cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna augusti 2017

Mellanbokslutet är hyfsat bra

Skrivet av Tom Johansson 17.08.2017

Säsongen börjar närma sig sitt slut. De senaste tävlingarna bidrar till en rätt bra känsla. Det har blivit två nya personliga rekord. Speciellt roligt var den rejäla putsningen av rekordet på 200 meter i lördags.

Filiph följde upp med 48,81 på 400 meter i SFIM. Det räckte till en fjärde plats. Före sig hade han segraren Christoffer Envall på 48,33, Eljas Aalto och Erik Back. De två sistnämnda passade på att sänka sina personbästa i onsdags. Båda kom under 48 sekunder med god marginal. Filiph var anmäld till samma tävling, HIFK:s 120-årsjubileumstävling, men han valde att stå över. Han hade tre hårda lopp i benen och en lång bilresa direkt på. Bedömingen var att det skulle bli för tungt att resa ner till Helsingfors på nytt.

Nivån på 400 meter är som bekant beskedlig i en internationella jämförelse, men i den nationella konkurrensen håller sig SFI-löparna mycket väl framme. Också på 200 meter håller SFI en bra nivå.

Nu siktar han på att tävla nästa gång i Tammerfors om drygt en vecka. Stjärnspelen är samtidigt granskning för Sverigekampen. Filiph försöker bevara den goda formen genom att träna lätt. (Tom Johansson)

 


200-metersrekordet i tur att slås, nu 22,00

Skrivet av Tom Johansson 12.08.2017

Filiph sänkte sitt personliga rekord i två repriser under SFIM i Borgå. Det nya rekordet 22,00 räckte till en femteplats. Det visar att banorna i Borgå är snabba och att nivån på 200 meter i är god i Svenskfinland. Eljas Aalto vann på 21,45.

I försöken hade Filiph tiden 22,17, vilket var en förbättring av det tidigare rekordet på 22.33. Också det rekordet sattes i SFIM, i Nedervetil 2015.

Dagens första lopp kändes lite trögt. Han tyckte att han inte kunde få ut energin. I finalen kändes det sedan betydligt bättre. Han hade bana två. Löparna utanför är snabbare och kom därmed bättre i väg. På upploppet kom Filiph starkt.

SFIM fortsätter i dag med 400 meter. Startfältet håller en mycket god nationell klass. Det återstår att se hur dagens två hårda lopp känns i benen.

I fredags fick Filiph också meddelande om att han antagits till försvarsmaktens idrottsskola. Om allt går som planerat rycker han in i mitten av oktober. (Tom Johansson)


SFIM nästa utmaning

Skrivet av Tom Johansson 10.08.2017

Tävlingssäongen fortsätter. Under veckoslutet ordnas SFI-mästerskapen i Borgå. Filiph ska löpa 400 och 200 meter. Konkurrensen är hård på båda distanserna. I en nationell jämförelse ligger SFI:arna mycket väl framme. Bland de anmälda finns tre löpare från finalfältet i Kalevaspelen plus segraren i FM under 22 år. Det borde finnas förutsättningar för bra tider på de nylagda banorna.

För Filiphs del har det fortsättningsvis varit relativt lätt träning. I går tränade han på sportplanen i Kelviå eftersom Kyrkbackens plan alltjämt väntar på sina nya beläggning.

Han har även anmält sig till HIFK:s jubileumstävling på Djurgårdens plan i Helsingfors den 16 augusti. Då är det 400 meter som gäller. Efter det blir det troligen ett uppehåll i tävlandet och en satsning på Stjärntävlingarna i Tammerfors som samtidigt är uttagning till Sverigekampen.

I söndags löpte Filiph 200 meter i ungdoms-FM. Det blev en tionde plats. Loppet var ingen höjdare, även om han kom relativt bra i väg. På upploppet fick han sedan inte ut tillräcklig effekt. Insatsen påverkades kanske också av att han kände sig nöjd efter 400-metersloppet ett par dagar före. (Tom Johansson)


FM-silver och personligt rekord

Skrivet av Tom Johansson 05.08.2017

medaljorerFiliph tillsammans med guldmedaljören Eljas Aalto och bronsmedaljören Juho Pirskanen.

 

Filiph fick äntligen till ett helt lopp och tog hem en silverpeng i FM under 22 år i fredags. Tävlingarna avgörs i Kauhava. De yttre förhållandena var bra. Löparna hade medvind på bortre långsidan på upploppet kändes sedan inte motvinden så mycket. Tidigare i år har endera öppningen eller avslutningen varit svag.

Filiph löpte på sjätte banan och hade alla de allvarligaste konkurrenterna innanför sig. Det betydde att han gjorde sitt eget lopp. Han öppnade rätt bra. Betydligt snabbare började ändå slutsegraren Eljas Aalto. På upploppet hade Filiph ett bra läge och krafter kvar. Löpningen höll bra i hop och han kunde närma sig Aalto, utan att hinna ända fram.

Det blev i varje fall ett välkommet personbästa, 48,48. Filiph bättrade sitt rekord från år 2015. Han är förstås glad över prestationen. En period med mycket vila, endast lätt träning, är sannolikt en av bakgrundsfaktorerna.

Killarna i medaljtrion har turvis besegrat varandra under säsongen. Konstellationen är sporrande. Dessutom finns det många unga som utmanar, förutom de lite mer erfarna kvarmilarna. Just nu ser det rätt lovande ut, även om finländarna är långt efter den internationella eliten.

FM fortsätter för Filiphs del på söndag förmiddag med försök på 200 meter. Standarden har förbättrats mycket på den sträckan under de senaste åren. Filiph har därför inga stora förväntningar, men hoppas givetvis på en bra tid. Det personliga rekordet 22,33 som han löpte i Nedervetil 2015 har han attackerat några gånger utan att komma under det.

På 400 meter attackerar Filiph sitt nya rekord följande gång i SFIM i Borgå nästa veckoslut. Också här finns det sporrande konkurrenter. (Tom Johansson)