Visa alla inlägg skrivna november 2019
Karleby erbjuder friidrotten primitiva förhållanden
Banan är ljusare än normalt beroende på rimfrost.
En isig sportplan är vad som erbjuds löparna i Karleby i november 2019. På Filiphs program stod i dag mängdintervall 5x600 meter och 6x400 meter. Kyrkbackens sportplan som egentligen är stängd bjuder på de bästa förhållandena. Det är vardagen för dem som satsar på friidrott, en av landets mest traditionella idrottsformer. Filiph tog sig under stängslet och kunde genomföra sitt träningspass. Banorna var hala och det blev inget riktigt grepp för steget. Men som sagt, det får duga, det kunde ha varit värre om höstens snö hade legat kvar.
Träningen blev förstås inte den bästa möjliga. Det gällde att hålla sig på benen. Löpningen blev givetvis för spänd.
Som bäst diskuterar beslutsfattarna idrottsförhållandena i Karleby. Diskussionen utgår från framför allt fotbollen, men även ishockey, innebandy och volleyboll ligger beslutsfattarna nära hjärtat. Framför allt vill de tydligen med skattepengar bygga sittplatser år bänkidrottare.
Friidrottarnas önskemål om en hall med löparbana runt tycks ingen vilja tillmötesgå. Då är det brist på pengar. En raksträcka har man försökt få inträngd. En av motiveringarna är att det inte finns tillräckligt med friidrottare. GIF har cirka 140 licenserade friidrottare. De övriga föreningarna i Karleby har tillsammans lika många. Ifall man vill satsa på ordentliga träningsförhållanden skulle upptagningsområdet vara stort. Inom en radie på 70 kilometer finns en hel del friidrottare. Om man vill vara vill ta en jämförelse finns på samma område åtminstone sju ishallar. Karlebypolitikerna håller på att ge upp möjligheten att locka folk till staden från grannskapet.
De som planerar Idrottsparken har bekantat sig med bland annat Seinäjoki där man klarar sig med en raksträcka för löparna. Man beaktar inte att Seinäjoki ligger relativt nära Kuortane, en drygt halvtimmes bilresa. Friidrottarna i Karleby har sin närmaste riktiga träningsarena i Botniahallen, Korsholm.
För att ingen ska tro att detta inlägg är ett upprop för att Karleby ska bygga en dyr arena åt Filiph kan sägas att han har sina träningsförhållanden i skick i och med att han studerar i Vasa. Men I Karlebyregionen finns för tillfället många unga som borde få utöva sin idrott. Dessutom skulle en riktig löparbana ge allmänheten möjlighet att röra på sig även under tiden med glashala vägar och gator. Som studieort skulle Karleby även kunna öka sin attraktionskraft. Det finns friidrottsintresserade. I Karlebyregionen har förhållandena för friidrotten inte funnits någonsin. Det kanske invaggar beslutsfattarna i tron att det inte finns något behov och man vill tydligen inte skapa något behov heller... (Tom Johansson)
http://www.youtube.com/watch?v=uwu_P5k7Kac
Nej, det är inte Jamaica...
https://youtu.be/uwu_P5k7Kac
Nej det är inte Spanien heller...
htts://youtu.be/dSHs5S7vWjY
Mattestet antyder en positiv utveckling
I träningsperioden ingår även olika test. I dag var det det så kallade mattestet på programmet. Resultatet visar överlag att utvecklingen går i rätt riktning. I jämförelse med motsvarande test i fjol är resultatet betydligt bättre. Också tidigare test i höst talar samma språk. Nu får vi hoppas att testresultaten även syns i tiderna då tävlingssäsongen vidtar. Filiph har för avsikt att tävla under hallsäsongen, om han får vara frisk och skadefri.
Upplägget för den kommande säsongen avviker lite från tidigare. Han har ett utlandsläger i Portugal under första halvan av december. Han tränar då tillsammans med bland andra rumänska löpare och hoppas att eventuellt få nya impulser. Han planerar att återvända till Monte Gordo i april då SFI håller sitt läger. Tidigare har han haft bara ett utlandsläger per vinter.
Det är ännu lite ovisst hur tävlingsprogrammet ser ut i vinter. Samma gäller förstås sommaren. Det är OS-år och även EM i Paris, vilket kan vara ett mer realistiskt mål. (Tom Johansson)
Nivåtestet gav positiva signaler
Grundträningen har hittills förlöpt bra. För drygt en vecka sedan deltog Filiph i SFI:s 7-tusanläger i Kuortane. Under lägret gjorde han även det så kallade nivåtestet, 3x3x3x300 meter. Det handlar om att löpa nio 300-meterslopp. Man börjar med tre lopp med lugn fart. Sedan ökar man på farten i de tre följande och ytterligare i de tre sista. Testet visade att pulsen sjönk snabbt efter loppen och laktatmätningen visade 8,7 som högst. Mjölksyrenivån är några enheter lägre än under motsvarande mätningar som gjorts tidigare. Testet antyder att grundnivåerna är bra.
Målet är att förbättra snabbheten ytterligare. Den gångna säsongen gav kvitto på att tiderna på 100 och 200 meter förbättrats. Nu fortsätter han på samma linje, om än lite intensifierat. I praktiken betyder det att han tidigare än förr om åren ökar farten. Det blir kortare drag med hårdare fart. Explosiviteten ska förbättras.
Filiph har under hösten tränat i Vasa. I början av december åker han till Portugal, Monte Gordo, på ett par veckors träningsläger. Han får antagligen assistans i träningen av den rumänska tränaren Vasile Bobos. Hans adepter finns då också i Monte Gordo. Till dessa hör bland andra Robert Parge som vid flera tillfällen löpt under 46 sekunder på 400 meter.
GIF:s friidrottssektion hade i dag säsongavslutning med prisutdelning. Det blev en del pokaler också i år för Filiphs del. Det är glädjande att GIF är en växande förening. (Tom Johanson)
En del av pristagarna, bakom från vänster Jan Kaas, Joni Virkkala, Väinö Venetjoki, Minna Hollanti, Filiph och Peter Björkroth (årets tränare). Framme Mustafa Al-jubouri och Kaisla Keiski.