cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna januari 2017

Filiph testar formen i två tävlingar

Skrivet av Tom Johansson 29.01.2017

Det blir två tävlingar i Botniahallen under veckan som kommer. På torsdag är det Botnia Games och på lördagen öppna DM. Huvudgrenen 400 meter får ännu vänta. I Botnia Games blir det 60 meter och 200 meter. I öppna DM löper han enligt planerna 800 meter.
Några egentliga förväntningar på resultatet har han inte. Som tidigare nämnts ligger fokus på utomhussäsongen. Inomhustävlingarna är att betrakta mera som träningspass.
Efter en del problem med ryggen fungerar träningen nu allt bättre. För att undvika en för stor belastning på kroppen blir det en del alternativ träning. I dag var det till exempel simbassängen som gällde.
Överlag tycks hallsäsongen ha kommit riktigt bra i gång. Många av Filiphs medtävlare har noterats för fina resultat, vilket antyder att konkurrensen hårdnar också i sommar. I det här skedet vill han ändå ha is i magen, lita på sig själv och på sitt eget upplägg. I stället för att stirra sig blind på medtävlarnas förehavanden måste han koncentrera sig på sitt eget projekt. Även om den kommande veckans tävlingar sker utan ambitiösa resultatmål hoppas han givetsvis att hitta något positivt i loppen.
Filiph håller som bäst på att planera sina utomlandsläger. SFI-lägret i Portugal är självklart. Före det blir det sannolikt ett par veckor i Torremolinos. Den resan är som sagt i planeringsstadiet. Vi återkommer till hur planerna utvecklas. (Tom Johansson)


Mjölksyran slog till

Skrivet av Tom Johansson 18.01.2017

Öppningen av hallsäsongen blev ingen succé för Filiph. Han blev tredje i idrottsskolornas mästerskap på 300 meter. Tiden 35,30 är personbästa, men det är några år sedan han senast tävlat på sträckan. De 200 första metrarna gick relativt bra, men på upplopp kom en mjölksyreattack som bromsade upp farten ordentligt.
Filiph deltog även i Vörå samgymnasiums lag i svensk stafett. Han avverkade ankaretappen på lite över 50 sekunder, utan att vara pressad. I andra heatet hade Kuortane lite bättre tid. Vörå kom tvåa i sammandraget.
Förväntningarna på hallpremiären var inte så stora. Det har inte varit någon toppning av formen. Den delen har dessutom fördröjts av ryggproblemen under början av året.
Ryggen höll något så när bra, men avsaknaden av löpträning de senaste veckorna bidrog sannolikt till att mjölksyran överraskade. (Tom Johansson)


Tävlingsformen kan testas?

Skrivet av Tom Johansson 15.01.2017

För tisdagen har Filiph planerat att delta i idrottsskolornas mästerskap som i år ordnas i Botniahallen. Han har anmält sig på 300 meter och har även tänkt sig att delta i svenska stafetten. Det är dock med ett mått av orsäkerhet han ser fram mot tisdagen. Ryggen har krånglat de senaste dagarna.
Ryggproblemet lade sordin på stämningen redan under SFI-lägret som pågick i trettondagshelgen. Han kunde inte genomföra det program han tänkt sig utan det blev i stället alternativ träning. Sedan dess har det varit upp och ned. Vissa dagar har ryggen känsts bra för att följande dag igen göra sig påmind. Just nu verkar det som om det kan bli tävling.
Det är längre sedan Filiph löpt 300 meter. Senast gjorde han det som 17-åring. I hallen blev han FM-guldmedaljör med tiden 35,60. Då var det kortbana som gällde.
I fredags hade han en löpträning som till en början kändes riktigt bra, men övergick så småningom i känning i ryggen samt kramp i vaderna. En bra tävling skulle förstås nu sitta bra, men å andra sidan har Filiph ingen riktig hård satsning på hallsäsongen i år. (Tom Johansson)