cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna maj 2018

Hemma igen, och nya utmaningar

Skrivet av Tom Johansson 28.05.2018

Filiph klockades för 49,57 på 400 i Oordegem. Det blev alltså en liten förbättring i jämförelse med loppet i Lisse för en vecka sedan. Den gången öppnade han relativt hårt och tröttnade på upploppet. I Oordegem var öppningen betydligt makligare, och han kom hårdare på slutet. Fartfördelningen var inte riktigt optimal. Han orkade bra i mål och tyckte han hade krafter kvar efter målgången, det fanns kanske lite mera att ge.

Han är nu tillbaka i Karleby och får förbereda sig för nya utmaningar. Det blir också så småningom att pröva på militärlivet mellan varven. Nästa tävling är sannolikt på hemmaarenan, Kyrkbackens plan. Den 5 juni ordnar GIF regiontävling och Filiph har planerat att löpa 200 meter då. (Tom Johansson)


IFAM i Oordegem nästa formtest

Skrivet av Tom Johansson 24.05.2018

DSC 0701

På lördag får Filiph se vartåt formkurvan pekar.

 

 

På lördag tar Filiph nya tag. Då är det stora tävlingar i belgiska Oordegem. För två år sedan tävlade han två gånger på banan. IFAM Oordegem är för övrigt en populär tävling också för många finländska friidrottare.

För Filiph är det igen 400 meter som gäller. Startfältet är stort och det blir många heat. Filiph får nöja sig med att löpa i något av de tidigare heaten, men bra så. Konkurrensen är stenhård. Av de anmälda har ett tiotal löpare underskridit 46 sekunder. Ett 20-tal till har tider under 47 och ännu cirka 25 har varit under 48 sekunder.

Vädret förväntas bli bbra, enligt prognosen mellan 25 och 30 grader.

Under veckan har Filiph kunnat träna på sportplanen i Heiloo. Det återstår att se om formen stiger. Han åker på freda till Aalst där han har hotellövernattning. Aalst ligger rätt nära Oordegem. Sent på söndag kväll ska han enligt planerna vara i Kronoby. (Tom Johansson)


Åttonde plats i Ter Specke Bokaal, på 49,91

Skrivet av Tom Johansson 19.05.2018

DSC 0706 3Första utomhustävlingen är är avklarad, ingen höjdare men heller ingen katastrof. Bild: André Blesing

 

Filiph öppnade sin utomhussäsong i dag i holländska Lisse. Han klockades för 49,91 i det kyliga vädret. Segraren löpte på 48,71. De övriga hade tider över 49 sekunder. Han öppnade relativt bra och låg bra till ännu vid 300 meter. På upploppet orkade han inte riktigt kämpa.

Trots den beskedliga tiden är Filiph rätt nöjd. Säsongöppningen kom i år tidigare. Samtidigt har militärtjänstgöringen gjort att han är lite efter den normala träningstidtabellen.

Nu följer en vecka till i Holland, i Heiloo. Nästa lördag är det betydligt hårdare konkurrens i belgiska Oordegem. Han åker till Belgien redan på fredag, övernattar i Aalst och tävlar i något av de tidigare heaten. Först på kvällen löper de riktigt tuffa löparna. Han får i varje fall tävla i samma tävling som de stora pojkarna, och andas samma luft. Det handlar om att få känna på hetluften, och förhoppningsvis stiger formen så att tiondelar kan kapas bort från dagens tid. (Tom Johansson)


Framme i Holland, Lisse i morgon

Skrivet av Tom Johansson 18.05.2018

Filiph kom lyckligt fram till Heiloo i Holland i dag. I morgon ska han enligt planerna resa till Lisse och delta i ett 400-meterslopp. Lisse ligger intill blomsterparken Keukenhof som många österbottningar besökt. Nu blir det inte blommor utan ett slitsamt banvarv med 34 förhandsanmälda. Tävlingen går under namnet Ter Specke Bokaal 2018.

Formen har varit lite av och an under våren. Benen har ibland varit tunga av träningen. Han har därför lättat lite på träningen de senaste veckorna. Just nu tycker han att det går i rätt riktning. I morgon får vi troligen ett svar på hur det ligger till.

En kort tids oro hann uppstå i och med att flygbolaget Nextjet gick i konkurs och måste inställa sina flygningar. Filiph lyckades snabbt boka ersättande biljetter. I stället för att flyga via Stockholm blev det nu att flyga från Kronoby till Helsingfors och vidare till Amsterdam. Det blev inga stora förskjutningar i hans tidtabell och inga extra kostnader. (Tom Johansson)