cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna 2018

Grundträningen i full gång

Skrivet av Tom Johansson 04.11.2018

Filiph har kommit bra i gång med sin grundträning. Han kom civil i slutet av september och bor sedan dess i Vasa där han inlett sina studier.

I grundträningen ingår en länk i veckan, fartlek, mängdintervall, kettlebell, gympa med skivstång och cirkelträning. I fredags tränade han första gången i Botniahallen.

Han har en liten känning av högra akillessenan som han är uppmärksam på. Men träningen har han kunnat genomföra och löpningen har nog känsts bra, bättre än den här tiden under tidigare år.

Nästa veckoslut ordnar SFI sitt traditionella 7-tusanläger i Kuortane. Filiph planerar att åka dit redan på torsdag.

Ifjol hade han ingen egentlig satsning på hallsäsongen. Om träningen kan fortsätta utan skador har han för avsikt att tävla mera än i fjol. Det blir såväl FM för allmänna klassen som för ungomarna under 22 år. Vilka andra halltävlingar han deltar i är ännu öppet. Det återstår att se var halltävlingar ordnas i vinter.

I dag har GIF-friidrotten säsongavslutning. Friidrottssektionen har haft ett livligt år. Speciellt roligt är det att notera hur ivrigt det unga gardet tar del i både träning och tävling.

Det äldre gardet har varit skadedrabbat, vilket försämrat helhetsbilden. Men det är något som hör till idrotten. Vi hoppas att GIF nästa säsong kan slå till med hela sin bredd. (Tom Johansson)


Säsong med stigande trend

Skrivet av Tom Johansson 23.09.2018

kampen

Det var SFI som representerade Finland på 400 meter i landskampen, Filiph tillsamamns med Christoffer Envall och Eljas Aalto.

 

 

Det var en stigande trend för Filiph under friidrottsåret 2018. Att få delta i Sverigekampen var förstås höjdpunkten.

Säsongen har präglats av militärtjänstgöringen som inleddes i mitten av oktober 2017. De militära rutinerna dominerade under de första månaderna. Grundträningsperioden försenades i någon mån. Det blev därför ingen satsning på inomhussäsongen. De tävlingar han deltog i gick med tanke på omständigheterna hyfsat.

Under våren och sommaren var det friidrotten som gällde. Det tog ett tag tills tiderna på huvudsträckan 400 meter kom ner till acceptabel nivå. I början av juli började Filiph komma under 49 sekunder och där höll han sig under resten av säsongen. Personbästa satte han i Gävle i mitten av augusti, 48,23. Med den tiden är han tillsvidare på femte plats i den nationella statistiken. Han är nöjd över att den egna nivån stigit och att han närmar sig den nationella eliten. Nästa vecka är han civil och inleder på allvar sina studier till klasslärare. I Vasa är träningsförhållandena bra och han ser fram mot att ha en hel träningssäsong och att han kan ta nästa kliv framåt säsongen 2019.

Glädjande under den gångna säsongen är också att han förbättrade tiderna också på 200 meter. Han var två gånger under 22 sekunder i godkända förhållanden och en gång i för hård medvind. Personbästa lyder nu på 21,89. Det sattes i Kelviå tidigt under säsongen. Målet för nästa säsong är att få bort några tiondelar till. På 400 meter kvarstår målet att äntligen komma under 48 sekunder.

Filiph är tacksam över att NSA-bolagen troget stött honom. GIF har också ställt upp för honom på ett föredömligt sätt.


Sverigekampen en positiv upplevelse

Skrivet av Tom Johansson 02.09.2018

Landskampen mot Sverige blev en mycket positiv upplevelse för Filiph. Att det finländska herrlandslaget lyckades vinna över svenskarna för första gången på sju år var lika glädjande som överraskande. För den nersablade finländska friidrotten var det mycket viktigt.

Svenskarna kan skylla på en del återbud från deras stjärnors sida, bland andra stavhopparstjärnan "Mondo" Duplantis. Men så är det förstås på höstkanten, efter en lång säsong. Också Finland saknade några av sina toppar, Tero Pitkämäki och Oskari Mörö kan nämnas som ett par exempel.

Avgörandet fälldes av att finländarna denna gång hade marginalerna på sin sida. Laget lyckades tänja sig och tog en rad oväntade extra poäng. Det är här som vi har tjusningen med landskampen.

