cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna juli 2017

Nu är det vila som gäller

Skrivet av Tom Johansson 26.07.2017

Om en och en halv vecka är det FM för under 22 år. Tävlingarna avgörs i Kauhava. För Filiphs del är det lite ovanligt. Tidigare har juniormästerskapen hållits betydligt längre bort. år 2013 i Åbo, 2014 i Kotka, 2015 i Nyslott och 2016 i Villmanstrand. Det har i och för sig varit intressant att få bekanta sig med orter som man sällan har anledning att besöka.

Filiph löpte 200 meter i Bennäs. Loppet bekräftade det han redan visste, att benen är trötta. 22,74 u goda förhållanden är är förstås ingen topprestation. Tiden fram till junior-FM blir det mest vila. Det återstår att se om han får tag i löpningen.

Han har för avsikt att löpa såväl 400 som 200 meter. På 200 meter kan konkurrensen vara stenhård ifall hela eliten stäler upp.

Följande vckoslut blir det SFIM som ordnas i Borgå. (Tom Johansson)


FM-sjua, utan att få till det ordentligt

Skrivet av Tom Johansson 22.07.2017

Det blev åter en sjunde plats i Kalevaspelen. Att få vara med i finalen var förstås en liten framgång, minimimålet nåddes. Men själva finalloppet gav inget extra, förutom att han bättrade på en placering från försöket.

Han kom helt enkelt dåligt i väg och det höll i sig i 300 meter. På de sista hundra metrarna hade han därför krafter kvar och kunde förbättra sin position en del. Sluttiden var 49,24, en dryg sekund efter segraren Ville Lampinen. Efter segraren var det tätt.

Även om en sjunde plats i finalen är helt godkänt harmar det halvdana loppet något. Med den relativt svaga nivån överlag skulle en medalj ha kunnat vara inom räckhåll.

Nu gäller det i varje fall att blicka framåt. Han funderar förstås över upplägget som inte ledde till det maximala resultatet. Möjligen har det blivit för lite återhämtning, något träningspass borde ha lämnats bort eller lättats upp. Det han förstås inte få något säkert svar på den frågan.

En hel del tävlingar återstår. SFIM och ungdomarnas FM återstår inom en nära framtid. Vi får hoppas på bra väder och att hälsan håller. (Tom Johansson)


Till final i Kalevaspelen med viss möda

Skrivet av Tom Johansson 21.07.2017

fillboyMinimimålet, en finalplats, nåddes efter ett banvarv på 49,06.

 

Filiph är med i finalfältet då Kalevaspelen fortsätter i dag, fredag. Starten sker enligt planerna klockan 20.45 och sänds förmodligen i TV.

Han tog sig till final via tidsjämförelsen. Det var tre kvalheat och de två bästa kvalificierade sig direkt. Filiph kom trea i det andra heatet och fick oroligt invänta det tredje och sista loppet. Där var farten sist och slutligen maklig och ingen tog sig där vidare på tid.

Om Filiphs kvallop kan sägas att han från sin ytterbana kom sent ur startblocken. Reaktionstiden var 0,305. På bortre långsidan löpte han lugnt och sansat. Kurvan tog han sedan mycket bra och hade en bra position då upploppet öppnade sig. Där fick han loppets sämsta sekvens. Han tappade rytmen något, men fick tag på den igen på de sista 50 metrarna.

Finalloppet får vara en bonus. Förväntningarna på en framskjuten placering är inte så höga. Men visst finns det möjligheter att bättra på från i fjol då Filiph kom sjua i finalen. Han får försöka löpa avslappnat.

I dag är det förstås en ny dag. Hur löparna lyckats återhämta sig har givetvis en stor betydelse.

Till saken hör att dagsformen också kan variera betydligt, utan att man kan hitta någon egentlig förklaring. Även om Filiph inte haft någon kanoninledning på säsongen har vissa lopp känts bra. Den lägsta nivån har i varje fall stigit. Men topploppen har uteblivit. Den nu aktuella finalplatsen är i vilket fall som helst uppmuntrande.

Som kuriositet gällande formsvängningarna kan vi också notera att Filiph vid något tillfälle vunnit över alla, förutom Ville Lampinen och Erik Back. Någon gång har han varit nära också dem.

Som slukläm kan vi citera Gunde Svan: "ingenting är omöjligt". (Tom Johansson)


FM-tävlingarna närmar sig

Skrivet av Tom Johansson 16.07.2017

På torsdag är det försök på 400 meter  i Kalevaspelen som i år avgörs i Seinäjoki. Filiph är rankad åtta i startfältet. Rankningen baserar sig på fjolårets och årets resultat.

