cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna 2020

Det var bättre förr, eller var det...

Skrivet av Tom Johansson 06.12.2020

 stafett

Filiph Johansson, Robert Hagström, Väinö Venetjoki och Joni Virkkala sänkte klubbrekordet på 4x400 m i stafett-FM. 

 

Det är en rätt allmän uppfattning att nivån på friidrotten var mycket bättre förr. Uppfattningen överensstämmer i stora drag med verkligheten. Åtminstone var bredden större förr då konkurrensen om talangerna var betydligt mindre och friidrotten hade hög status.

GIF har en väl uppdaterad statistik över resultaten som klubbens friidrottare svarat för genom tiderna. Statistiken visar att dagens situation är rätt hyfsad. Klubbrekord slås då och då. Den gångna säsongen var ur den synvinkeln bra. Dagens GIF-elit ligger i topp eller nära toppen i klubbens statistik. I ärlighetens namn ska medges att en del grenar saknar utövare.

Till saken hör också att GIF under sin storhetstid på 1970-talet uppvisade resultat som till och med Finlands elit bara kan drömma om i dag. Mona-Lisa Pursiainen håller fortfarande nationsrekordet på 200 meter, 22,39. På 100 meter klockades hon för 11,19 som bäst och på 400 meter för 51,27. På herrsidan hade vi Lasse Orimus som på 5000 meter noterades för världstiden 13,18 och på 10000 meter hade 28,04.

I GIF-statistiken återfinns även en rad gamla klubbrekord. Helge Nylunds 14,97 i kula noterades 1954. I slägga innehar Gunnar Åvik klubbrekordet 51,66 och det är från år 1956. Från år 1966 är klubbrekordet i stav. Viking Brunells rekord var förhållandevis bra på den tiden då materialutvecklingen just fått fart. Det är länge sedan någon på allvar satsat på dessa grenar. 

Filiph har hittills i sin karriär lagt beslag på samtliga klubbrekord mellan 60 och 400 meter. I stafett-FM i höstas ingick han också i GIF-laget som noterade klubbrekord på 4x400 meter tillsammans med Robert Hagström, Väinö Venetjoki och Joni Virkkala. Klubbrekordet skrivs 3,24,84.

Helt rättvist är det inte att jämföra alla resultat över tiden. Bättre banor och bättre utrustning påverkar resultatnivån. Å andra sidan är den elektriska tidtagningen obönhörlig och det har betydelse i synnerhet i tidsjämförelserna på de korta sträckorna. Vindmätare fanns inte heller att tillgå förr och det gör att gamla noteringar på 100 och 200 meter inbegriper en viss osäkerhet. I dag godkänns inte resultat som noterats då medvinden varit över 2,0 meter per sekund. (Tom Johansson)

 


Positiva testresultat

Skrivet av Tom Johansson 14.11.2020

I vårt förra inlägg berättade vi att Filiph hade testat sig för covid-19 och att testresultatet var negativt, vilket var positivt. Denna vecka har han genomgått tre olika test som ger svar på hur träningen biter. Dessa test har givit bra resultat. I dag genomförde Filiph ett mjölksyretest/lactattest 3x3x300 meter. Efter sista draget var lactatnivån 8,5 mmol/l. Det är vad kan kommer i håg det bästa resultatet han noterats för någonsin i detta test.

I går, fredagkväll, testade han sig på 20 meter flygande. I två drag stannade klockan på 1,97 och i ett drag på 1,88. Han är lite tveksam om tiden 1,88 går att lita på.  I vilket fall som helst verkar snabbheten vara bra för årstiden. Det återstår att se om framtida test bekräftar eller omkullkastar noteringen på 1,88.

Han testade även hopp, 5-steg. Resultatet 14,41 är betydligt under han bästa resultat. Detta kan troligen till en del förklaras av att han inte gjort så många hoppövningar under denna träningssäsong.

Överlag är Filiph nöjd med formen, kanske till och med lite positivt överraskad. Han har under ett antal veckor gjort sin fältpraktik som ingår i lärarutbildningen. Det har varit hela skoldagar med förberedelser. Tillika har han tränat för fullt för det mest i Karleby, men även i Vasa där han också lett juniorträningar. Arbetspraktiken, träningen och en del mörkerkörning tär på, men han har uppenbarligen pallat för belastningen.

