cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna maj 2019

48,67 en bra öppning på säsongen

Skrivet av Tom Johansson 25.05.2019

E004h04400mmenFiliph på ytterbanan närmast målkameran

 

 Filiph inledde arenasäsongen för ett par timmar sedan i belgiska Oordegem. IFAM Oordegem är en relativt stor tävling som samlar deltagare från olika håll i världen. Filiph löpte i det fjärde heatet av tolv. De mer meriterade löparna löper lite senare i dag.

Han kom i mål på tiden 48,67. Det är hans bästa säsongöppning i karriären. I fjol löpte han i samma tävling på 49,57. Då hade han en vecka tidigare klockats för 49,91 i holländska Lisse. Filiph är relativt nöjd med sitt lopp som följde samma mönster som många gånger tidigare. Han öppnade bra, men på de sista 50 metrarna tröt orken. Farthållningen fick han själv stå för då han löpte på ytterbanan och fick synkontakt med medtävlarna först på upploppet. Han var i varje fall tvåa i sitt heat.

Tävlingskamraten Erik Back löpte i ett tidigare heat på 48,38. Ilari Ryyppö som också ingår i stafettlaget i morgon kom i mål på 49,38. Tanken är att Eljas Aalto ska vara den fjärde länken i laget. Han tävlade inte på banvarvet utan valde i stället 200 meter. Aalto klockades för 21,64.

Filiphs tid är hans nionde bästa i karriären. Det personliga rekordet är som bekant 48,23 som han noterades för i Gävle i augusti 2018. (Tom Johansson)


Säsongöppning i Oordegem

Skrivet av Tom Johansson 23.05.2019

blogFöre Ärevarvet uppvaktade GIF sina FM-medaljörer Minna Hollanti (spjut N19), Filiph (400 m H22) och Jan Kaas (terränglöpning över 35 år, samt en rad andra fina lopp).

 

Bloggen har legat lågt en tid. Det betyder inte att Filiphs förberedelser inför säsongen haft uppehåll. Träningen har genomförts ungefär som planerat. På lördag är det premiär för hans arenasäsong. Premiären försiggår i belgiska Oordegem i stenhård internationell konkurrens. Han är förstås inte i startblocken samtidigt med den vassaste eliten, men andas ändå samma luft som storfräsarna. Heatindelningen görs på basen av tidigare noteringar.

Det har känts bra under träningarna. Den senaste veckan har han besvärats av en lindrig förkylning som inte vill ge med sig, men det är inget som skapar någon störe oro. Nu gäller det att få några tävlingar för att hitta det rätta tempot. Något tidsmål har han inte definierat utan det gäller att hitta rytmen och hålla farten in över mållinjen. De sista 50 metrarna har ofta varit problematiska i och han har börjat spänna sig för mycket.

Intressant denna gång är att Finland har mobiliserat ett lag för långa stafetten som löps på söndag. Förutom Filiph ingår Erik Back, Eljas Aalto och Ilari Ryyppö i laget.

I övrigt är tävlingsplaneringen lite på hälft. De traditionella FM-tävlingarna, SFIM, Sprintkarnevalen ingår om Filiph håller sig skadefri.

En positiv sak för Filiph är att GIF ordnat sommarjobb åt honom, ett jobb som ska gå att kombinera med den idrottsliga satsningen. GIF har fått pengar från Undervisningsministeriet för ett projekt som går ut på att få hela familjen med i friidrotten. Filiph leder en grupper som i huvudsak är i åldern 7 till 13 år. Målet är att få mera unga med, men också att involvera föräldrar och övriga intresserade i aktiviteterna. Man lär bland annat ut de enklaste grunderna för träning, ger lite insikter i reglerna och gör dem bekanta med olika redskap. Förhoppningen är att hela familjen tar friidrotten till sig. De ska inspireras att också själva ta sig till idrottsplanen för att röra på sig och trivas. Filiph ser fram mot detta sommarjobb och hoppas att Karlebyborna utnyttjar detta tillfälle som är avgiftsfritt för deltagarna och inte inbegriper några prestationskrav.

GIF hade sitt Ärevarv i onsdags och fick i hop uppemot 11.000 euro. Mot bakgrunden att en del av de tidigare storsamlarna stod över i år är resultatet till belåtenhet. Föreningen är mycket tacksam mot dem som ställde upp för att samla sponsorer och förstås mot sponsorerna. (Tom Johansson)