cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna juli 2019

Konkurrensen har hårdnat

Skrivet av Tom Johansson 31.07.2019

kale

Resan mot Villmanstrand har börjat. I morgon löps försöken på 400 meter.

 

Konkurrensen på 400 meter ser ut att hårdna också i Finland. Det är upplagt för en intressant tävling då Kalevaspelen börjar i Villamanstrand på torsdag. Filiph har siktet inställt på att komma till final för fjärde gången. Någon lätt uppgift är det inte även om han känner sig i relativt bra form. Skaran av beaktansvärda medtävlare växer. Förberedelserna har varit bra, så bra som han själv kan påverka sin egen form. Motståndarna kan han givetvis inte påverka. Det gäller nu att göra sitt eget lopp.

Filiph hör inte till de största förhandsfavoriterna. Dit får man räkna de gamla vanliga kombattanterna med bland andra SFI:arna Envall, Aalto och Back. Bland de förhandsanmälda finns även mångfaldiga finländka mästarna Ville Lampinen och Markus Teijula som ofta dominerat både på 400 och 800 meter. Tammerforslöparen Ville Aarnivala putsade prisborden i junioråren. Nu ser han ut att få upp farten även på banvarvet.

För Filiph har upploppet varit problem, med lite för hård öppning brukar han stumna och tappa tekniken. Målet är nu att öppna lite lugnare för att kunna behålla farten längre.

Sedan senaste inlägg har det även varit ett par tävlingar. I regionmästerskapen i Seinäjoki löpte han 200 meter på 22,29 i goda förhållanden. Han vann loppet, men var inte riktigt nöjd med tiden. Kurvlöpningen gick bra, men på upploppet tappade han igen tekniken. Tiden är i varje fall bland hans tio bästa i karriären.

Förväntningarna var också uppskruvade då han reste till Åbo förra veckan för att löpa 400 meter i Tilastopaja-cup. Också här var de yttre förhållandena perfekta, och banan på Paavo Nurmi stadion är erkänt snabb. Uppladdningen stördes en aning av en orolig mage. Det började redan med magknip ett dygn före starten. Han beslöt ändå att ta tåget till Åbo. Efter en viss tvekan beslöt han sig för att genomföra loppet. Sluttiden 48,46 är hans säsongsbästa, och den tredje bästa tiden han noterats för i karriären. Han var rätt nöjd med upplägget i loppet. Inledningen var sansad och han behöll löptekniken rätt bra, men de sista krafterna fattades. (Tom Johansson)

 


Nytt klubbrekord på 100 meter

Skrivet av Tom Johansson 17.07.2019

starten

Startskottet har gått på 100 meter. T.v segraren Christoffer Envall. Filiph i blått. Foto: Seppo Järvelä

 

Filiph testade formen på 100 meter i Karleby i tisdags. Tiden blev 10,98 i nästan perfekta förhållanden. Vindmätaren visade +1,9. Tiden är alltså statistikduglig. Förutom att det är nytt personligt rekord är det klubbrekord. Det gamla rekordet hade Rolf Finne som år 1954 klockades för 10,9. Han delade rekordet med Martin Lax som noterades för samma tid år 1967. Tiderna för Lax och Finne är handtider. I jämförelsen med eltider adderar man till 0,24 sekunder.

Filiph har nu klubbrekordet på 100, 200 och 400 meter. Vackert så. Men statistiken antyder också att satsningen på sprintsträckorna inte varit så stor under "modern tid", alltså sedan vi fått allvädersbanor. I GIF:s statistik finns det över huvud taget inte så många eltider. Tyngdpunkten har inom GIF legat på de längre distanserna. Ska tilläggas att på damsidan håller de GIF:s bästa statistiktiderna fortfarande utmärkt i en nationell jämförelse.

Loppet i tisdags var Filiph i det stora hela nöjd med. Trevlig att komma under 11 sekunder under godkända förhållanden. Han kom bra ur startblocken men accelerationen var lite långsam. Maxfarten har i alla fall förbättrats och andra halvan av loppet var riktigt bra. Filiphs gamla rekord noterade i Nedervetil juli 2016. Följande år blev det inget 100-meterslopp över huvud taget och i fjol löpte han ett lopp i Malax. Där kom han ur balans i starten och tappade en del tid.

Följande tävling är sannolikt i Seinäjoki på söndag. Då är det 200 meter som gäller. I tankarna är att eventuellt anmäla sig till Tilastopaja Cup i Åbo nästa vecka. Det blir i så fall ett försök att förbättra statistiktiden på 400 meter.

Sedan senasrte blogginlägg har det även varit SFIM i Karis. Filiph gjorde ingen toppinsats, men ändå rätt hyfsat den hårda konkurrensen som finns inom SFI på 200 och 400 meter. På 200 meter blev han fjärde på tiden 22,24. En bronspeng blev det på 400 meter med tiden 48,69. Erik Back vann före Eljas Aalto. Christoffer Envall hade känning i vaderna och stod över loppet.

Filiph öppnade relativt hårt. Som ofta förr blev det tufft på upploppet. Han behöll frekvensen, men steglängden blev för kort med del följd att farten mattades av. Detta är något som han jobbar med fram till Kalevaspelen i månadsskiftet. Han söker en mera avslappnad löpning som räcker ända in i mål. (Tom Johansson)

 

 


Tredjeplats i Sprintkarnevalen, tiden 48,56

Skrivet av Tom Johansson 01.07.2019

Filiph tog hem en tredjeplats i den traditionella Sprintkarnevalen i Jämsänkoski i söndags. Hans tid på banvarvet var 48,56 och det är hans årsbästanotering. Bekanta namn var före honom i resultatlistan. Eljas Aalto segrade på 48,20 och Erik Back kom tvåa på 48,38. Tävlingen genomfördes i nästa perfekta förhållanden, cirka 18 plusgrader och så gott som vindstilla.

Filiph öppnade med lite under 23 sekunder vid 200 meter. Han tycker öppningen var bra med dagens löpform. Aalto och Back var ändå betydligt före då löparna vände på upploppet. Även om Filiph hämtade in en del på slutrakan är han inte riktigt nöjd med avslutningen. Löpningen blev onödigt spänd. Han tror att han har mera att ge.

Sammanlagt 26 löpare startade på 400 meter, en stor del av landets bästa. Upplägget med bra väder och många startande höjde förväntningarna på en bättre sluttid. Nu laddar löparna om. SFIM i Raseborg är nästa anhalt för flera av löparna. Filiph ställer upp på både 200 och 400 meter. (Tom Johansson)