cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna februari 2017

Ett nytt silverlopp, åttonde individuella FM-medaljen

Skrivet av Tom Johansson 26.02.2017

IMG 20170227 105536FM-medalj nummer 7 och 8 kommer med i bagaget från Åbo.

 

Filiph tog sin första FM-medalj på 200 meter i dag. Han har nu sammanlagt åtta individuella medaljer i sin prissamling, plus ett stafettguld.

Den nationella konkurrensen är stenhård på 200 meter, men många av specialisterna uteblev från Åbo. Till det bidrog sannolikt att banan i Kuppishallen är endast 170 meter och kurvorna är snäva och tär hårt på benen. En del avstår också helt från hallsäsongen. Men tävlingar avgörs mellan dem som är med på startlinjen. I historieböckerna skrivs hans namn in som silvermedaljör. Tiden var 22,61 och han var nio hundradelar efter segraren.

Filiph vann sitt försöksheat med tiden 22,71. Det var den näst bästa tiden i försöksloppen. Fyra löpare fick plats i finalfältet.

Han är givetvis nöjd med medaljerna, men samtidigt blev han påmind om att det finns att göra ännu innan sommarsäsongen vidtar. Han lyckas inte avsluta loppen som han borde. Också under söndagens finallopp ledde han in på upploppet efter en bra löpning. På sluttampen kom förhandsfavoriten Eljas Aalto, Sibbo-Vargarna obönhörligen förbi.Samma mönster har upprepat sig tre gånge på drygt en vecka. Men träningen pågår och halltävlingarna har inte haft någon hög prioritet.

De har i varje fall fungerat som bra träning. Att utdelningen desutom är två silverpengar i hans nya tävlingsklass får ses som en extra bonus.

Nu blir det återhämtande träning och lite förberedelser inför vårvinterns skrivningar. (Tom Johansson)


Kedjan med FM-medaljer förlängdes

Skrivet av Tom Johansson 25.02.2017

Det blev silver för Filiph på 400 meter i juniorernas hall-FM. Han öppnade loppet bra och allting kändes riktigt bra ända till sista kurvan. På kalkstrecken passerades han av kombattanten Juho Pirskanen som hade fem hundadelar till godo.

Filiph klockades för 50,16, vilket får ses som hyfsat på den svårsprungna banan. Han är nöjd över att kunna ta en FM-medalj också i år. Lite harmar det ändå att orken tröt och löpningen blev spänd under de sista 50 metrarna efter en bra och lugn löpning under största delen av loppet.

På söndag fortsätter tävlingarna med 200 meter för Filiphs del. Hans mål är att få till ett bra och helt lopp. Med lite tur kan det bli till och med två lopp under dagen. (Tom Johansson)


Juniorernas hall-FM följande etapp

Skrivet av Tom Johansson 23.02.2017

Under helgen ordnas juniorernas hall-FM i Åbo. Filiph åker ner på fredag och tävlar på lördag och söndag. Han har i år gått upp till klassen under 22 år. I rankningen ligger han väl till både på 200 och 400 meter. På huvuddistansen är han rankad tvåa och på 200 meter är han trea.
Det här med rankning säger ändå inte allt. Placeringen bygger i första hand på vinterns resultat i hallen, och dessutom resultat som noterats på kort bana. De tider som presterats på en bana som är över 200 meter räknas om, får ett tillägg som till exempel på 400 meter är 58 hundradelar. Många tävlar sparsamt inomhus, och väljer ofta någon annan än sin specialdistans.
Rankningen har betydelse för vilken bana man får i tävlingen. Den som ligger lågt i rankningen riskerar att få innebanan som anses vara den långsammaste.
Tack vare herrarnas FM i Jyväskylä fick Filiph tider som är konkurrenskraftiga i rankningen.
Som flera gånger skrivits i denna blogg har han ingen större satsning på hallsäsongen, även om formen varit relativt god. Tävlingarna får fungera som träningspass.
Siktet är som sagt inställt på utomhussäsongen som har en del lockbeten. För junior-EM krävs 47,40. Filiph borde bättra på sitt personliga rekord med drygt en sekund. Det kan noteras att ingen finländsk löpare har klarat den gränsen de senaste åren.
Långa stafetten i lag-EM som ordnas i Vasa under midsommarhelgen kunde även vara ett intressant mål. Det förutsätter givetvis att han lyckas ta sig upp på följande nivå i utvecklingen.
Efter hall-FM stannar Filiph några dagar i Åbo för att läsa och träna. (Tom Johansson)


