cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna 2017

Ett rätt bra år lider mot sitt slut

Skrivet av Tom Johansson 17.12.2017

Friidrottsåret som vi har bakom oss var relativt bra för Filiph. En del pokaler får fungera som bevis för det. Han utsågs till årets fiidrottare i GIF och han fick även motta Mona-Lisas minnespris.

Resultatmässigt kan ännu en gång noteras att det blev förbättring av de personliga rekorden på såväl huvudsträckan 400 meter (48,48) och på 200 meter (22,00). Båda noteringarna gäller också som klubbrekord. Som tidigare noterats är målet att yterligare förbättra snabbheten.

Sedan 16 oktober har Filiph varit i försvarsmaktens idrottsskola i Sandhamn. De två första månaderna har varit lite omväxlande beträffande träningen. Efter två veckor i Pajulahti blev det en vecka i skogen, övernattning i tält samt regn och snöslask. Efter det har det igen getts bättre tillfälle att träna. Morgonträningen sker ofta i Kvarnbäckens idrottshall.  Även om träningsmängderna varit mindre än han varit van med tycker han att formen är relativt bra.

Filiph har tillbringat veckoslutet i Karleby. I fredags var han på ett träningspass i Botniahallen under ledning av sin nye tränare Thomas Asp. Under en del av permissionerna väljer han att vistas hos sina syskon i Åbo. Filiph ska nu tillbaka till Sandhamn, men kommer tillbaka på fredag för att fira julen i Karleby. Nyårshelgen är han i tjänst.

Nästa år inleds med SFI-lägret i Kuortane i trettondagshelgen. Sedan blir det igen en tid på försvarsmaktens villkor. Någon stor satsning blir inte på hallsäsongen. Filiph har i varje fall för avsikt att delta i hall-FM som avgörs I Kvarnbäcken, Liikuntamylly. Han är kvalificerad på såväl 400 som 200 meter.

En vecka senare är det juniorernas hall-FM som avgörs i Kuortane. Då får han en liten fingervisning om hur formen är på riktigt. (Tom Johansson)

 

PrisutdelMinna Hollanti, Nathalie Westman och Filiph hörde till dem som pribelönades på GIF:s årsmöte.


Andra lägerveckan börjar

Skrivet av Tom Johansson 12.11.2017

Förra veckan var Filiph i Pajulahti tillsammans med försvarsmaktens idrottsskola. Det blev något av en "kom-igång-träning" efter att armérutinerna krävt sitt under tre veckor.

Under veckoslutet har Filiph varit på permission, denna gång i Åbo. Efter en natt på kasernen med bland annat dejourerande bär det enligt planerna i väg till Pajulahti på måndag. Då fortsätter lägret, denna vecka sannolikt tillsammans med landslaget.

Filiph tycker att den första träningsveckan förlöpte bra. Han kände sig rätt bra i skick, även om det blev lite träningsvärk både i vaderna och låren.

Under veckoslutet kommer han till Karleby på permission. Så småningom blir det väl rutin i armélivet och möjligheter att mera koncentrera sig på träningen? (Tom Johansson)


Annorlunda träningsveckor

Skrivet av Tom Johansson 05.11.2017

miliPermissionen är slut, nu väntar två träningsveckor i Pajulajhti.

 

Armélivet med sina rutiner har kommit i gång och under de tre senaste veckorna har det dominerat Filiphs vardag. De normala träningspassen har ersatts med inskolning i militärens rutiner.

Han valde att stå över SFI-lägret i Kuortane, delvis beroende på en envis förkylning.

Men det lär bli lite annorlunda nu. Filiph ska vara på träningsläger i Pajulahti under två veckor, via försvarsmaktens idrottsskola. Lägret börjar på måndag. Han ser fram mot att få satsa lite mera på träningen.

Efter det blir det igen mera på arméns villkor. Så småningom kommer träningsrutinerna sannolikt att bli mera stabila med bland annat egna morgonträningar.