De yttre omständigheterna var lite tråkiga. På fredagen gapade läktarna tomma, endast huvudläktaren var fylld. I lördags såg det helt annorlunda ut. Det var mycket folk och stämningen var god. Och bäst av allt, publiken fick valuta för pengarna. Regin var fulländad. Herrkampen avgjordes i sista grenen, 1500 meter. På förhand sett kunde man förvänta sig ett svenskt övertag. Statistik är statistik, finländarna med Topi Raitanen i spetsen överraskade de favorittyngda svenskarna.

Filiph är glad att han fick chansen att delta i denna friidrottsfest. Det är ovanligt med landskamper numera. Denna kamp har som tur är överlevt, och lever förhoppningsvis vidare länge ännu. Den ger även de idrottare som inte är med i de stora mästerskapen eller får inbjudan till diamantligan en möjlighet att tävla i en anrik landskamp, även om Sverigekampen inte längre har den status den tidigare haft.

För den finländska friidrotten är det ett sätt att skapa en laganda. Nu var andan bra i laget och där fanns även lekfullheten och glädjen i att tävla i den finländska landslagsdressen. Att man dessutom i någon mån kunde återupprätta den finländska friidrottens heder var mycket viktigt.

Landskampen visade att de finländska friidrottarna ligger ungefär på samma nivå som svenskarna då det gäller bredden. Att Sverige har lyckats få fram individer som tar medalj i internationella värdetävlingar ska vi se som en sporre.

För Filiphs del blev det två lopp. I fredags löpte han 400 meter. Han valde att öppna hårt. Svenskarna var favoriter till topplaceringarna och de finländska löparnas (alla tre för övrigt SFI:are) uppgift var att förhindra en svensk trippelseger. Det lyckades också. Eljas Allto kom in på en tredje plats. Filiph tröttnade på sluttampen och fick nöja sig med en sjätte plats i det tunglöpta föret. Hans tid var 48,80, vilket var 7 hundradelar sämre än lagkompisen Christoffer Envall.

I lördagens långa stafett löpte han tredje sträckan. Han höll sin svensk bra och växlade över till ankaret Markus Teijula strax efter svenskarna som hade "omöjlige" Erik Martinsson. Svenskarna vann stafetten, men det finländska laget bjöd som sagt på bra motstånd.

Filiph ser landskampsuppdraget som motiverande. Siktet ställs nu in på nästa säsong. Tanken är att kunna ta sig upp en nivå, och nästa år bidra med extra poäng i landskampen. (Tom Johansson)


Filiph med i Sverigekampen

Skrivet av Tom Johansson 27.08.2018

Filiph

Säsongen kröns med landskampsuppdrag i Tammerfors.

 

 

Filiph är uttagen till Sverigekampen som hålls på fredag och lördag i Tammerfors. Han är uttagen på både 400 meter individuellt som avgörs på fredag och för långa stafetten som löps på söndag.

Beskedet var förstås mycket glädjande. Filiph har haft en relativt bra säsong och formen har varit på stigande. Han hoppas att tendensen håller i sig och att han kan få till säsongens bästa lopp nu. Nomineringen till laget är hur som helst sporrande och ger energi för fortsatta satsningar. Landskampen är fortfarande en viktig händelse för de finländska friidrottarna.

Filiph har under sommaren etablerat sig bland de fem-sex bästa finländarna på distansen. Programmet i Tammerfors är upplagt så att 400 och 800 meter löps samma kväll. Markus Teijula som varit den bästa finländaren också på banvarvet ska löpa 800 meter, vilket bidrog till att dörren öppnades för Filiph.

Motståndet är förstås stenhårt på Ratina-stadion. Svenskarna har bra kvartmilare och på förhand sett tar de full pott, Om man får tro svenska förbundets meddelande löper den färske EM-silvermedaljören på 800 meter Andreas Kramer även 400 meter.

I vilket fall som helst blir det som sagt ett tufft svenskt gäng. Men först ska loppet löpas, inga poäng delas ut för gamla prestationer. Hela den finländska trion tillhör SFI. Förutom Filiph ingår träningskompisen Christoffer Envall och militärpolaren Eljas Aalto (Sibbo Vargarna) i det blåvita laget. (Tom Johansson)

 

 


Femte i Tammerfors med snudd på pallen

Skrivet av Tom Johansson 24.08.2018

Kategorier:

Det blev en femteplats för Filiph på 400 meter i Stjärnspelen i Tammerfors i kväll, fredag kväll. Tiden var 48,35, vilket är hans näst bästa tid på sträckan. Loppet vanns av britten Jamal Rhoden-Stevens vann på 47,21 före Eljas Aalto på 48,07. Christoffer Envall slutade trea med tiden 48,32, Markus Teijula följde strax efter med 48.34, alltså en hundadel snabbare än Filiph.

