cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna april 2017

Det tar sig i Monte Gordo och andra glada nyheter

Skrivet av Tom Johansson 22.04.2017

Som vi berättade i senaste inlägg har Filiph rest från Malaga och anslutit sig till SFI-truppen i portugisiska Monte Gordo.

Det blev ett par lugna dagar, inklusive en resdag, efter tvåveckorslägret i Torremolinos. Nu har det blivit att ta nya tag.

I dag gjorde Filiph backträningar.

Igår hade han en hård träning i vilken ingick även ett test, 3x200 meter. Fartuthålligheten verkar vara bra, 22,5/23,5/26,10. Samma test ska han göra även i slutet av lägret. Han var nöjd med löpningen. Nu gäller det också att hålla huvudet kallt så han inte förivrar sig och blir övetränad. Det är en känslig balansgång.

Vädret har varit blåsigt i Portugal, men i dag ser det ut att ha skett en förändring till det bättre.

En glad nyhet till, gäller föreningen. GIF ser ut att få en ordförande som formellt kan väljas på måndagkväll under årsmötet. Ordförandekandidater växer inte på träd. GIF har saknat ordförande i ett och ett halvt år. Många andra föreningar brottas med samma problem. Verksamheten hålls i gång då vi har duktiga personer i sektionerna. Men visst bör en anrik förening som GIF, 110 år på nacken, ha en ordförande som håller i hela. Och nu ser det ut som om frågan har en bra lösning. Ska så småningom meddela mera detaljer. GIF:are kan även komma till medlemsmötet på måndag i skidstugan. (Tom Johansson)


Flytt från Spanien till Portugal

Skrivet av Tom Johansson 18.04.2017

Ett givande träningsläger har avklarats i spanska Torremolinos. Det sista träningspasset avverkades i dag. I morgon, onsdag, bär det av till Monte Gordo via Lissabon. Nu vidtar SFI:s traditionella vårläger i Portugal.

Filiph har tränat i nästan två veckor i Spanien. Träningen har kunnat genomföras planenligt, inga skador eller förkylningar har bromsat framfarten. Han är på gott humör. Nya träningskamrater i Spanien har fungerat som inspitrationskälla. Samtidigt tycker han det kan vara riktigt intressant att flytta på sig och ansluta sig till SFI-truppen.

En genomgång av tävlingskalendern visar som vi tidigare noterat att herrarnas 400 meter inte är landets huvudgren. I Paavo Nurmi Games finns grenen visserligen på programmet. Men i Elittävlingarna är det i första hand 100 och 200 meter som bjuds ut, om man inte vill löpa 800 eller 1500 meter.

Så mycket bättre är det inte heller i Stjärntävlingarna, med lite lägre status än Elttävlingarna. På midsommardagen hålls de traditionella tävlingarna i Saarijärvi. Då finns 100, 400 och 800 med på programmet. Dessa tävlingar kolliderar dock med lag-EM i Vasa, vilket betyder att den vassaste landseliten finns där.

I slutet av augusti löps 400 meter på Djurgårdens plan i Helsingfors och i Tammersfors.

400 meter löps förstås på FM-nivå. I år avgörs Kalevaspelen i Seinäjoki och ungdoms-FM i Kauhava, som i det här sammanhanget kan betraktas som närregion. (Tom Johansson)


Sporrande träningsläger i Torremolinos

Skrivet av Tom Johansson 13.04.2017

Filiph har nu varit en vecka i Torremolinos. Han tränar med fem andra friidrottare från södra Österbotten. Han tycker träningsgruppen är bra. Nya kontakter ger nya impulser och självförtroendet stiger. Träningen har varit omväxlande. I morgon väntar en tung träningsdag, men så är det passande nog långfredag.

Vädret är är bra, åtminstone om man jämför med vårt nuvarande aprilväder. Över 20 grader plus på dagarna, kvällarna är lite kyliga.

Om en vecka tar Filiph flyget till Lissabon och därifrån vidare till Monte Gordo där SFI:arna har sitt traditionella läger. I början av maj är han tillbaka i Karleby.

Så småningom närmar sig tävlingssäsongen. Det är inte helt lätt att hitta ett bra tävlingsprogram. Kvartmilen behandlas lite styvmoderligt i Finland just nu. 400-meterslöparna måste sannolikt själva hitta lämpliga tävlingar där de kan bjuda varandra på sporrande motstånd. Vi får återkomma till det så småningom. (Tom Johansson)


Testen antyder att framsteg gjorts

Skrivet av Tom Johansson 02.04.2017

De test som Filiph gjort antyder att utvecklingen går i rätt riktning. I tisdags gjorde han det MART-testet, 10x150 meter. Motsvarande test gorde han i november. Denna gång var resultaten till alla delar bättre. Mjölksyrevärdet steg till 21,0 mmol/l mot 20,8 då farten också var högre denna gång. Det tyder på att han tål mjölksyra bättre. I synnerhet på 400 meter är mjölksyran något som måste bemästras.

Testet visade också att återhämtningen är snabbare. Laktatnivån sjönk snabbare och mera än tidigare.

Också pulsen var snäppet lägre.

Efter tisdagens test drog Filiph på sig en liten förkylning som gjorde att det blev ett par lugnare dagar före SFI-lägret i Kurotane som började i fredags.

Förkylningen gav med sig rätt bra och träningen kunde genomföras nästan fullt ut under lägret. I nivåtestet mätte han i varje fall inte laktatnivån, men pulsen höll sig på en bra nivå och han känner sig väl till mods.

Filiph har nu flyttat hem från Vörå. Men han stannar inte länge i Karleby. På torsdag beger han sig mot Torremolinos i Malaga tillsammans med ett gäng sydösterbottniska friidrottare. (Tom Johansson)