Under slutet av året hoppar han in som vikarie i Chydenius skola två dagar i veckan, vid sidan av studierna i Vasa. Det kan bli tungt, men samtidigt ger det viktig erfarenhet för framtiden och ett tillskott i kassan. Vardagen för de flesta finländska friidrottarna ser ut så här få kan finansiera sitt idrottande med träningsstipendier och sponsorpengar och samtidigt skaffa sig möjlighet till försörjning i framtiden. (Tom Johansson)


Grundträningen började i karantän, har tränat ensam

Skrivet av Tom Johansson 10.10.2020

IMG 20201010 132406

Filiph har tränat ensam under ett par veckors tid.

 

Träningen inför nästa säsong har kommit i gång. I två veckor har han varit i karantän i Vasa efter att han kunde ha blivit utsatt för coronasmitta då han vikarierade i Chydenius skola. Det blev coronatest som visade sig vara negativt. Men det blev i varje fall karantän och det har betytt att han tränat ensam utomhus. Med tanke på hur smittosituationen utvecklats i Vasa föll den egna karantänen bra i tiden. Han har på så sätt undgått att utsättas för smittan igen.

Den gångna säsongen var i det stora hela bra och motivationen är bra. Nu gäller det att ta sig upp till följande nivå där tider under 48 sekunder på 400 meter är vardagsmat. Grundträningsperioden har börjat bra, trots begränsningarna som cononasmittan lett till. Vädret har varit utmärkt för träningarna utomhus.

Träningsupplägget siktar på att förbättra alla egenskaper. Snabbheten har förbättrats, men den behöver bli ännu bättre. Samtidigt måste även uthålligheten förbättras. Filiph tycker att viloperioden efter tävlingssäsongen varit bra, utan att konditionen försämrats nämnvärt. Han säger att han känner sig bättre än han var vid motsvarande tid i fjol. Som alltid gäller det att undvika skador och hälsoproblem.

Tanken är att tävla även under hallsäsongen. Hur det blir med utlandslägren är förstås osäkert i detta skede.

Mellan varven gäller det även att jobba för föreningen. Gamlakarleby IF ordnade sitt ärevarv i onsdag. Filiph deltog på distans genom att skaffa sponsorer. Ärevarvspengarna är viktiga för föreningen. Filiph tackar sina egna sponsorer och även alla andra som bidrar till föreningens verksamhet. Tack! (Tom Johansson) 

 


Inget landskampsuppdrag, stafett-FM säsongens sista kraftprov

Skrivet av Tom Johansson 03.09.2020

Det blir ingen Sverigekamp för Filiph denna gång. Det känns förstås lite surt efter en bra början på arenasäsongen. Tävlingarna i augusti blev inte som han önskat sig. Speciellt dålig var dagsformen i Elittävlingarna i Helsingfors, på Djurgårdens plan. Tiden på banvarvet kröp strax över 49 sekunder. Filiph kände sig sliten och fick det inte alls att stämma. Säsongen ger en tankeställare och det blir att fundera på hur träningen kan anpassas för att behålla formen, och kanske framför allt att snabbare kunna återhämta sig mellan loppen. Som helhet har säsongen ändå varit bra. Filiph har höjt sin nivå igen i år, även om stämningen efter tävlingarna i augusti känns lite avslagen.

Nu gäller det att ladda om. Motivationen är bra. Kroppen har också rätt bra återhämtat sig. Filiph gjorde mattestet på torsdag kväll i Vasa och testet antyder att formen är god. Formen får han testa på banan om drygt en vecka då stafett-FM avgörs i Kotka. GIF har anmält herrlag på både 4x400 meter och den nya stafetten 4000 meter, Det nya konceptet som nu testas första gången är för fyramannalag, 1200, 400, 800 och 1500 meter. GIF kan ha ett slagkraftigt lag om det vill sig, men det är som sagt ett nytt koncept och det är svårt att på förhand säga vilka klubbar som kan göra sig gällande. Frågan är också vilka stafetter de olika klubbarna väljer att satsa på. (Tom Johansson)


Lite besviken, men ingen katastrofkänsla, för hård öppning

Skrivet av Tom Johansson 15.08.2020

Filiph siktade helt klart på FM-medalj, och i första hand en medalj av den ädlaste valören på 400 meter i Åbo. Det blev en fjärdeplats, två hundradelar från tredjeplatsen. Han är självklart inte nöjd, men loppet gav en del nyttiga lärdomar för framtiden. Fjärdeplatsen är hans bästa placering i senior-FM och han hade nu två rutinerade löpare bakom sig som han aldrig tidigare lyckats komma före, Ville Lampinen och Erik Back. Tiden 48,29 är hans fjärde bästa någonsin på distansen.

