cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna december 2019

Givande läger i Portugal

Skrivet av Tom Johansson 13.12.2019

Monte GordoMellan varven är det viktigt med vila.

 

Filiph har varit i portugisiska Monte Gordo på träningsläger under snart två veckors tid. Orten som är bekant för honom från ett antal SFI-läger bjuder på något som påminner om finländskt försommarväder. Temperaturen rör sig mellan 15 och 20 grader.

Han tränar tilsammans med Robert Parge från Rumänien som är god för tider en bra bit under under 46 sekunder på 400 meter och Cristi Esanu från Moldavien som har sitt personbästa på rejält under 49 sekunder. De har sin tränare Vasile Bobos med. Någon kan undra hur det kommer sig att Filiph är i detta sällskap. Kontakten har skett via Mustafa Al-Jubouri, GIF, som studerat i Rumänien och kommit i kontakt med gruppen där. Mustafa är också med i Monte Gordo.

För Filiph är det nytt med ett utlandsläger den här tiden på året. Tanken är att han åker tillbaka till Monte Gordo i april tillsammans med SFI:arna.

Han är hittills mycket nöjd med lägret. Har har varit frisk och skadefri och gjort några riktigt bra träningspass. Filiph tycker att han också lyckats hänga rätt bra med i träningskamraternas tempo och löpningen känns bra. Han tycker det är givande att följa med hur man tränar på andra håll i Europa.

Under hösten har Filiph tillsammans med sin tränare Thomas Asp i Vasa siktat på att bland annat förbättra snabbheten. Testresultaten antyder att man lyckats rätt bra. Veckorna i Portugal har inneburit en träning med kortare och snabbare drag. Vid mjölksyredragen har det varit korta pauser. Det har på så sätt varit tunga träningspass. Filiph berättar att man samtidigt varit lyhörda för kroppens signaler. Mellan de hårda träningspassen har man fått in ordentligt med vila.

På tisdag reser Filiph från Portugal och på onsdag ska han vara i Karleby där han  befinner sig över julhelgen. Så småningom blir det att lusläsa tävlingskalendern för att hitta lämpliga tävlingar för hallsäsongen. Han har kommit över junioråren. Hall-FM avgörs i Tammerfors i mitten av februari. Filiph har för avsikt att tävla både på 200 och 400 meter. (Tom Johansson)