cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna maj 2017

Öppning på 49,55, hyfsat bra...

Skrivet av Tom Johansson 28.05.2017

Filiph öppnade tävlingssäsongen med ett banvarv på 49,55 i Esbo i dag. Han tycker loppet gick hyfsat bra, men det var ingen fullträff. Vann gjorde Markus Teijula på 48,89. Som vanligt var han stark på slutet då han på de sista 50 metrarna segade sig förbi.

En andra plats blev det i varje fall för Filiph. Trea kom Joni Vainio-Kaila, landslagsman på långa häcken, med 50,29.

Vädret var betydligt bättre i Esbo än vi har i Karleby. Där var det drygt 15 plusgrader. Det var en rätt hård motvind på upploppet som tärde extra på krafterna. Den första halvan av loppet gick bra. Andra halvan var jobbig. Det positiva var att han nu klart underskred 50 sekunder i den första utomhustävlingen.

Filiph löper sannolikt nästa gång i Åbo den 7 juni. (Tom Johansson)


Säsongsöppning i Esbo på söndag

Skrivet av Tom Johansson 25.05.2017

Tävlingssäsongen närmar sig. På söndag ska Filiph löpa 400 meter i Alberga då Tapiot Games avgörs. Motståndet är av hög nationell klass.

Filiph deltog för en vecka sedan i Stafettkarnevalen på samma arena, men nu  är det ett individuellt lopp. Han vill nu se hur han ligger till i sina förberedelser. Det krävs alltid några tävlingar för att komma i riktigt bra form. Han har inte kommit under 50 sekunder i sitt premiärlopp. Det blir intressant att se hur löpningen nu fungerar.

Det har varit lugnare träning denna vecka, återhämtning efter fyra lopp i Stafettkarnevalen. I övrigt går tiden åt till att förbereda studentfesten lördagen den 3 juni.

I går, onsdag, ordnade GIF sitt Ärevarv. Resultatet blev 14 508 euro, och det är möjligt att summan stigen något ännu. (Tom Johansson)

 


Bra saldo i Stafettkarnevalen

Skrivet av Tom Johansson 21.05.2017

 

stafett

Medaljskörden var god i årets Stafettkarneval.

 

Det blev en bra avslutning för Filiph i hans sista Stafettkarneval. Han hade äran att löpa tre gånger segrande i mål för Vörås lag. I varje lopp var det en riktig kamp om segern.

Tävlingsmomentet är en del av Stafettkarnevalen, men kanske inte den viktigaste delen. Hela evenemanget är en trevlig upplevelse. Men visst är det även roligt då laget klarar sig.

För Filiph blev det ett tufft dagsverke. Förutom tre finallopp var det försök på korta stafetten. Filiph var ordentligt trött i benen efter tävlingarna. Det blev direkt en bussresa till Vör[ och därifrån med bil hem till Karleby dit han anlände lite efter två på natten.

Stafettkarnevalen får ses som en genomkörare inf;r den egentliga tävlingssäsongen. Nu blir det att vill lite och sedan föbereda sig för säsongspremiären i individuella loppen. Det blir med största sannolikhet Alberga, Esbo, igen nästa söndag. Han siktar på att löpa 400 meter i Tapiot Games.

Före det ordnas ärevarvet på Kyrkbackens plan.

Filiph har också i uppdrag att marknadsföra friidrotten i Karlebyskolorna. De individuella idrotterna har sina fördelar. Du kan själv bestämma nivån på din satsning. Du får en massa nya bekantskaper, men är inte beroende av andras satsningar på samma sätt som i en lagsport. Hoppas att många nappar på friidrotten, som ett komplement till andra idrotter eller som ett alternativ. (Tom Johansson)

 


Representationsuppdrag

Skrivet av Tom Johansson 13.05.2017

http://www.youtube.com/watch?v=cnou92RA0CI

Startskottet för säsongen går.

 

Det kyliga vädret begränsar i någon mån träningen. Filiph försöker i varje fall upprätthålla den goda konditionen han hade efter fyra lägerveckor i södern. Nu gäller det att inte förivra sig och dra på sig några onödiga skador som det kyliga vädret kan bidra till.

Han har nu också tid att åta sig olika uppdrag. I fredags hade han hedersuppdraget att skjuta startskottet för halvmaraton i Kokkola City Run. Veckan som förestår ska han hjälpa Karlebyskolorna lite med förberedelserna inför Stafettkarnevalen. Samtidigt får han chansen att marknadsföra friidrotten som en trevlig och intressant fritidssysselsättning.

På lördag är han själv också med i Stafettkarnevalen som i år avgörs i Esbo. Filiph medverkar enligt planerna i Vörås samgymnasiums lag. Det är nu sista året han får delta.

