cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna mars 2017

Träningen går in i en ny fas

Skrivet av Tom Johansson 26.03.2017

Skolgången i Vörå är över. Nu blir det att hitta rytmen i träningen under andra former. Filiph är i varje fall i Vörå ännu den sista veckan i månaden. På tisdag gör han ett så kallat Mart-test (Maximal Anaerobic Running Test). I praktiken handlar det om 10x150 meter med olika fart. Sista sträckan löps med maxfart. Testet ska visa vilken nivån är på snabbhetsuthålligheten.

Under slutet av veckan är det igen dags för SFI-läger i Kuortane. Också här blir det en del test, troligen 20 meter med flygande start och ett nivåtest, 3x3x300 meter. I nivåtestet liksom i MART-testet mäts laktatnivån.

Så småningom är det sedan avfärd mot sydligare breddgrader. Den 6 april flyger Filiph till Malaga där han vistas i två veckor. Därifrån reser han sedan till Monte Gordo i Portugal, nära den spanska gränsen.

Överlag har träningen känts bra. Nu blir det att öka farten på träningarna. (Tom Johansson)


Bra träningsvecka i varierande förhållanden

Skrivet av Tom Johansson 12.03.2017

http://www.youtube.com/watch?v=Z231ZxfHQMk

 Styrka och balans kan övas på många olika sätt. Medicinbollar kommer här väl till pass.

 

Filiph har kunnat träna bra under den vecka som gått. Det har i första hand handlat om grunduthållighet, mera mängd via lite längre länkar. Ett träningspass har även varit på konditionscykel.
I träningen har ingått även övningar för att förbättra styrkan, tekniken och muskelkonditionen.
Det mycket varierande vädret är ett kärt samtalsämne då folk möts. Vädret har förstås också stor betydelse för friidrottsträningen. En hel del av träningen sker utomhus.
De ljusare och längre dagarna höjer humöret. Däremot är underlaget oftast vanskligt, halka har hört till denna vinter. Filiph har varje fall hittills klarat sig undan halkolyckor. Träningen måste anpassas till förhållandena, vilket kanske inte motståndarna som tränar på sydligare breddgrader behöver tänka på.
Fredagsträningen på hemmaplan kunde i varje fall genomföras planenligt. På isigt underlag hade han drag på 6X1000 meter. Inne i Idrottsgården blev det som vanligt hopp i trappor och sedan olika övningar med häckar.
Skolarbetet påverkar sannolikt träningen de två följande veckorna. Och efter det blir det enligt planerna SFI-läger i Kuortane. (Tom Johansson)

 

http://www.youtube.com/watch?v=gD2CRZUcnGY

 

 Det isiga underlaget får duga i brist på något bättre.


Hallsäsongen gav positiva besked

Skrivet av Tom Johansson 05.03.2017

Hallsäsongen antyder att Filiphs träningssäsong har haft en rätt bra effekt. Även om det inte varit någon större satsning på inomhustävlingarna har de personliga rekorden förbättrats nästan över hela linje.

Nya personbästa presterades på 300 meter överlång bana, 35,30, i mitten av januari. Senare sänkte han sitt rekord på 60 meter till 7,20 och på 200 meter lång bana till 22,34. Också på 800 meter kapades en del, personbästa på sträckan lyder nu 2.00,84.

Sitt bästa lopp gjorde Filiph i allmänna klassens FM. Han avverkade 400 meter på tiden 49,41 och blev sjätte i tävlingen.

Hallsäsongen avslutade han med två FM-silvermedaljer i sin nya tävlingsklass u. 22.

Genomgående för loppen var att inledningen fungerade mycket bra, medan avslutningarna var sämre. Det känns förstås lite tungt att tappa sin ledning på kalkstrecken, men å andra sidan är förklaringen åtminstone till en del naturlig. Det har inte blivit någon snabbhetsutthållighet i träningen ännu.

Träningen fortsätter, även om en del av koncentrationen nu också är på skolgången. Han har därför också varit föranledd att ge återbud till landslagslägret i Pajulahti.

Det blir betoning först på mera grunduthållighet och övergår så småningom till mera styrka och snabbhet. Den 6 april bär det av till Malaga som förhoppningsvis då kan bjuda på ett bra klimat. I den miljön ska fokus ligga på snabbhetsuthålliheten, hårda drag på mellan 150 och 400 meter. (Tom Johansson)