Förberedelserna inför tävlingarna är i gång. I går hade han en reltivt hård träning på Nedervetil sportplan. Det kändes bra, speciellt draget på 150 meter. Men det är alltid svårt att veta hur bra formen egentligen är. Och i FM är förstås konkurrensen hård, även om några av de bästa inte ställer upp på distansen.

För Filiphs del blir det inget deltagande på 200 meter. Hans tid från i vintras i hallen, 22,34, räckte inte riktigt till.

Det har blivit ett par lopp på distansen. I tisdags löpte han 22,37 i Kannus och i onsdags var löpte han i Nedervetil. Tiden blev då 22,57. Det loppet var något av en spegelbild av tisdagens lopp. Denna gång kom han bra i gång, i kurvan och in på upploppet gick det lite sämre medan avslutningen var riktigt bra.

Nu blir det att samla krafter och att fokusera på torsdagens lopp. (Tom Johansson)


Halvbra lopp på 200 meter, 22,37

Skrivet av Tom Johansson 11.07.2017

Filiph löpte 200 meter i Kannus på tisdag kväll. Tiden blev 22,37 i ett halvbra lopp. Regn hade utlovats, men det såg länge ut som om regnmolnet skulle gå förbi Kannus. Men väderleksprognosen höll tyvärr streck. Cirka 40 minuter före starten började det regna och även blåsa en del. Det störde uppvärmningen i någon mån.

Fem minuter före start började det klarna upp och vinden mojnade. Filiph hann inte riktigt med i starten. Efter den trevande inledningen med lite motvind fick han löptekniken att stämma bra. Benen stumnade dock på de sista 50 metrarna. Filiph är i varje fall rätt nöjd med loppet, då man beaktar omständigheterna.

Han är även anmäld på 200 meter i Nedervetil på onsdag. Han måste i varje fall först kontrollera hur benen känns, om återhämtningen fungerat bra. (Tom Johansson)


Finslipningen av formen börjar

Skrivet av Tom Johansson 10.07.2017

Stafett-FM blev ingen framgångssaga för GIF. Det blev en del återbud och förutsättningarna att kämpa om framskjutna placeringar fanns inte i praktiken.

För Filiphs del är det lite ovisst var han står formmässigt. Försommaren bjöd på dåligt väder som bidrog till att topptiderna uteblev. Sprintkarnevalen var en liten besvikelse. Nu försöker han hitta tillbaka till den önskade tävlingsformen. Kalevaspelen står för dörren. Filiph har en plats i startfältet på 400 meter. Han har även anmält sig på 200 meter, men där är han på rankinglistan. Målet är att få 24 löpare med. Det återstår att se hur konkurrenterna anmäler sig. På onsdag går anmälningstiden ut.

Han ska i alla fall löpa ett 200-meterslopp i Kannus i morgon, tisdag. Det är ett led i förberedelserna inför FM.

Fokus är som sagt inställt på Kalevaspelen i Seinäjoki, och framför allt 400 meter. I fjol tog han en finalplats, vilket får stå som ett mål även denna gång. (Tom Johansson)


Krafterna tröt under karnevalen

Skrivet av Tom Johansson 03.07.2017

Sprintkarnevalen i Jämsänkoski avgjordes under ypperliga yttre förhållanden. Det för året ovanliga vädret gav en lång rad med personliga rekord och årsbästa. För Filiph blev detta första lopp i bra väderförhållanden en besvikelse. Han fick nöja sig med en sjätte plats med beskedliga 49,30. Vann gjorde Juho Vanhala på sitt personliga rekord 48,08.

Filiph hängde bra med i början av loppet, även om det redan då kändes tungt. Redan in på upploppet blev benen riktigt tunga och han fick kämpa sig i mål.

Lite fundersam var han efter loppet. Han vill inte söka bortförklaringar. Nu ska ha i varje fall försökta ta nya tag. Han hade tänkt sig att löpa 200 meter i Kalajoki på tisdag. Möjligtvis står han över där och satsar på träning. Under veckoslutet är det stafett-FM i Tammerfors.

Om man vill se något postivt i söndagens lopp i Jämsänkoski är det i så fall att lägsta nivån ändå tycks ha höjts i år. Det var hans nästbästa tid i år och nionde bästa genom tiderna. (Tom Johansson)