Väderleksförhållandena var inte optimala, men ändå hyfsade. Filiph är realtivt nöjd med sin insats. Det var första 400-metersloppet i år som farten inte stannade av på sluttampen. Han förlorde nu i stället i den sista kurvan. Filiph tappade lite fokus här, borde ha kunnat trycka på lite mera och fått en bättre position in på upploppet. Han är i varje fall glad att han var n'ra sina inhemska konkurrenter. (Tom Johansson)


Nytt personbästa på 400 meter, 48,23

Skrivet av Tom Johansson 11.08.2018

Filiph sänkte sitt personbästa på 400 meter i dag då han deltog i nordiska och baltiska mästerskapen i Gävle. Det nya personliga rekordet lyder nu på 48,23.

Han deltog utom tävlan, Markus Teijula och Eljas Aalto var ordninarie löpare. De kom tvåa respektive trea i tävlingenTeijula noterades för 47,94 och Aalto för 48,09.  Filiph som egentligen är uttagen till stafetten fick löpa i den individuella tävlingen också eftersom det fanns lediga banor.

Banan i Gävle är snabb och Filiph tyckte han lyckades bra i sitt upplägg. Helt optimala var förhållandena inte eftersom det var en byig motvind på bortre långsidan. Han säger att han denna gång orkade rätt bra till slutet, och att det till och med kändes som om det finns mera att ge.

Filiphs gamla personbästa, 48,48 hann bli drygt ett år gammalt. Det satte han under ungdoms-FM i Kauhava. I år har Filiph varit fem gånger under 49 sekunder.

I morgon, söndag, är det långa stafetten som gäller.

En dröm är att få delta i Sverigekampen som avgörs i Tammerfors. Den 24 augusti ordnas Stjärntävlingar på samma arena. 400-metersloppet är samtidigt uttagningstävling för landskampen. (Tom Johansson)


Två bra 200-meterslopp i Laitila, femte i finalen

Skrivet av Tom Johansson 05.08.2018

Nivån på Filiphs 200-meterslopp har varierat en del i sommar. Överlag har han i varje fall tagit ett kliv framåt. I dag, söndag, genomförde han två lopp med den äran. I båda loppen var han under 22 sekunder. Han blev femte i finalloppet med tiden 21,98. Här var dock medvinden 2,5 meter per sekund och tiden är således inte statistikduglig.

I försöken löpte han på 21,92 under godkända förhållanden. Det är hans nästbästa någonsin på distansen, bara tre hundradelar sämre än tiden han löpte i Kelviå under försommaren.

Filiph hade den bästa tiden av alla i försöken. Som en kuriositet kan nämnas att hans notering i försöken är gällande banrekord i Laitila. I finalen underskreds tiden visserlligen av flera löpare, men de tiderna är inte statistikdugliga eftersom  medvinden var otillåtet hård. Eljas Aalto vann på 21,36 före Ville Aarnivala på 21,61 och Aleksi Lehto på 21,76.

Han tyckte sig vara piggare i benen nu än i fredags då han löpte 400 meter och han är givetvis nöjd med insatsen på sin andra sträcka.

Insatsen under ungdoms-FM borde räcka för en stafettplats i den nordiska/baltiska landskampen för under 23-åringar. Det blir i så fall en resa till Gävle nästa veckoslut.

Filiph ska även försöka kvala in till Sverigekampen som  avgörs i Tammerfors i slutet av månaden. Före kvaltävlingen, som också hålls i Tammerfors, ska han vara några dagar åter i det militära. (Tom Johansson)


Filiph tillbaka på medaljådern, brons i ungdoms-FM

Skrivet av Tom Johansson 03.08.2018

Det blev en tredjeplats för Filiph på 400 meter i ungdoms-FM, under 22 år. Han löpte i mål på 48,59. Marginalen till de ädlare medaljerna var klar. Markus Teijula vann på 47,87. Han pressades hårt av Eljas Aalto som hade tiden 47,97.

Filiph är rätt nöjd med sitt lopp, även om känslan i löpningen inte var lika bra som i Kalevaspelen där han löpte sitt årsbästa på 48,57. Trevligt är det också att medaljkedjan kunde förlängas också i år. Under de fem åren han tävlat i löpning har det blivit FM-medalj varje år. Dagens medalj är den elfte i ordningen.

På söndag ska han löpa 200 meter, som inte fungerat riktigt bra den senaste tiden. Tack vare det fina loppet i Kelviå i början av sommaren är han ändå rankad som sexa på sträckan. Arenan i Laitila har sex banor, vilket betyder att endast sex löpare återfinns i finalen.