Filiphs snabbanalys av finalloppet visar att han var lite för optimistisk i sitt upplägg. Han har öppnat lite för långsamt i de senaste loppen. Nu blev det för hård öppning och det straffade sig på sista 50 metrarna. Då man delar in loppet i fyra etapper på 100 meter. De tre första etapperna gick under 12 sekunder, den sista 100-metern dröjde han 13,7 sekunder på banan.

Om man jämför med hans rekordlopp i Jyväskylä märker vi att det var betydligt jämnare än finalloppet i Åbo. I Jyväskylä var skillnaden mellan första och andra halvan av loppet 1,7 sekunder. I Åbo var skillnaden 3,5 sekunder. Han tar skulden för taktikmissen på sig själv. Filiph hade inte riktigt koll på sin fart under de 300 första metrarna. Speciellt mellan 200 och 300 meter borde han ha haft is i magen och låta löpningen rulla på mera avslappnat. Nu var krafterna förbrukade lite för tidigt. Om man hårdrar kan man säga att guldhungern kom att kosta honom pallplatsen, men det kan man förstås inte veta med säkerhet.

Han säger att formen var bra och att benen kändes pigga inför starten. Nu gäller det att se framåt. Motivationen finns kvar. I morgon söndag har han chans att löpa 200 meter. Efter två hårda 400-meterslopp kan det vara svårt att ladda om. Under lördagens joggning tyckte han att han återhämtat sig rätt bra och det just nu tror han att han startar i försöken på 200 meter. (Tom Johansson)


Femte gången till final i Kalevaspelen

Skrivet av Tom Johansson 13.08.2020

forsok

Ville Lampinen tog sig förbi Filiph på slutmetrarna.

 

Filiph är med och tampas om placeringarna i 400-metersfinalen i morgon fredag. Det blev klart då han blev tvåa i sitt försöksheat på tiden 48,71, tre hundradelar efter Ville Lampinen. Han kvalade sig i varje fall direkt till final. Försöken löptes i tre heat. De två bästa i heatet gick till final. Dessutom kvalade två in sig på tid.

Filiph öppnade lugnt. Mellan 200 och 300 meter ökade han farten och tanken var att låta det rulla på in i mål. Han säger att de sista 100 metrarna inte blev så avslappnade som han önskat, men i det stora hela är han nöjd med kvalloppet.

Finalen avgörs redan på fredag kväll, och då är det TV-sändning. Det betyder ett dygn som ska utnyttjas för återhämtning, och att "sätta ny mask på kroken". Två lopp nära in på varandra brukar vara jobbigt för honom. Som tidigare nämnts är finalfältet jämt och dagsformen är avgörande.

Torsdagkvällen var överlag bra för GIF. Nathalie Westman tog sig till final i längd med nytt personbästa, 579, och Jan Kaas blev 13:e på 10000 meter. Nina Chydenius som var rankad trea på 5000 meter är krasslig och uteblev. (Tom Johansson)

 


Kampen om FM-medaljerna en öppen affär

Skrivet av Tom Johansson 11.08.2020

fille

Filiph ser fram mot torsdagens försök på 400 meter.

 

På torsdag är det försök på 400 meter i Kalevaspelen som går av stapeln i Åbo. Som många gånger tidigare nämnts är det huvudmålet för Filiph. Han är för tillfället statistiketta i landet efter en överraskande bra öppning på tävlingssäsongen. Men det är många om budet och alla deltagare är på samma startlinje. Statistiktiderna har ingen avgörande betydelse.

Efter loppen i juni var juli en tuffare månad. De tuffa loppen i juni och den därpå följande träningsperioden tog en aning på snabbheten. Han har den senaste månaden försökt bygga upp en andra formtopp till Kalevaspelen. Beroende på coronapandemin kom förutsättningarna att förändras. Tävlingskalendern tömdes nästan helt. För Filiph innebar upplägget att han kom lite senare än vanligt i gång med tävlandet. En del andra har väntat ännu längre och försöker pricka in endast en formtopp, just till denna vecka.

