cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna augusti 2016

Tävlingssäsongen lider mot sitt slut

Skrivet av Tom Johansson 30.08.2016

Friidrottssäsongen lider mot sitt slut. För Filiph var Elittävlingarna i Villmanstrand sannolikt den sista stora drabbningen för denna säsong. Eventuellt blir det några mindre tävlingar och kanske då någon för honom mera udda gren.
Finalen av Elittävlingarna gick förhållandevis bra. På 400 meter fick han löpa i A-heatet och kom i mål på 48,78, hans tredje snabbaste lopp i karriären. Det räckte dock inte längre än till en åttonde plats. Loppet följde det mönster som vi blivit vana vid i sommar. Krafterna tröt på sluttampen efter att han hängt med bra under början av loppet. Han hade hoppats på lite bättre tid, men känner sig nog ändå nöjd med insatsen. Inbromsningen på de sista 50 metrarna förklaras sannolikt av fotproblemen som förföljt honom. Grundträningen kunde inte genomföras till fullo. Och foten har inte heller hållit för att ta igen det som förlorades under träningssäsongen. Mot den bakgrunden har säsongen varit bra. Han har lyckats bättra på sin nivå och stabiliserat sig på överlag lite bättre tider än i fjol.
Med en skadefri träningssäsong tror han sig kunna ta sig ner till följande nivå.
De som följde med Elittävlingarna i Villmanstrand på TV, och satt kvar hela sändningen, blev kanske förvånade då han dök upp också på 1500 meter. Det var förstås inget försök att testa sig på den sträckan utan han anlitades som hare, farthållare, under första halvan av loppet. Det var i och för sig en intressant upplevelse, som han desutom lovades en liten ekonomisk ersättning för. (Tom Johansson)


Finland bäst i Norden

Skrivet av Tom Johansson 14.08.2016

filiph johansson ankkuri Filiph hade äran att löpa ankarsträckan.

 

Finland vann fyrlandskampen för juniorer under 20 år klart. Såväl totalt som både pojk- och flicklandskampen. Det kan lova gott för framtida duster på arenorna.

Filiph hade äran att som segrare ta stafettpinnen  i mål i landskampens sista gren. Därmed kan han titulera sig nordisk mästare. Han gick ut på ankarsträckan strax efter Sverige. På upploppet avgjorde han loppet som hade en riktig god stafettkänsla. Norge kom slutligen tvåa i stafetten och även i fyrlandskampen.

Filiph tyckte att löpningen kändes bättre än under gårdagens individuella tävling då han inte riktigt kom i gång.

Island med sin imponerande natur kommer sannolikt att vara ett minne för livet.

Nu förestår en lång hemresa och så småningom börjar skolan. Hur resten av tävlingssäsongen ser ut är fortfarande oklart. (Tom Johansson)


NM-bronset fönyades

Skrivet av Tom Johansson 13.08.2016

Det blev ett nytt brons på 400 meter i nordiska mästerskapen för Filiph. NM avgörs på Island som en del av en nordisk fyrlandskamp.Han är givetvis glad över medaljen, men han fick inget bra lopp. Tiden var 49,26. Loppet vanns av landsmannen Markus Teijula på 48,18 före svensken Niklas Bergman-Larsson på 48,59.

Filiph berättar att han kom dåligt i gång. Benen kändes slöa. På upploppet fick han i varje fall upp farten och tog sig därmed upp på prispallen. Men han tyckte att han hade för mycket krafter kvar vid målgången.

NM fortsätter på söndag för Filiphs del med långa stafetten. Då hoppas han på en bättre känsla i löpningen.

På SFI-friidrottens hemsida finns en länk till resultatservicen.

Finland leder både pojkarnas och flickornas landskamp. Pojkarna har 110 poäng, Sverige 108, Norge 102 och Danmark/Island 66.

Den finländska flickorna har samlat ihop 116 poäng, Norge 104, Sverige 102 och Danmark/Island 67. (Tom Johansson)

 


Reykjavik nästa anhalt

Skrivet av Tom Johansson 08.08.2016

Filiph har fått kallelse till ungdomarnas fyrlandskap som avgörs på Island i år. Det blir avfärd på fredag morgon. På lördagen klockan 14 lokal tid avgörs 400-metersloppet. Han reprenterar Finland på sträckan tillsammans med Markus Teijula. På söndag löper han enligt planerna i långa stafetten.

Fyrlandskampen som står mellan Finland, Sverige, Norge samt Islands och Danmarks gemensamma lag räknas samtidigt som nordiskt mästerskap för under 20-åringar. Filiph deltog i fjol i motsvarande landskamp som då avgjordes i Esbo.

Att ta sig till fyrlandskampen har varit ett av huvudmålen för säsongen. Mot den bakgrunden kom silverloppet i Villmanstrand lämpligt. Alla landets bästa 400-meterslöpare i åldersklassen var på plats, också de som har banvarvet som "bisyssla". Största delen av de startande sänkte sina personliga rekord. (Tom Johansson)

 


Motigt på 200 meter i FM

Skrivet av Tom Johansson 07.08.2016

Det blev ingen framgång för Filiph på 200 meter i Villmanstrand. Han hade den nionde bästa tiden i försöken och blev utanför finalen. Tiden var beskedliga 22,82 och räckte till en tredje plats i heatet. Vann gjorde slutsegraren Santeri Kuusniemi.

Det är lite förbryllande att klockan går så länge i 200-metersloppen. I Nedervetil för en dryg vecka sedan visade Filiph att snabbheten har förbättrats. Efter fotproblemen är grundkonditionen lite ihålig för hårda 400-meterslopp, borde räcka för halva sträckan. Men han har inte fått till något bra lopp i sommar på 200 meter.

Vi ska så småningom återkomma med en analys av säsongen.

Nu blir det att ta det lugnt igen. Filiph hoppas givetvis att han ska bli uttagen till landslaget som reser till nordiska mästerskapen utaför Reykjavik.(Tom Johansson)


Filiph knep FM-silver i Villmanstrand

Skrivet av Tom Johansson 05.08.2016 | 1 kommentar(er)

För någon minut sedan löpte Filiph hem FM-silver på 400 meter i klassen M19. Hans tid var 48,64 som  är hans näst bästa notering någonsin. Han är nöjd med sitt lopp. Vann gjorde underbarnet Markus Teijula som också är en av landets bästa 800-meterslöpare, alla medräknade.

Det torde vara Filiphs sjätte individuella FM-medalj. Dessutom har han ett FM-guld i stafett.

Dagens prestation borde rimligtvis också innebära att han vek sig en plats i Finlands lag i Nordiska mästerskapen som avgörs på Island. Tiden innebär också att han är direktkvalificerad till Kaleva-spelen nästa år, ifall dagens kvalgränser står sig. (Tom Johansson)