cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna juli 2018

Filiph nöjd med sin femte plats i Kalevaspelen

Skrivet av Tom Johansson 20.07.2018 | 1 kommentar(er)

I sitt tredje raka finallopp på 400 meter lyckades Filiph ta sig in på en femte plats. Det är hans bästa placering i seniorklassen. De två senaste åren har han slutat sjua. Tiden 48,57 är en förbättring av hans årsbästa med en hundradedel. FM-titeln gick till Markus Teijula före SFI:arna Christoffer Envall och Erik Back.

Filiph kvaliciferade sig direkt till final i torsdags genom att bli tvåa i sitt heat. Tiden var då 49,12. I det loppet öppnade han lugnt och arbetade sig så småningom upp i fältet. Han tryckte på lite extra ännu på upploppet. På de sista tio metrarna kom han lite ur rytmen, men kunde i varje fall säkra sin finalplats med betryggande marginal. Försöksloppet kändes inte helgjutet och en gnagande oro infann sig.

I finalloppet öppnade han medvetet hårdare. På upploppet blev det följdaktligen kämpigt. Han lyckades i varje fall hålla i hop löpningen hyggligt. Med facit i hand tror han att det behövts ett lopp till med hårdare öppning före Kalevaspelen.

Det här var Filiphs tredje lopp under 49 sekunder i år. Sedan senaste inlägg har SFIM avgjorts i Jakobstad. Också där fick han till ett hyggligt lopp, som gav en andra plats efter Erik Back. Filiph noterades då för 48,74.

Mellan varven har det blivit en del lite svagare noteringar på 200 meter, men över lag har lägsta nivån höjts i år.

Fortsättningen av veckoslutet blir omväxlande för Filiph. I morgon, lördag, ska han vara på sin kusins bröllop i Vetil. På kvällen kör han tillbaka till Jyväskylä där han ställer upp på 200 meter.

Följande mål är ungdoms-FM i Laitila i början av augusti. I förberedelserna inför denna drabbning ingår kanske ett 100- eller 200-meterslopp ännu. Laitila ligger reltaivt nära Åbo så han kommer sannolikt att finslipa formen där. (Tom Johansson)

 

 


Ett bra lopp efter två halvdana

Skrivet av Tom Johansson 02.07.2018

karnevalBanvarvet tärde på ordentligt, men efter ett hyggligt lopp är det lättare att återhämta sig.

 

Det är lite upp och ner med prestationerna. I söndags fick Filiph till ett riktigt bra banvarv i Jämsänkoski. Tiden 48,58 räckte till en andra plats efter träningskompisen Christoffer Envall i den traditionella sprintkarnevalen. Förhållandena var rätt goda, 18 plusgrader. En byig motvind på bortre långsidan tärde något på klrafterna. De två sista heaten hade snarlika förhållanden. Filiph löpte i de nästsista heatet tillsammans med på förhand sett jämnstarka motståndare. Han öppnade rätt lugnt. På bortre långsidan insåg han att benen var pigga. I kurvan tog han över kommandot och höll i hop löpningen rätt bra. De sista 30 metrarna var förstås en kamp mot mjölksyran och problemen med att hålla armföringen rätt återkom, som många gånger förut.

Han var i varje fall nöjd med loppet. Förväntningarna före var inte alltför höga. Filiph hade två halvdana tävlingslopp bakom sig. Efter det fina loppet på 200 meter i Kelviå fanns det ev viss förväntning på en bra uppföljning. I Kuortane löpte han 200 meter på 22,24 i något för hård medvind. Han tyckte att han hade svårt att komm in i det loppet. Även om tiden är någon av hans bättre på distansen kändes det lite tomt.

Trenden fortsatte i Bennäs i tisdags. Då var det 400 meter som gällde. Tiden 49,31 var visserligen en förbättring av hans årsbästa, men det kändes inte som någon höjdare.

Under veckoslutet nu är det SFIM i Jakobstad. Filiph är anmäld på både 200 och 400 meter. Med nationella mått mätt är stanarden på dessa distanser mycket god inom SFI.

Som bäst har Filiph ledigt från det militära. Vad som sker efter hemförlovningen i slutet av september har även klarnat. Han har fått studieplats vid Peffan i Vasa. (Tom Johansson)