cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna oktober 2016

Inbjudan till landslagsläger i Pajulahti

Skrivet av Tom Johansson 23.10.2016

NMU20 2016 day2 GG086Ankarsträckan i långa stafetten i NM var en av säsongens höjdpunkter.

 

Filiph fick härom dagen kallelse till undomslandslagets läger i Pajulahti i mitten av november. Det var ett glädjande besked efter en halvbra säsong. Han kom inte riktigt ner till de tider som den förväntade utvecklingskurvan förutsätter för landslagsidrottare. Men så har det gått åt massvis med idrottstejp under året.
Filiph ingår i träningsgruppen för kvartmilare och långa häcken. Det är tredje året i rad som han får inbjudan. Vem som fungerar som tränare under lägret är åtminstone för oss okänt. Hela organisationen håller på att omdanas.
Från Karleby ingår KV:s sprinter Henriikka Parpala i SUL:s träningsgrupp. Från IF Åsarna ingår trestegshopparen Anna Pajunen i träningsringen.
Veckoslutet före landslagslägret samlas SFI-idrottarna i Kuortane för det traditionella sjutusanlägret. Filiph ska delta även där. Det gäller förstås att ha is i magen och lyssna på kroppens signaler för att undvika onödig överbelastning. (Tom Johansson)


Tränar för att orka träna ännu mer

Skrivet av Tom Johansson 16.10.2016

Filiph satsar nu på att förbättra grundkonditionen. Den behövs då snabbheten och fartuthålligheten ska utvecklas. Med bättre grundkondition orkar han träna mera i vinter. Förra veckan blev dt 58 kilometer och i den här veckan 47. Som tidigare någon gång nämnts kan mängden uppfattas som blygsam. Men en spinters träning ska inte jämföras med till exempel en maratonlöpares.
För tillfället känns kroppen relativt pigg. Foten som bråkat över ett år känns nu också bättre, vilket syns i blanda annat en mindre tejpanvändning. Under slutet av tävlingssäongen hade han känningar av ryggont. Det problemet tycks nu ha gett med sig.
Till idrottarens vardag hör nu också att planera vintern. Det handlar om att försöka hitta tid och pengar för utlandsläger. SFI-läger lär det bli. Hur det är med SUL:s läger återstår att se. Organisationen är i stöpsleven och det känns öppet vad som kommer, och framför allt om Filiph har någon plats i det koncept som utvecklas.
Att få till stånd samarbete med sponsorer är också en del av höstens verklighet. Som gymnasist ligger han givetvis långt under det som brukar betraktas som fattigdomsgräns. Friidrotten är för de flesta en hobby som utövaren betalar för, inte en födkrok som håller in i framtiden. (Tom Johansson)


Grundträningen i gång

Skrivet av Tom Johansson 09.10.2016

Förberedelserna inför nästa säsong har kommit igång. Efter tävlingssäsongen blev det en paus i träningen på två veckor, i praktiken endast några lätta träningspass per vecka. Då blev det även att skriva ett par ämnen i studentskrivningarna.
De två senaste veckorna har det varit ett par träningspass per dag. Grundträningsperioden är med andra ord i gång. Filiph hoppas att han ska kunna hållas frisk och nu få en grundträning som bär fram till en högre prestationsnivå. Ifall hälsan och fötterna håller är det EM för under 23-åringar som får fungera som inspirationskälla. EM-tävlingarna hålls i polska Bydgoszcz. Kvalgränsen på 400 meter torde ligga på 47,85. Det innebär en knapp sekund bättre än årets bästa, utamanande men ändå inte helt utopiskt.
Han siktar på att få ett utlandsläger i vinter förutom det traditionella vårlägret. Hallsäsongen blir sannolikt kortare än de senaste åren. Men något test av formen ska det väl ändå bli även inomhus.
Under veckoslutet som vi just haft har han hjälpt till under det så kallade Sisu-lägret i Kuortane. Det är ett gemensamt läger för SFI:s unga uthållighetsidrottare. Han tycker uppdraget var givande och dessutom fick han också själv bra träning.
Med lite perspektiv på den gångna säsongen är Filiph rätt nöjd. Skadeproblemen störde i någon mån. (Tom Johansson)