cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna augusti 2018

Filiph med i Sverigekampen

Skrivet av Tom Johansson 27.08.2018

Filiph

Säsongen kröns med landskampsuppdrag i Tammerfors.

 

 

Filiph är uttagen till Sverigekampen som hålls på fredag och lördag i Tammerfors. Han är uttagen på både 400 meter individuellt som avgörs på fredag och för långa stafetten som löps på söndag.

Beskedet var förstås mycket glädjande. Filiph har haft en relativt bra säsong och formen har varit på stigande. Han hoppas att tendensen håller i sig och att han kan få till säsongens bästa lopp nu. Nomineringen till laget är hur som helst sporrande och ger energi för fortsatta satsningar. Landskampen är fortfarande en viktig händelse för de finländska friidrottarna.

Filiph har under sommaren etablerat sig bland de fem-sex bästa finländarna på distansen. Programmet i Tammerfors är upplagt så att 400 och 800 meter löps samma kväll. Markus Teijula som varit den bästa finländaren också på banvarvet ska löpa 800 meter, vilket bidrog till att dörren öppnades för Filiph.

Motståndet är förstås stenhårt på Ratina-stadion. Svenskarna har bra kvartmilare och på förhand sett tar de full pott, Om man får tro svenska förbundets meddelande löper den färske EM-silvermedaljören på 800 meter Andreas Kramer även 400 meter.

I vilket fall som helst blir det som sagt ett tufft svenskt gäng. Men först ska loppet löpas, inga poäng delas ut för gamla prestationer. Hela den finländska trion tillhör SFI. Förutom Filiph ingår träningskompisen Christoffer Envall och militärpolaren Eljas Aalto (Sibbo Vargarna) i det blåvita laget. (Tom Johansson)

 

 


Femte i Tammerfors med snudd på pallen

Skrivet av Tom Johansson 24.08.2018

Kategorier:

Det blev en femteplats för Filiph på 400 meter i Stjärnspelen i Tammerfors i kväll, fredag kväll. Tiden var 48,35, vilket är hans näst bästa tid på sträckan. Loppet vanns av britten Jamal Rhoden-Stevens vann på 47,21 före Eljas Aalto på 48,07. Christoffer Envall slutade trea med tiden 48,32, Markus Teijula följde strax efter med 48.34, alltså en hundadel snabbare än Filiph.

Väderleksförhållandena var inte optimala, men ändå hyfsade. Filiph är realtivt nöjd med sin insats. Det var första 400-metersloppet i år som farten inte stannade av på sluttampen. Han förlorde nu i stället i den sista kurvan. Filiph tappade lite fokus här, borde ha kunnat trycka på lite mera och fått en bättre position in på upploppet. Han är i varje fall glad att han var n'ra sina inhemska konkurrenter. (Tom Johansson)


Nytt personbästa på 400 meter, 48,23

Skrivet av Tom Johansson 11.08.2018

Filiph sänkte sitt personbästa på 400 meter i dag då han deltog i nordiska och baltiska mästerskapen i Gävle. Det nya personliga rekordet lyder nu på 48,23.

Han deltog utom tävlan, Markus Teijula och Eljas Aalto var ordninarie löpare. De kom tvåa respektive trea i tävlingenTeijula noterades för 47,94 och Aalto för 48,09.  Filiph som egentligen är uttagen till stafetten fick löpa i den individuella tävlingen också eftersom det fanns lediga banor.

Banan i Gävle är snabb och Filiph tyckte han lyckades bra i sitt upplägg. Helt optimala var förhållandena inte eftersom det var en byig motvind på bortre långsidan. Han säger att han denna gång orkade rätt bra till slutet, och att det till och med kändes som om det finns mera att ge.

Filiphs gamla personbästa, 48,48 hann bli drygt ett år gammalt. Det satte han under ungdoms-FM i Kauhava. I år har Filiph varit fem gånger under 49 sekunder.

I morgon, söndag, är det långa stafetten som gäller.

En dröm är att få delta i Sverigekampen som avgörs i Tammerfors. Den 24 augusti ordnas Stjärntävlingar på samma arena. 400-metersloppet är samtidigt uttagningstävling för landskampen. (Tom Johansson)


Två bra 200-meterslopp i Laitila, femte i finalen

Skrivet av Tom Johansson 05.08.2018

Nivån på Filiphs 200-meterslopp har varierat en del i sommar. Överlag har han i varje fall tagit ett kliv framåt. I dag, söndag, genomförde han två lopp med den äran. I båda loppen var han under 22 sekunder. Han blev femte i finalloppet med tiden 21,98. Här var dock medvinden 2,5 meter per sekund och tiden är således inte statistikduglig.

I försöken löpte han på 21,92 under godkända förhållanden. Det är hans nästbästa någonsin på distansen, bara tre hundradelar sämre än tiden han löpte i Kelviå under försommaren.

Filiph hade den bästa tiden av alla i försöken. Som en kuriositet kan nämnas att hans notering i försöken är gällande banrekord i Laitila. I finalen underskreds tiden visserlligen av flera löpare, men de tiderna är inte statistikdugliga eftersom  medvinden var otillåtet hård. Eljas Aalto vann på 21,36 före Ville Aarnivala på 21,61 och Aleksi Lehto på 21,76.

Han tyckte sig vara piggare i benen nu än i fredags då han löpte 400 meter och han är givetvis nöjd med insatsen på sin andra sträcka.

Insatsen under ungdoms-FM borde räcka för en stafettplats i den nordiska/baltiska landskampen för under 23-åringar. Det blir i så fall en resa till Gävle nästa veckoslut.

Filiph ska även försöka kvala in till Sverigekampen som  avgörs i Tammerfors i slutet av månaden. Före kvaltävlingen, som också hålls i Tammerfors, ska han vara några dagar åter i det militära. (Tom Johansson)


Filiph tillbaka på medaljådern, brons i ungdoms-FM

Skrivet av Tom Johansson 03.08.2018

Det blev en tredjeplats för Filiph på 400 meter i ungdoms-FM, under 22 år. Han löpte i mål på 48,59. Marginalen till de ädlare medaljerna var klar. Markus Teijula vann på 47,87. Han pressades hårt av Eljas Aalto som hade tiden 47,97.

Filiph är rätt nöjd med sitt lopp, även om känslan i löpningen inte var lika bra som i Kalevaspelen där han löpte sitt årsbästa på 48,57. Trevligt är det också att medaljkedjan kunde förlängas också i år. Under de fem åren han tävlat i löpning har det blivit FM-medalj varje år. Dagens medalj är den elfte i ordningen.

På söndag ska han löpa 200 meter, som inte fungerat riktigt bra den senaste tiden. Tack vare det fina loppet i Kelviå i början av sommaren är han ändå rankad som sexa på sträckan. Arenan i Laitila har sex banor, vilket betyder att endast sex löpare återfinns i finalen.

Den egna nivån har överlag ändå höjts i år. Han hoppas kunna sänka sitt personliga rekord (48,48) på banvarvet i någon av sommarens återstående tävlingar. (Tom Johansson)