

 


FM-sjua, är helt godkänt

Skrivet av Tom Johansson 24.07.2016

Det blev en sjunde plats för Filiph i finalen av Kaleva-spelen. Det är helt bra. Tiden 49,48 var lite sämre än i försöken, men visar att han i regel ligger där eller lite bättre.
Det var för övrigt ett för finländska förhållanden ovanligt högklassigt banvarv. Hela medaljtrion kom under 48 sekunder. Det har inte skett i Kaleva-spelen sedan år 2005. Under de fem senaste åren har inte ens de två bästa varit under gränsen. Ville Lampinen segrade nu på 47,51 före Oskari Mörö på 47,67. Fört dessa två är 400-meter inte huvudgren. Av specialisterna klarade sig Antti Kokkonen denna gång bäst genom att i 30-årsåldern slå nytt personligt rekord på 47,95.
Christoffer Envall och Jani Koskela som toppade årsstatistiken före FM-tävlingarna, båda har varit under 48, kom i mål på 48,26 respektive 48,49. Sammanlagt fem finländska löpare har varit under 48 sekunder i år, vilket bör tolkas som en positiv utveckling.
För Filiphs del är finalplatsen den största behållningen. I finalloppet hade han innerbanan. Med sin fotbollsbakgrund var de snäva kurvorna förr inget större problem. Utvecklingen av löptekniken har i huvudsak utgått från att förlänga löpsteget. Nu hade han svårt att i kurvorna få ut steget. Fotproblemen han haft känns också mest av i snäva kurvor. Foten är hårt tejpad och behöver Burana inför loppet.
Hur som helst är det ingen tillfällighet att den som är lägst i rankningen startar på innerbanan. Vi ska återkomma till den diskussionen i ett inlägg senare.
Den här veckan viks i huvudsak för återhämtning. Under veckoslutet är det regionmästerskap i Nedervetil. Filiph löper sannolikt ett eller två sprinterlopp, eventuellt kan det bli en ”överraskningsgren”. (Tom Johansson)


Filiph tog sig till final i Kaleva-spelen

Skrivet av Tom Johansson 22.07.2016

Tredje gången gillt blev det för Filiph i Kaleva-spelen. Han har två år i rad som lärpojke blivit utslagen i kvalet. Nu kvalade han in som åttonde man, han var fjärde i sitt lopp med tiden 49,23. Det räckte för en finalplats. Finalen avgörs i morgon.

Heatet vanns av Ville Lampinen (48,58) före Oskari Mörö (48,63) och Antti Kokkonen, alla meriterade löpare. I det andra heatet var Christofer Envall snabbast på 48,60. I finalen löper fyra SFI:are då även Erik Back kvalade in, halva startfältet.

Kaleva-spelen avgörs i Uleåborg.

Efter lite uddlösa insatser i SFIM kom det här som en glad överraskning, även om finalplatsen givetvis var målet. (Tom Johansson)


GIF välrepresenterat i SFIM

Skrivet av Tom Johansson 14.07.2016

GIF:arna har anmält sig flitigt till SFIM som avgörs i Alberga under helgen. Sammanlagt 38 tävlingsprestationer kan det bli ifall all ställer upp i de grenar de är anmälda i. Truppen reser ner till Esbo på fredag eftermiddag.

Filiph ställer upp på 200 och 400 meter. Målet på 200 meter är i första hand att sänka sitt personliga rekord som i dag ligger på 22,33. På 400 meter siktar han också på en framskjuten placering. Storfavorit till segern är i varje fall Christoffer Envall som i veckan löpte finländskt årsbästa på sträckan, 47,90.

Banan i Esbo är erkänt snabb. Som tidigare nämnts löpte Filiph sitt rekord på denna bana under sensommaren i fjol. Rekordet på 200 meter härstammar från SFIM i på Nedervetil sportplan i fjol. Det återstår nu att se om formkurvan fortsätter uppåt. (Tom Johansson)


På pallen i sprintkarnevalen

Skrivet av Tom Johansson 11.07.2016

SprintkarnevFr.v. Erik Back, Christoffer Envall och Filiph direkt efter loppet.

 

Filiph kom trea i mål på 400 meter i Sprintkarnevalen som avgjordes i Jämsänkoski i söndags. Tiden var 49,05 vilket är nytt årsbästa för honom. Loppet gick i perfekta yttre förhållanden. Då vi anlände till Jänsänkoski hade ett kraftigt åskregn just passerat. Solen kom fram och det var kring 20 grader och vindstilla.

Kvartmilen blev en riktig SFI-affär. Bemanningen av prispallen kopierades direkt från SFIM i Nedervetil i fjol. Christoffer Envall, IK Falken, segrade på 48,45 vilket ger honom en andra plats i den inhemska årsstatistiken. Erik Back, HIFK, kom tvåa på 48,85.

Filiph var tämligen nöjd med sitt lopp. Han hade ytterbanan och hade ingen synkontakt med medtävlarna innan de kom in på upploppet. Han kom försiktigt ur startblocken. Men fick redan efter ett par meter en bra acceleration. Löpningen flöt bra på bortre långsidan, alla ungefär i samma takt. I sista kurvan kom han starkt och var först in på upploppet. Först med cirka 40 meter kvar kom de allvarligaste konkurrenterna förbi efter att Filiph började tröttna.

Nästa utmaning är SFIM i Esbo under veckoslutet. Filiph har anmält sig på såväl 200 som 400 meter. Banan i Alberga är snabb. Det var på den banan som han under sensommaren i fjol löpte sitt personbästa på banvarvet, 48,52. (Tom Johansson)

 


GIF sjätte på 4x800 meter

Skrivet av Tom Johansson 02.07.2016

GIF:s herrlag stod för en hyfsad insats på 4x800 meter i stafett-FM som avgörs på anrika Djurgårdens indrottsplan i Helsingfors. Filiph och lagkamraterna Joni Virkkala, Robert Hagström och Pauli Ruostetsaari kom in på en hedrande sjätteplats och var därmed bästa av SFI-föreningarna. Tiden var just över 8 minuter.
Filiph löpte denna gång startsträckan. Han har inte på allvar löpt 800 meter på en tid och kände att han inte riktigt hittade den rätta känslan. Men han tog sig i varje fall i mål välbehållen.
FM fortsätter på söndag med 4x400 meter och GIF torde ha samma laguppsättning. Löpordningen är tillsvidare öppen.
Stafett-FM har blivit en riktig fest för SFI-föreningarna, och den trenden tycks bara förstärkas.
I nästa vecka är det grenkarnevaler på olika håll i landet. För Filiphs del är det förstås sprintkarnevalen i Jämsänkoski som gäller. Han har anmält sig i herrklassen på både 200 och 400 meter. I fjol blev han trea på banvarvet, men då han tävlade i herrklassen ansågs han vara utom tävlan. Målet är förstås att bättra på sina årsbästaresultat. (Tom Johansson)