Filiph har som sagt dragits med en envis förkylning, än i dag håller snuvan i sig. Därför har det varit bra att träningen inte varit så hård.

Nu hoppas han få vara skadefri och frisk, och att träningsmöjligheterna ska vara goda. (Tom Johansson)


Dags att gå vidare

Skrivet av Tom Johansson 08.10.2017

Det blir en hel del förändringar för Filiph inför nästa säsong. Den grundläggande utbildningen är över och framtiden är öppen. Den 16 oktober rycker han in i det militära, försvarsmaktens idrottsskola i Sandhamn. Efter det är tanken att få en studieplats.

Detta har även lett till att Filiph funderat över tränarfrågan och beslutat att det kan vara lämpligt att i samband med förändringarna i den egna livssituationen byta tränare.

Det finns absolut ingen dramatik bakom detta. Samarbetet med Håkan Prest har varit fruktbart. Det är han som har den största andelen i att Filiph valde friidrotten, något som han inte tillsvidare ångrat. Prest har varit en tränare som engagerat sig i adeptens träning, inte bara under själva träningspassen. Han har med sin erfarenhet inpräntat i medvetandet vad som förutsätts för att bli en idrottare. Under Prests ledning har Filiph under fyra år samlat tio FM-medaljer på prishyllan.

Mot den bakgrunden var beslutet svårt. Men å andra sidan har en idrottare bara en möjlighet. Karriären är här och nu. I sprintlöpning handlar det om att få bort tiondelar och hundradedelar. Olika tränare har olika metoder och nu är tanken att hitta något nytt i träningsväg som kan bidra till bättre tider och uppåt mot landstoppen.

Thomas Asp ska fungera som tränare. Asp har en bakgrund som en duktig kvartmilare och tränar en del andra löpare på sprintersidan och i långsprint.

Han är heller ingen ny bekantskap för Filiph. Asp har fungerat som tränare i Vörå och han har från sidan kunnat följa med Filiph under de fyra åren där.

Filiph förbättrade sin snabbhet under säsongen. Men han har vinnlagt sig om att öka snabbheten ytterligare. I dag blev det en långlänk, men det blir sannolikt mera variation, mera kortare drag också under grundträningsperioden.

Efter några veckors paus från träningen har han kommit i gång igen.

Det återstår att se om justeringarna i träningen får önskad effekt. Frågan är också hur beväringstiden påverkar konditionen. Flera av hans medtävlare rycker in samtidigt och det finns en chans att få en bra träningsgrupp och att följa med hur konkurrenterna förbereder sig. (Tom Johansson)


Nivån höjdes, men det finns mera att ge

Skrivet av Tom Johansson 04.09.2017

FillesfotterFötterna, här blekta av fotoblixten, får så småningom återhämta sig en tid. Om vädret är bra blir det en del träning ännu.

 

Tävlingssäsongen är i praktiken över för i år. Filiph bättrade på sina rekord på såväl 400 som 200 meter. Det är positivt, men ändå känns det som om det skulle ha funnits mera att ge. De riktiga topprestationerna saknades.

Lägsta nivån höjdes och i varje 400-meterslopp underskred han 50 sekunder. I de tre sista loppen kom han under 49 sekunder. Silvret i junior-FM på 48,48 var förstås en positiv upplevelse.

200-metersloppet i SFIM var riktigt bra, 22 blankt innebar en ordentlig förbättring av personliga rekordet.

Det är klart att snabbheten förbättrats något, men den bör bli ännu bättre. För att tiden på 400 meter ska förbättras borde 200 meter går under 21,70.

Säsongen har i varje fall väckt en del tankar. Filiph har varit mer eller mindre skadefri under hela året. Det är givetvis positivt. Men det innebar även att det blev för lite vila. Han borde ha haft några lugnare perioder mellan varven för att träningen skulle få sjunka in. Nu blev det kanske lite jämntjockt och det avspeglade sig i tävlingsresultaten.