Filiph har varit i Åbo sedan förra veckan. Han kan bo i sin brorsas studentlägenhet och försöker hitta balansen mellan snabbheten och uthålligheten. För en vecka sedan tävlade han i Tilastopajacup. Det blev en tredjeplats efter Tommi Mäkinen och Ilari Ryyppö på 400 meter. Filiph klockades för 48,43, vilket är hans sjätte bästa tid i karriären. Det var inget bra lopp för honom. Öppningen blev denna gång för långsam, och det påverkade förstås sluttiden.

Känslan inför Kalevaspelen är i varje fall bra, åtminstone under träningspassen. Som alltid i friidrott är det ändå dagsformen som är avgörande. Under en bra dag tror sig Filiph ha goda chanser på medalj. En bra tid och medalj är förstås målet, men det är många om budet. (Tom Johansson)


Finslipningen görs i Åbo

Skrivet av Tom Johansson 03.08.2020

Filiph anlände i dag till Åbo där han ska vistas tills Kalevaspelen avgörs. I morgon, tisdag, gör han sin sista förberedande tävling på 400 meter. Det handlar om Tilastopajacup som lockar ett intressant startfält. Till loppet har 28 löpare anmält sig.

Han har en bra känsla inför loppet och har förstås som mål att göra en bra tid. Fram till Kalevaspelen gäller det att vässa formen ytterligare och ladda upp för säsongens huvudtävling. 

Nämnas ska också att GIF har grundat en elitgrupp. Målet är att den traditionsrika föreningens idrottare ska få ett lyft. GIF ska bli synligare på många olika sätt, och därmed också bli intressantare för samarbetspartners. Elitgruppen består av spjutkastaren Minna Hollanti, långdistansaren Nina Chydenius, mångkamparen Nathalie Westman och Filiph Johansson, långsprint. Gruppen har en blogg som publiceras på Etusuora. Presentationen av elitgruppen ligger redan ute. (Tom Johansson)

https://etusuora.com/blogit/gif-eliittiryhma


Löpningen kändes bra fram till upploppet

Skrivet av Tom Johansson 26.07.2020

IMG 20200726 WA0001 2

Tematävlingarna televiserades båda dagarna.

 

Filiph återupptog sitt tävlande på 400 meter i torsdags, Han mötte en del av den nationella eliten vid tematävlingarna i Tammerfors. Som statistiketta förväntade sig kanske en del att han skulle vinna också här. I ett jämt lopp kom han trea efter Ilari Ryyppö och Ville Lampinen. Hans tid var 48,62. Trots den relativt beskedliga tiden och det faktum att han hade två medtävlare före sig i mål var Filiph nöjd med sitt lopp, åtminstone delar av det. De första 250 metrarna gick mycket bra och med bra teknik. Han var först in på upploppet där han styvnade och slutresultatet blev som det blev.

Han ser rätt positivt på sitt lopp och räknar med att så småningom få löpningen att hålla hela banvarvet. Finslipningen av formen görs via anpassade träningar och rätt mycket vila mellan träningspassen. Filiph har tävlat sparsamt i juli. Istället har han satsat mera på träningen. Nästa gång tävlar han på 400 meter i Åbo den 4 augusti. Det är nio dagar före kvalloppen i Kalevaspelen på samma arena. (Tom Johansson)


Möjlighet till bästa tittartid i TV

Skrivet av Tom Johansson 21.07.2020

filiphJ

Tematävlingarna i Tammerfors är nästa eldprov för Filiph.

På torsdag är det 400 meter i Tammerfors. Tammerfors tematävlingar televiseras både onsdag och torsdag. Filiph möter då största delen av den inhemska eliten. Han har haft en paus i tävlandet på sin huvudsträcka en tid och i stället satsat på hårdare träning för att pricka in toppformen till Kalevaspelen.

Det har blivit ett par tävlingar på de kortare distanserna. I söndags löpte han 100 meter vid SFI-prologen i Närpes. Accelerationen lämnade en del i övrigt att önska medan löpningen med maxfart gick helt bra. Han blev tvåa i loppet efter Aleksi Ala-Prinkkilä. Arrangörerna hade lite strul med tidtagningen, gav ett tidstillägg på 1/10 sekund. Efter korrigeringen var Filiphs sluttid 11.05, vilket är helt bra mot bakgrunden att loppet ingår i träningsupplägget.

Tanken är att tävlingen i Tammerfors är början på finslipningen av formen på 400 meter. (Tom Johansson)