cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna februari 2019

Nya tag efter positiv hallsäsong

Skrivet av Tom Johansson 27.02.2019

filleonice

Filiph lämnar nu de isiga gatorna bakom sig för några veckor.

 

Hallsäsongen  är över för Filiphs del. Speciellt 400 meter gick bra och nya personbästa såg dagens ljus. Om man ser på statistiktiderna var 400-metersloppet i Jyväskylä det bästa. Tiden 49.07 klockades på 200-metersbana. Lite snabbare löpte han i Tammerfors på 300-metersbana och senare i Kuopio där han i hall-FM noterades för 48,79. Det finns en tabell hur man omvandlar tiderna. Denna tabell används bland annat då man gör rankningen inför FM-tävlingar. Den officiella banan inomhus är 200 meter. Tider som presterats på den banan är den som räknas. Om man löpt 400 meter på en längre bana adderar man till 0,58 sekunder vid rankningen. På så sätt var Filiphs tid i Jyväskylä den som rankades högst.

Som sagt gick hallsäsongen helt bra, förutom början och slutet. Han inledde i Botnia Junior Games i slutet av januari. Säsongen började dock med en tjuvstart på 60 meter med diskvalificering som följd. Därmed blev det inget kvitto på hur snabbheten räcker till på den sträckan.

Hallsäsongen avslutades i söndags med 200 meter i ungdomarnas hall-FM. Löpningen gick trögt och tiden 22.52 är ingen riktig höjdare. Men det är ingen panik. Utvecklingen har gått i rätt riktning.

Nu gäller det att ta nya tag och på bästa sätt förvalta det som han byggt upp under träningssäsongen hittills. På fredag reser han till Malaga för att träna i drygt två veckor. Det handlar om i första hand grunduthållning. På programmet finns bland annat intervaller, backlöpning och hopp. Väderleksprognosen ser lovande ut, åtminstone för de första dagarna. (Tom Johansson)

 


Lite för långsam öppning, men räckte för FM-silver

Skrivet av Tom Johansson 23.02.2019

Det blev karriärens elfte FM-medalj för Filiph då han kom in på en andra plats på 400 meter i hall-FM för ungdomar. Silvermedaljen knep han med tiden 49,09 mot 49,07 för segraren Ilari Ryyppö.

Efter loppet var Filiph lite besviken. Det taktiska upplägget lyckades inte riktigt helt ut. Denna gång blev det en för långsam öppning. Han kom in på upploppet som trea. Han segade sig sig upp, men kom inte riktigt i fatt Ryyppö.

Ungdomarnas hall-FM avgörs i Joensuu på en 325 meter lång bana. För Filiph avslutas hallsäsongen i morgon då han tävlar på 200 meter. Det finns en chans att komma till final, men knappast så mycket mera. Toppformen är sannolikt passerad. Nu gäller det att ladda om.

I början av mars åker han till Spanien för några veckors träning. Siktet är förstås inställt på somarens drabbningar. (Tom Johansson)
Halvbra lopp andra dagen av hall-FM

Skrivet av Tom Johansson 17.02.2019

Det blev ett 200-meterslopp och en stafettetapp på 337 meter för Filiph då hall-FM fortsatte i Kuopio. I försöket på 200 meter fick han tiden 22.39, vilket räckte till för en tolfte plats i sammandraget.

Han tyckte att benen var förhållandevis pigga och är nöjd med dagen. Öppningen i loppet var helt bra. Banan i Kuopio är ändå lite svårsprungen i och med att kurvorna är branta. Han fick inte stegen att fungera i kurvorna.

GIF deltog även i stafetten på 4x337 meter. Filiph löpte första sträckan och tyckte det rullande på hyfsat bra. Joni Virkkala som ett par timmar före löpt 800 meter tog över stafettpinnen och gav den vidare till Pauli Ruostetsaari. Väinö Venetjoki löpte ankarsträckan. GIF blev tionde i stafetten.

Det återstår nu att se hur mycket de senaste veckosluten slitit på kroppen. Filiph har i varje fall för avsikt att delta i junior-FM nästa veckoslut. Också då är det en lång resa. Tävlingarna avgörs i Joensuu. (Tom Johansson)


Filiph fjärde i hall-FM på 48,79

Skrivet av Tom Johansson 16.02.2019

Filiph bättrade på såväl sin bästa placering i seniorklassen som sitt personbästa inomhus då hall-FM började i Kuopio i dag. Han hängde länge med i medaljstriden, men fick ge sig på sluttampen. Träningskamraten Christoffer Envall vann den rekordjämna medaljkampen i 400-metersloppet på samma tid som Erik Back, 48,38. Trean Markus Teijula kom i mål en hundradel senare.

