cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna juni 2017

Tungt lopp gav personligt årsbästa

Skrivet av Tom Johansson 22.06.2017

Filiph löpte 400 meter vid Stjärstävlingarna i Saariijärvi på onsdag kväll. Han kom in på en tredje plats med sitt årsbästa, 49,05. Vann gjorde Christoffer Envall på 48,62 före Juho Pirskanen på 48,98. Bakom blev Eljas Aalto, Antti Kokkonen och Julius Uutela. Hela fältet var inom en sekund.

Att årsbästatiden förbättrades var förstås positivt. Men Filiph var inte riktigt nöjd med loppet. Det var också denna gång en hård motvind på bortre långsidan som tärde på krafterna. Alla stumnade på upploppet. Filiph hade inte ork att ta sig längre fram i fältet än så här.

Han säger att känslan var mycket bättre i Paavo Nurmi Games även om tiden då var klart sämre.

Ifjol hade Filiph exakt samma tid i motsvarande lopp i Saarijärvi. Då var det perfekta väderförhållanden. Mot den bakgrunden kan man notera ett visst framsteg.

Följande tävling blir för hans del sannolikt under sprintkarnevalen i Jämsänkoski. Enligt planerna blir det åtminstone 400 meter, men kanske även 100 elelr 200 meter. (Tom Johansson)


Bra känsla i PNG, beskedliga tider

Skrivet av Tom Johansson 13.06.2017

Känslan inför loppet i Paavo Nurmi Games var bra och det kändes även bra under själva loppet. Väderleksförhållandena var dock inte de bästa och det förklarar en del av de anspråkslösa sluttiderna. Det både regnade och blåste hård motvind på bortre långsidan.

Filiph kom in på en femte plats i B-heatet som bestod av åtta inhemska löpare. Tiden 49,92 är förstås inte så mycket att yvas över. Men differenserna var mycket små. I den jämförelsen var det ett bra lopp. Löparna kunde inte riktigt göra sig själva rättvisa i dessa förhållanden, utan stanande betydligt under sina årsbästa resultat. Markus Teijula vann på 49,24, en halv sekund före tvåan Christoffer Envall. Före Filiph hann även Ville Lampinen och Juho Pirskanen, samtliga hör till den inhemska eliten på distansen.

Filiph njöt sedan av möjligheten att följa med de övriga grenarna Paavo Nurmi Games med en hel del världsartister i startfälten.

Han står över Elittävlingarna i Kuortane som hålls på lördag. 400 meter finns inte på programmet. Nästa individuella tävling blir sannolikt Saarijärvi på onsdagen i midsommarveckan. Han är anmäld på 400 meter och hoppas på att börja komma ner på lite bättre tider. Sommarväder är på önskelistan. (Tom Johansson)


Väcker musklerna inför PNG

Skrivet av Tom Johansson 10.06.2017

Filiph är kvar i Åbo och förbereder sig för tisdagens stortävling, Paavo Nurmi Games (PNG). Han ska löpa i B-hetet där startskottet avlossas klockan 16.45. PNG är samtidigt uttagning till lag-EM i Vasa under midsommarhelgen. Starfälten i PNG är stenhårda. Det är en förmån för det nationella gardet att nästan i hemsoparna få känna på hetluften som världsstjärnorna andas in.

I dag, lördag, tränade han i S:t Karins efter som Paavo Nurmi-stadion var upptagen. Överlag känns formen rätt bra. Det gäller ändå nu att "väcka" musklerna. Han försöker hitta "cruisern". Den fart han strävar efter att ha under olika delar av loppet ska komma automatiskt, utan att han behöver tänka så mycket på upplägget.

Söndagen blir en lugnare träningsdag och på måndag ska han hitta den rätta känslan. Just nu känner han sig relativt lugn inför drabbningen. (Tom Johansson)


Lite bättre, men gnistan saknades

Skrivet av Tom Johansson 07.06.2017

Filiph klockades för 49,33 i sitt andra 400-meterlopp under arenasäsongen. Tiden räckte till en fjärde plats i tävlingen som avgjordes på Paavo Nurmi-stadion i Åbo. Vann gjorde igen Markus Teijula som denna gång löpte på 48,44.

Upplägget i loppet blev annorlunda än många tidigare lopp. Öppningen var försiktig. Denna gång kom Filiph starkt på slutet.

Han deltog även på 100 meter som avgjordes lite tidigare. Tiden blev 11,40. Filiph kände lite i baklåret, vilket kanske bidrog till att öppninen på 400 meter blev relativt tam. Han tyckte att gnistan av någon orsak saknades.

Filiph stannar kvar i Åbo och förbereder sig för nästa drabbning. På tisdag är det Paavo Nurmi Games, som är årets högklassigaste tävling i årets inhemska tävlingskalender. (Tom Johansson)


Försöker få upp farten i Åbo

Skrivet av Tom Johansson 01.06.2017

För Filiph fortsätter tävlandet i Åbo. Under helgen blir det först studentfest och så småningom efter det tar han sig till Åbo. Onsdagen den 7 juni löper han enligt planerna både 100 och 400 meter i Tilastopaja Cup på Paavo Nurmi-stadion.

Han har en del positiva erfarenheter från just denna arena. Här tog han sin första FM-medalj som 16-åring. Det var år 2013 och den medaljen kan vi säga att blev avgörande för valet av idrottsform. Fotbollen fick ge vika för friidrotten, ett val som han inte ångrat.

Följande år överraskade han sig själv genom att för första gången komma under 50 sekunder. Det skedde just här trots att vädret var kyligt, blåsigt och vått.

Filiph stannar kvar i Åbo efter Tilastopaja Cup. Den 13 juni ordnas Paavo Nurmi Games, med riktigt högklassiga startfält och med stor publik. Filiph har anmält sig och kan få chansen att löpa 400 meter i B-heatet. Paavo Nurmi Games är samtidigt uttagning till lag-EM som arrangeras i Vasa under midsommarhelgen. En plats i det individuella loppet samt långa stafetten står på spel. Konkurrensen ökar förstås av att även häcklöparna aspirerar på dessa representationsuppdrag.

Överlag borde formen vara på stigande. Krampande vader under onsdagens träning har dock manat till viss återhållsamhet och eftertanke. (Tom Johansson)