cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna juni 2018

Nytt försök på 200 meter i Kuortane

Skrivet av Tom Johansson 22.06.2018

Det blir ett nytt 200-meterslopp för Filiph i morgon, lördag. Kuortane är arenan och det gäller de traditionella midsommartävlingarna. Filiph löper som det ser ut i B-heatet i både inhemstkt och utländskt motstånd. Friidrottstävlingar är bäst på ort och ställe. De som ändå inte tar vara på den chansen har möjlighet att följa med tävlingarna via TV. Sändningen börjar middagstid i TV2.

Midsommaraftonen har varit regnig och blåsig. På eftermiddagen gjorde Filiph sitt förberedande träningspass på Kyrkbackens plan. Han tyckte det kändes helt ok, även om vädret som sagt inte var så inbjudande. Lite bättre väder har utlovats till lördagen.

Nästa vecka ska han löpa två 400-meterslopp. På tisdag är det Bennäs som står för inramningen och söndagen den 1 juli ska han enligt planerna delta i Sprintkarnevalen i Jämsänkoski. Han har valt att satsa på endast en sträcka då.  (Tom Johansson)


Positivt besked, klockades för 21,89 på 200 meter

Skrivet av Tom Johansson 16.06.2018

kelvikansKonsta Alatupa klev upp på högsta pallen, före Aleksi Lehto och Filiph Johansson.

 

Filiph fick ett positivt formbesked då han blev trea på 200 meter i Kälviän Tarmos nationella tävlinga i dag. Det nya personrekordet lyder på 21,89. Som en kuriositet kan nämnas att det är första gången någon i GIF-dräkten kommit under 22 sekunder på sträckan. Det förra rekordet är från SFIM i Borgå. Då klockades han för 22,00.

De yttre omständigheterna var perfekta. Arrangörerna hade sett till att 200-meterslöparna fick medvind. Starten flyttades ett halvt varv. Under Filiphs lopp visade vindmätaren +1,5. Termometern visade cirka 20 grader och en förhållandevis stor publik omgärdade tävlingsarenan som har en högklassig beläggning.

Publiken fick också se rätt högklassiga tävlingar. Speciellt gladdes de över att hemmasonen Konsta Alatupa igen sänkte sitt personliga rekord, som nu ligger på 21,38. Aleksi Lehto från Seinäjoki sekunderade väl. Han pressade segraren och hans personbästa är nu på 21,43. Också fyran Christoffer Envall var under 22 sekunder. Sammantaget kan sägas att det var ett med finländska mått bra 200-meterslopp.

Filiph är förstås mycket nöjd med resultatet. Hans lopp var ändå inte perfekt. Det känns som om det finns mera att ge. Känslan har varit positiv under träningspassen. Nu hoppas han att den känslan växer också under tävlingarna.

Förutsättningarna att träna och tävla borde nu vara bra. Han har varit två veckor i det militära och varit uppbunden med deras rutiner. I torsdags kom han hem och har i praktiken ledigt från armén de två kommande månaderna. Den 28 juni ska han vara en dag i Sandhamn i samband med en parad, men i övrigt är det idrottskommendering.

Nästa tävling som är inprickad är i Bennäs den 26 juni. Då är det 400 meter som gäller. Han försöker hitta en tävling före det, helst ett 200-meterslopp. Överlag ska han försöka tävla flitigt nu ända fram till SFIM i Jakobstad. (Tom Johansson)


En del kvar till toppformen

Skrivet av Tom Johansson 06.06.2018 | 1 kommentar(er)

Träningen har känts bra och det går framåt. Men det är en bit kvar till toppformen. I tisdags löpte Filiph 200 meter i regiontävlingarna på Kyrkbacken. Tiden blev 22,46 och det räckte till en andra plats efter Christoffer Envall. Tiden är dock inte statistikduglig eftersom det medvinden var för hård. Det var endast drygt 10 plusgrader. Förhållandena var alltså inte de optimala.

För Filiphs del blev öppningen kanske onödigt hård och han stumnade på sluttampen. Han hoppas och tror att formen kommer till sommarens huvudtävlingar. Nu blir det i varje fall militärtjänstgöring igen. Han åker tillbaka till Sandhamn i dag, onsdag. Veckoslutspermissionen tillbringar han i Åbo. Där blir det en del träning.

Nästa tävling blir sannolikt i Kelviå och påföljande veckoslut. Då handlar det också om 200 meter. Målet är att få bort ett antal tiondelar. (Tom Johansson)