Den egna nivån har överlag ändå höjts i år. Han hoppas kunna sänka sitt personliga rekord (48,48) på banvarvet i någon av sommarens återstående tävlingar. (Tom Johansson)

 


Filiph nöjd med sin femte plats i Kalevaspelen

Skrivet av Tom Johansson 20.07.2018 | 1 kommentar(er)

I sitt tredje raka finallopp på 400 meter lyckades Filiph ta sig in på en femte plats. Det är hans bästa placering i seniorklassen. De två senaste åren har han slutat sjua. Tiden 48,57 är en förbättring av hans årsbästa med en hundradedel. FM-titeln gick till Markus Teijula före SFI:arna Christoffer Envall och Erik Back.

Filiph kvaliciferade sig direkt till final i torsdags genom att bli tvåa i sitt heat. Tiden var då 49,12. I det loppet öppnade han lugnt och arbetade sig så småningom upp i fältet. Han tryckte på lite extra ännu på upploppet. På de sista tio metrarna kom han lite ur rytmen, men kunde i varje fall säkra sin finalplats med betryggande marginal. Försöksloppet kändes inte helgjutet och en gnagande oro infann sig.

I finalloppet öppnade han medvetet hårdare. På upploppet blev det följdaktligen kämpigt. Han lyckades i varje fall hålla i hop löpningen hyggligt. Med facit i hand tror han att det behövts ett lopp till med hårdare öppning före Kalevaspelen.

Det här var Filiphs tredje lopp under 49 sekunder i år. Sedan senaste inlägg har SFIM avgjorts i Jakobstad. Också där fick han till ett hyggligt lopp, som gav en andra plats efter Erik Back. Filiph noterades då för 48,74.

Mellan varven har det blivit en del lite svagare noteringar på 200 meter, men över lag har lägsta nivån höjts i år.

Fortsättningen av veckoslutet blir omväxlande för Filiph. I morgon, lördag, ska han vara på sin kusins bröllop i Vetil. På kvällen kör han tillbaka till Jyväskylä där han ställer upp på 200 meter.

Följande mål är ungdoms-FM i Laitila i början av augusti. I förberedelserna inför denna drabbning ingår kanske ett 100- eller 200-meterslopp ännu. Laitila ligger reltaivt nära Åbo så han kommer sannolikt att finslipa formen där. (Tom Johansson)

 

 


Ett bra lopp efter två halvdana

Skrivet av Tom Johansson 02.07.2018

karnevalBanvarvet tärde på ordentligt, men efter ett hyggligt lopp är det lättare att återhämta sig.

 

Det är lite upp och ner med prestationerna. I söndags fick Filiph till ett riktigt bra banvarv i Jämsänkoski. Tiden 48,58 räckte till en andra plats efter träningskompisen Christoffer Envall i den traditionella sprintkarnevalen. Förhållandena var rätt goda, 18 plusgrader. En byig motvind på bortre långsidan tärde något på klrafterna. De två sista heaten hade snarlika förhållanden. Filiph löpte i de nästsista heatet tillsammans med på förhand sett jämnstarka motståndare. Han öppnade rätt lugnt. På bortre långsidan insåg han att benen var pigga. I kurvan tog han över kommandot och höll i hop löpningen rätt bra. De sista 30 metrarna var förstås en kamp mot mjölksyran och problemen med att hålla armföringen rätt återkom, som många gånger förut.

Han var i varje fall nöjd med loppet. Förväntningarna före var inte alltför höga. Filiph hade två halvdana tävlingslopp bakom sig. Efter det fina loppet på 200 meter i Kelviå fanns det ev viss förväntning på en bra uppföljning. I Kuortane löpte han 200 meter på 22,24 i något för hård medvind. Han tyckte att han hade svårt att komm in i det loppet. Även om tiden är någon av hans bättre på distansen kändes det lite tomt.

Trenden fortsatte i Bennäs i tisdags. Då var det 400 meter som gällde. Tiden 49,31 var visserligen en förbättring av hans årsbästa, men det kändes inte som någon höjdare.

Under veckoslutet nu är det SFIM i Jakobstad. Filiph är anmäld på både 200 och 400 meter. Med nationella mått mätt är stanarden på dessa distanser mycket god inom SFI.

Som bäst har Filiph ledigt från det militära. Vad som sker efter hemförlovningen i slutet av september har även klarnat. Han har fått studieplats vid Peffan i Vasa. (Tom Johansson)