Hungern finns i varje fall kvar och den nationella eliten är relativt nära.

Det återstår att se hur nästa träningssäsong utfaller. Filiph rycker in i armén i mitten av oktober. Han ska göra sin värnplikt i försvarsmaktens idrottsskola. Där finns många av hans tävlingskamrater och det kan om det vill sig bli en bra träningsgrupp. På nära håll får han följa med hur de andra tränar.

Förra veckan var Filiph i Åbo. Han passade på att löpa ett 200-meterslopp som gick på hyfsade 22,39. Planerna på att löpa ett 100-meterslopp i söndags avstod han från. Han kände sig inte tillräckligt pigg i benen. (Tom Johansson)


Mellanbokslutet är hyfsat bra

Skrivet av Tom Johansson 17.08.2017

Säsongen börjar närma sig sitt slut. De senaste tävlingarna bidrar till en rätt bra känsla. Det har blivit två nya personliga rekord. Speciellt roligt var den rejäla putsningen av rekordet på 200 meter i lördags.

Filiph följde upp med 48,81 på 400 meter i SFIM. Det räckte till en fjärde plats. Före sig hade han segraren Christoffer Envall på 48,33, Eljas Aalto och Erik Back. De två sistnämnda passade på att sänka sina personbästa i onsdags. Båda kom under 48 sekunder med god marginal. Filiph var anmäld till samma tävling, HIFK:s 120-årsjubileumstävling, men han valde att stå över. Han hade tre hårda lopp i benen och en lång bilresa direkt på. Bedömingen var att det skulle bli för tungt att resa ner till Helsingfors på nytt.

Nivån på 400 meter är som bekant beskedlig i en internationella jämförelse, men i den nationella konkurrensen håller sig SFI-löparna mycket väl framme. Också på 200 meter håller SFI en bra nivå.

Nu siktar han på att tävla nästa gång i Tammerfors om drygt en vecka. Stjärnspelen är samtidigt granskning för Sverigekampen. Filiph försöker bevara den goda formen genom att träna lätt. (Tom Johansson)

 


200-metersrekordet i tur att slås, nu 22,00

Skrivet av Tom Johansson 12.08.2017

Filiph sänkte sitt personliga rekord i två repriser under SFIM i Borgå. Det nya rekordet 22,00 räckte till en femteplats. Det visar att banorna i Borgå är snabba och att nivån på 200 meter i är god i Svenskfinland. Eljas Aalto vann på 21,45.

I försöken hade Filiph tiden 22,17, vilket var en förbättring av det tidigare rekordet på 22.33. Också det rekordet sattes i SFIM, i Nedervetil 2015.

Dagens första lopp kändes lite trögt. Han tyckte att han inte kunde få ut energin. I finalen kändes det sedan betydligt bättre. Han hade bana två. Löparna utanför är snabbare och kom därmed bättre i väg. På upploppet kom Filiph starkt.

SFIM fortsätter i dag med 400 meter. Startfältet håller en mycket god nationell klass. Det återstår att se hur dagens två hårda lopp känns i benen.

I fredags fick Filiph också meddelande om att han antagits till försvarsmaktens idrottsskola. Om allt går som planerat rycker han in i mitten av oktober. (Tom Johansson)


SFIM nästa utmaning

Skrivet av Tom Johansson 10.08.2017

Tävlingssäongen fortsätter. Under veckoslutet ordnas SFI-mästerskapen i Borgå. Filiph ska löpa 400 och 200 meter. Konkurrensen är hård på båda distanserna. I en nationell jämförelse ligger SFI:arna mycket väl framme. Bland de anmälda finns tre löpare från finalfältet i Kalevaspelen plus segraren i FM under 22 år. Det borde finnas förutsättningar för bra tider på de nylagda banorna.