Det var i varje fall tredje tävlingen i rad som Filiph förbättrade sitt personrekord på inomhusbana. Han gick in i säsongen med ett personbästa på 49,41 på kortbana och 49,49 på lång bana. Nu ligger rekorden på 49,07 respektive 48,79.

Filiph är förstås nöjd med att han lyckas kapa bort hundradelar av personliga rekordet. Det visar att träningen inte är förgäves. Ifall kroppen håller så att han kan fullfölja sitt träningsprogram ska utomhusrekorden också så småningom ryka. I år är han lite bättre än vanligt förberedd för hallssäsongen, men det är förstås arenasäsongen som är huvudmålet.

Hall-FM fortsätter för Filiphs del med 200 meter på söndag. Här är utsikterna för att få en framskjutens placering lite sämre. Han hoppas i varje fall kunna göra en hyfsad tid i försöket.

GIF har också ett stafettlag i elden i morgon, fyra gånger ett varv (337 meter).

Nästa veckoslut är det ungdoms-FM i Joensuu. Filiph har anmält sig på såväl 200 som 400 meter. Det är då sista hallmästerskapen i juniorklasserna. (Tom Johansson)


Seger i Tammerfors på 48,98

Skrivet av Tom Johansson 10.02.2019

Filiph tar sig i mål med god marginal till konkurrenterna.

 

 

Det blev ett nytt personbästa igen för Filiph då han segrade på 400 meter i den nationella tävlingen i Tammerfors i lördags. Tiden var 48,98 och gäller nu som personbästa inomhus på lång bana, bana över 200 meter. Hans tidigare rekord var 49,49 och var så gammalt som från februari 2015. Hall-FM avgjordes då i Pirkka-hallen som har en 300-metersbana.

Han fick ett rätt jämnt lopp. Inledningen blev kanske lite för långsam, men å andra sidan höll han i hop loppet bra in i mål. Även om det blev personligt rekord tycker han inte att löpningen fungerade helt bra. Kroppen svarade inte som den borde, utan han kände sig lite orkeslös och höll på att misströsta halvvägs mot mål.

För Filiph var det lite ovanligt att stå som slutsegrare i en tävling. Han kommer inte på rak arm på när han senast vann en tävling. Något kvallopp har han nog vunnit. Även om idrott ytterst handlar om att vinna finns många glädjeämnen också på väg dit. Löparna söker gärna upp ett hårt motstånd och i de tävlingarna är bara en på översta pallen. Men även andra kan vara nöjda då de presterat på den egna nivån.

I Tammerfors saknades den vassaste nationella toppen eftersom det är landskamp i Oslo. Vi får även komma i håg att alla inte tävlar under hallsäsongen och en del av kvartmilarna tävlar mera på de kortare distanserna. Motståndet höll ändå en god nationell klass och antalet deltagare var hyfsat bra. Tävlingen avgjordes i tre heat med sex löpare i vardera, alltså 18 löpare deltog i tävlingen.

Som en kuriositet kan nämnas att Filiph i lördags tog sig upp till toppen i landets statistik på 400 meter, lång bana. Alltid något. (Tom Johansson)

 


Nytt personbästa i Hipposhallen

Skrivet av Tom Johansson 04.02.2019

jyvas

Filiph är nöjd med sin insats även om det fanns bud på en ännu bättre placering.

 

Filiphs säsongsdebut på 400 meter gick relativt bra. Han sänkte sitt inhomhusrekord till 49,07. Det räckte till en tredje plats i ett med finländska mått mätt högklassigt 400-meterslopp. Tävlingen blev samtidigt något av en uttagning till den nordiska inomhuslandskampen i Oslo. Loppet i Jyväskylä vanns klart av Erik Back på 48,58.

Kampen om andra platsen var jämn. Tvåan Christoffer Envall och trean Filiph hade samma tid och placeringen avgjordes på tusendelarna. Medaljtrion toppar nu klart den inhemska statistiken.

Filiph var nöjd över att vi trotsade vädervarningarna och körde till Jyväskylä i ett ovanligt dåligt bilföre. Han startade på bana två med Envall och Back utanför sig. På 200-metersbana löper man på gemensam bana andra varvet. Det har då en viss betydelse hur löparna lyckas positionera sig då de kommer ur den andra kurvan och in på den gemensamma banan. Den som är bakom hamnar i något skede att byta bana om han ska ta sig förbi.

Filiph höll sig väl framme i den andra kurvan och hade bra position. Back lät sig inte överraskas utan tog snart hand om kommandot och kunde ohotad skära mållinjen. Filiph hade länge en prenumeration på andra platsen, men Envall hade en bättre målgång.

För Filiphs del betyder detta sannolikt att det inte blir någon nordisk landskamp. Han ser ser i stället om efter en annan tävling för nästa veckoslut. Det väger mellan Kuortane och Tammerfors som båda har 400 meter på programmet. (Tom Johansson)