Tonåringarna på frammarsch

Skrivet av Tom Johansson 20.02.2017

En rad tonåringar visade ordentligt framfötterna under inomhus-FM i Jyväskylä. Om utvecklingen fortsätter kan den finländska friidrottspubliken ha intressanta år framför sig. I juniorlandskamperna har de Finland hävdat sig bra i den nordiska konkurrensen under senare år. Dessutom finns det några riktiga toppar.
Filiph som denna vecka lämnar tonåren bakom sig är nöjd med veckoslutet.
I söndags löpte han 200 meter på tiden 22,40. Det är 7 hundradelar sämre än personbästa. Mot bakgrunden att han hade bana två med snäva kurvor var det en helt bra prestation. Han blev totalt 14:e i tävlingen som höll en god klass.
Nu ser han fram mot ungdoms-FM som hålls i Åbo nästa veckoslut. Också här är de 200 och 400 meter som står på hans program. Filiph tävlar i år i klassen under 22 år. Om allting klaffar finns det bra chanser till framskjutna placeringar för honom.
Han håller även på att planera sitt tävlingsprogram för sommaren. För kvartmilarna är sommaren lite problematisk. Herrarnas 400 meter ingår inte i Elittävlingarna, förutom i Åbo i mitten av juni. Det blir därför att söka andra tävlingar om man vill sikta på till exempel kvalgränsen till junior-EM. Tävlingar ordnas förstås, men för att kunna prestera maximalt behövs ett bra startfält.

Den finländska kvalgränsen på 400 meter till junior-EM under 22 år är relativt krävande. Den har slagits fast till 47,40. För Filiphs gäller att kapa en dryg sekund av sitt personliga rekord som är från två år tillbaka. Tufft, men inte helt omöjligt om hälsan håller och han får vara skadefri. (Tom Johansson)


Sjätte med hyfsad tid på 400 meter

Skrivet av Tom Johansson 19.02.2017

Filiph tog en hedrande sjätte plats på 400 meter i herrarnas hall-FM . Tiden blev 49,41, vilket är hans personbästa med marginal på kort bana. Han löpte i det första heatet och hade turen att få ytterbana. Första varvet gick snabbt och Filiph var först då löparna kom på gemensam bana. På upploppet blev det tungt. Även om loppet inte blev riktigt färdigt får han vara nöjd. Eget rekord och relativt nära landseliten måste duga i detta skede. Positivt är också att han fick en tid så rankningen i ungdoms-FM är fördelaktigare. Rankningssystemet är invecklat och inte till alla delar rättvist.

Snart beger han sig igen till Hipposhallen för att löpa försoken på 200 meter. (Tom Johansson)


Mot en rad FM-tävlingar utan press

Skrivet av Tom Johansson 12.02.2017

 spikskor

Nya spännande spikskor anlände häromdagen.

 

Två veckoslut i rad är det FM-tävlingar. På lördag och söndag, 18-19 februari, är Filiph enligt planerna i Jyväskylä där allmänna klassen gör upp om medaljerna. Följande veckoslut är hallen i Åbo arena för ungdoms-FM. Filiph tänker löpa både 200 och 400 meter under båda helgerna.
Någon press sätter han inte på sig. Huvudsträckan 400 meter har han inte löpt över huvudtaget i vinter. Det blir intressant att se på vilken nivå hans löpning på sträckan ligger. På 200 meter har det blivit ett lopp, i Botnia Games, där han klockades för 22,34. I denna gren har de finländska löparna på bred front höjt sin nivå. Det bevisades bland anant i den nordiska fyrlandskampen i lördags då finländarna tog en bejublad dubbelseger.
Som tidigare nämnts har det stor betydelse vilken bana man får då då varvet är 200 meter med doserade kurvor. I Åbo mäter banan 170 meter.
Veckan som gått har varit positiv ur träningsperspektiv. Tränvingsveckan har varit hel, också med bra återhämtning.
I måndags hade han en bra snabbhetsträning i måndags. I onsdags hade han en bra snabbhetsuthållningsträning i Botniahallen, där exempelvis 150-metersdragen gick lätt under 17 sekunder. I fredags var det en bra träning i Karleby. Fartuthållighet utomhus och snabbhet inne i idrottsgården. Dessutom har det varit mycket styrketräning och muskelkondition samt återhämtande träning.
Nästa vecka störs sannolikt rutinerna av bland anant studentskrivningar och bänkskuddardag.
En kul grej är också att ett par nya spikskor anlänt. De är av modernt snitt och man behöver inte knyta skosnören, har inte heller kardborreband utan skorna spänns med hjälp av ratten som finns på sidan. (Tom Johansson)