Efter det blir det att på allvar få upp tävlingsfarten. Som det nu ser ut öppnar Filiph sina arenasäsong den 28 maj med ett 400-meterslopp. Också denna gång är det Alberga i Esbo som står som värd. Arrangör för Esbo nationella tävlingar är Espoon Tapiot. (Tom Johansson)


Tillbaka i hemlandet efter bra läger

Skrivet av Tom Johansson 06.05.2017

comebackFiliph anlände till Kronoby flygstation på fredag kväll.

 

Två olika träningsläger på sammanlagt fyra veckor är bakom. Det var två bra läger i varmare väder. Träningen fungerade bra och Filiph känner att han utvecklas som löpare. Lärorikt har förstås också varit att mera eller mindre på egen hand ta sig fram till olika ställen.

Att han hållits frisk och att kroppen tålt de planerade träningsmänderna är den grundläggande faktorn. 

Fredagen var förhållandevis varm i Karleby, men kallare väder har utlovats för de kommande dagarna. För Filiph gäller det i vilket fall som helst att ta det lugnare några dagar för att musklerna ska återhämta sig.

Ifall det kyliga vädret håller i sig innebär det lite begränsningar i träningen. Skaderisken ökar. Det gäller att hålla huvudet kallt.

Tävlingssäsongen närmar sig också. Han har inte riktigt bestämt sig när han kan öppna den. Tanken är i varje fall att hitta ett 400-meterslopp i slutet av maj. Men också här är förbehållet att det inte är alltför kyligt.

Före den egenliga öppningen blir det Stafettkarneval, den sista för hans del. (Tom Johansson)

 


Ännu ett bra test, och de otestade rekordidrottarna

Skrivet av Tom Johansson 02.05.2017

Filiph har haft en tuff dag i Monte Gordo. I träningen ingick ett test med maxfart på 150 och 300 meter. På 150 meter klockades han för 16,15 med handtidtagning. Han är mycket nöjd med det testloppet. Han är även nöjd med sitt 300-meterslopp, klockan stannade på 34,87. Efter den ansträngningen mådde Filiph ordentligt illa under en stund. Det är en del av nöjet.

Ska även säga några ord om dagens debatt i den stora idrottsvärlden. Här handlar det i första hand om uteblivna test.

Det europeiska friidrottsförbundet har ett förslag att stryka Europa- och världsrekord. Man utgår tydligen från att många av rekorden satts med hjälp av otillåtna medel. För dem som följt med resultatutvecklingen i många grenar och även noterat att gamla test i analyser med förbättrade metoder blivit positiva kommer förslaget inte som någon stor överraskning.

Rent juridiskt är en generell strykning av rekorden ifrågasatt. I vårt västerländska rättssystem är alla oskyldiga tills motsatsen bevisats. Sannolikt finns det bland rekordhållarna också sådana som nått sina resultat på ärlig väg. Risken är att man stämplar också oskyldiga.

Man behöver kanske ändå inte vara någon stor skeptiker för att misstänka att bakom många av de gamla rekorden, kanske en del nyare också för den delen, tillkommit med hjälp av det vi i dag ser som fuskmetoder.

Om det europeiska förbundet gör slag i saken inställer sig frågan hur det är på det nationella planet. Är alla finländska rekord satta av rena idrottare?

Filiph har som sagt haft test på banan, men hittills har han inte blivit dopningstestad. Det behöver i och för sig inte betyda att kontrollen är slapp i Finland, utan det kan bero på att man satsar på att kontrollera den nationella eliten som tävlar också i internationella sammanhang. (Tom Johansson)


Bättrade på testresultaten

Skrivet av Tom Johansson 01.05.2017

SFI-lägret i Monte Gordo kulminerar för Filiphs del. I söndags testlöpte han igen 3x200 meter och snabbhetsuthålligheten har förbättrats. Nu blev det 22,4/22,8/24,3. Han har kunnat göra effektivare pass och även vilat mera än under tidigare år i Portugal. Formkurvan pekar uppåt.

I morgon, tisdag, är det ett nytt test. Då kör han 150 meter och 300 meter för fullt.

Det är de sista hårda träningsdagen under denna sejour. På onsdag har han en lugnare dag och på torsdag är det vilodag. Fredagen används för att resa hem till Karleby. Enligt planerna kommer han från Faro till Stockholm och med kvällsflyget till Kronoby. Då har han drygt fyra veckor i södern bakom sig och hoppas att värmen så småningom kommer även till Karleby.

I senaste blogginlägg antydde vi att GIF, moderföreningen äntligen kan välja ordförande. Så blev det också Jan-Ove Nyman hade lovat att ställa sina krafter till förfogande och han valdes. Vi önskar honom lycka till i arbetet. GIF har verkat i 110 år och ska förstås leva vidare. Det förutsätter att det finns folk som är med på olika nivåer och i olika uppgifter. (Tom Johansson)