För Filiphs del har det fortsättningsvis varit relativt lätt träning. I går tränade han på sportplanen i Kelviå eftersom Kyrkbackens plan alltjämt väntar på sina nya beläggning.

Han har även anmält sig till HIFK:s jubileumstävling på Djurgårdens plan i Helsingfors den 16 augusti. Då är det 400 meter som gäller. Efter det blir det troligen ett uppehåll i tävlandet och en satsning på Stjärntävlingarna i Tammerfors som samtidigt är uttagning till Sverigekampen.

I söndags löpte Filiph 200 meter i ungdoms-FM. Det blev en tionde plats. Loppet var ingen höjdare, även om han kom relativt bra i väg. På upploppet fick han sedan inte ut tillräcklig effekt. Insatsen påverkades kanske också av att han kände sig nöjd efter 400-metersloppet ett par dagar före. (Tom Johansson)


FM-silver och personligt rekord

Skrivet av Tom Johansson 05.08.2017

medaljorerFiliph tillsammans med guldmedaljören Eljas Aalto och bronsmedaljören Juho Pirskanen.

 

Filiph fick äntligen till ett helt lopp och tog hem en silverpeng i FM under 22 år i fredags. Tävlingarna avgörs i Kauhava. De yttre förhållandena var bra. Löparna hade medvind på bortre långsidan på upploppet kändes sedan inte motvinden så mycket. Tidigare i år har endera öppningen eller avslutningen varit svag.

Filiph löpte på sjätte banan och hade alla de allvarligaste konkurrenterna innanför sig. Det betydde att han gjorde sitt eget lopp. Han öppnade rätt bra. Betydligt snabbare började ändå slutsegraren Eljas Aalto. På upploppet hade Filiph ett bra läge och krafter kvar. Löpningen höll bra i hop och han kunde närma sig Aalto, utan att hinna ända fram.

Det blev i varje fall ett välkommet personbästa, 48,48. Filiph bättrade sitt rekord från år 2015. Han är förstås glad över prestationen. En period med mycket vila, endast lätt träning, är sannolikt en av bakgrundsfaktorerna.

Killarna i medaljtrion har turvis besegrat varandra under säsongen. Konstellationen är sporrande. Dessutom finns det många unga som utmanar, förutom de lite mer erfarna kvarmilarna. Just nu ser det rätt lovande ut, även om finländarna är långt efter den internationella eliten.

FM fortsätter för Filiphs del på söndag förmiddag med försök på 200 meter. Standarden har förbättrats mycket på den sträckan under de senaste åren. Filiph har därför inga stora förväntningar, men hoppas givetvis på en bra tid. Det personliga rekordet 22,33 som han löpte i Nedervetil 2015 har han attackerat några gånger utan att komma under det.

På 400 meter attackerar Filiph sitt nya rekord följande gång i SFIM i Borgå nästa veckoslut. Också här finns det sporrande konkurrenter. (Tom Johansson)

 


Nu är det vila som gäller

Skrivet av Tom Johansson 26.07.2017

Om en och en halv vecka är det FM för under 22 år. Tävlingarna avgörs i Kauhava. För Filiphs del är det lite ovanligt. Tidigare har juniormästerskapen hållits betydligt längre bort. år 2013 i Åbo, 2014 i Kotka, 2015 i Nyslott och 2016 i Villmanstrand. Det har i och för sig varit intressant att få bekanta sig med orter som man sällan har anledning att besöka.

Filiph löpte 200 meter i Bennäs. Loppet bekräftade det han redan visste, att benen är trötta. 22,74 u goda förhållanden är är förstås ingen topprestation. Tiden fram till junior-FM blir det mest vila. Det återstår att se om han får tag i löpningen.

Han har för avsikt att löpa såväl 400 som 200 meter. På 200 meter kan konkurrensen vara stenhård ifall hela eliten stäler upp.

Följande vckoslut blir det SFIM som ordnas i Borgå. (Tom Johansson)