 

 


Personligt rekord också på 800 meter

Skrivet av Tom Johansson 05.02.2017

Filiph sänkte sitt personliga rekord på 800 meter i öppna DM som avgjordes i Botniahallen i lördags. Tiden blev 2.00,84 och är lite under hans bästa tid även utomhus. Det rekordet är förvisso från midsommaren 2014. Liksom då skötte han nu farthållningen själv. Farten var jämn, första varvet gick på cirka 60 sekunder. Andra varvet avverkades också utan svackor.
Han är rätt nöjd med tävlingarna under i torsdags och lördags. Det blev personbästa på alla distanser. Ifall kroppen pallar för träningen och om han överlag hålls frisk borde det finnas möjligheter till en bra utomhussäsong.
Planeringen av utlandsträningen pågår också intensivt. Det gäller att få till den exakta tidtabellen, och även att ordna finansieringen.
Om ett par veckor är deet inomhus-FM för allmänna klassen i Jyväskylä. Just nu lutar det åt att Filiph då tävlar endast på 400 meter.
Halltävlingar på kort bana är chansartade. Vilken bana man får löpa på har oproportionerlig stor betydelse. Den som startar på ytterbana har stor fördel i jämförelse med den som startar på inebana. Kurvorna är doserade och den på ytterbana har utför i den första accelerationen, medan den på innebana har lite uppför i detta avgörande skede. Till detta kommer att innebanan har en mycket snävare kurva. I ett 400-meterslopp kommer man på gemensam bana efter två kurvor. Från ytterbana kommer löparen i det skede att ha nedförsbacke och får oftast fördelen att komma först. De som ska förbi måste byta bana och får en längre väg.
Ungdoms-FM avgörs i Åbo som har en 170-meters bana. Här är kurvorna ännu snävare. (Tom Johansson)


Filiph nöjd med sina sprintlopp

Skrivet av Tom Johansson 02.02.2017

Det blev personbästa ett par gånger om för Filiph i Botnia Games. Som tidigare flera gånger konstaterats har han ingen fokus på inomhussäsongen. Han är mitt upp i träningen. Men farten har tydligen utvecklats. I försöken på 60 meter klockades han för 7,20. Det är en tiondels sekund under hans personbästa från i fjol. I finalen anges tiden 7,25.
På 200 meter var det lite segt i början, men på slutet gled han på bra. Tiden 22,34 är en hundadedel över utomhusrekordet som är det samma som hans personbästa på kort bana. Men det är hans bästa tid på lång inomhusbana och får duga i det tredje loppet inom kort tid.
I det här skedet av säsongen tävlar han i första hand mot sig själv och därför är han mycket nöjd med kvällen.
Tävlingsveckan är inte slut. På lördag bär det igen av till Korsholm och Botniahallen. Då har vi öppna DM. Nu testar Filiph sig på 800 meter. Det är länge sedan han löpt sträckan som ett individuellt lopp. Därför blir det spännande att se hur det står till med fartuthålligheten för tillfället.
Under slutet av månaden avgörs inomhus-FM. Om två veckor samlas den allmänna klassen till Jyväskylä och sista dagarna i februari tävlar ungdomsklasserna i Åbo. För Filiph vilar som vanligt Filiphs förhoppningar i första hand på 400 meter. Också på 200 meter har han klarat FM-kvalgränsen för den allmänna klassen. Det återstår att se hur hans program ser ut. (Tom Johansson)