cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna januari 2020

Säsongsöppningen gav positiva svar, två personliga rekord

Skrivet av Tom Johansson 26.01.2020

Filiph löpte två 60-meterslopp på 7,10 då han inledde årets tävlingssäsong i Botniahallen i lördags. På 200 meter klockades han för 21,88. Båda resultaten är hans personbästa inomhus (på bana som är över 200 meter).

Han är speciellt nöjd med sitt 200-meterslopp även om han var en bra bit efter finländska friidrottens storlöfte Samuel Purola som hade tiden 21,29. Filiphs utomhusrekord är på 21.83 som han löpte i ungdoms-FM i Borgå i fjol. Lördagens tid är hans nästbästa någonsin. Att det kommer i årsdebuten känns bra. Som jämförelse kan ännu nämnas att Filiph löpte 200 meter  i Botnia Junior Games också i fjol. Då var tiden 22,35. I den jämförelsen var gårdagens lopp ett rejält kliv framåt.

På 60 meter kunde det kanske ha gått bättre. Det är en distans som han inte satsat så mycket på. Han kom bra i väg de första stegen efter startskottet men accelerationen blev efter det inte riktigt som den borde. Först på slutet fick han flyt i löpningen.

Han är i vilket fall som helst nöjd med sin säsongsöppning. Han fick egentligen de svar han hoppades på. Snabbheten har utvecklats, träningen biter.

Om en vecka ska ha försöka få ett bra lopp också på 400 meter som alltjämt är hans huvudsträcka. Han tävlar då till Jyväskylä. Att träna för 400 meter är som att gå på slak lina. Snabbheten måste utvecklas. Men det räcker inte enbart med snabbhet. Snabbhetsuthålligheten är lika viktig. Dessa två egenskaper motverkar varandra i någon mån. För att lyckas måste man hitta den rätta blandningen. Nyckeln finns sannolikt någonstans mellan snabbheten och snabbhetsuthålligheten. Den nyckeln söker han i sin träning.

Överlag var det bra tävlingar i årets upplaga av Botnia Junior Games. Speciellt roligt är att se att GIF kommer på bred front, både i allmänna klassen och i juniorklasserna. Att även övriga Karlebyfriidrottare gör fina resultat gör förstås inte saken sämre. Friidrotten lever i Karleby, även om offentligheten inte är så stor. (Tom Johansson)


Tävlingssäsongen börjar i Botniahallen på lördag

Skrivet av Tom Johansson 23.01.2020

filipibotniaBotniahallen är en bekant arena för Filiph.

 

Hallsäsongen kör i gång för Filiphs del på lördag. Då ordnas Botnia Junior Games med hyfsat stora och goda startfält. GIF är på plats med en bred trupp. Filiph är anmäld på både 60 och 200 meter. Det har även varit tal om att han ska agera hare på 800 meter. Det kan bli en tuff dag. Han tar öppningstävlingen delvis som träning.

Han är ändå tämligen förväntansfull. Träningen har gått bra och testresultaten styrker den uppfattningen. Frågan är sedan om testresultaten återspeglar sig i insatsen på tävlingsbanan, alltid finns inte sambandet.

På tal om testerna, i veckan har Filiph igen testats på 20 meter flygande. Tiderna 1,94 och 1,95 är de bästa han noterat. I lördags visade handtidtagningen 16,04 på 150 meter.

På 60 meter har Filiph inga färska noteringar. Personliga rekordet är på 7,20 och är några år gammalt. I fjol skulle han putsade det i motsvarande tävling, men tjuvstartade. Nu hoppas han få ett helt lopp. Det är en kort sträcka och starten har förstås stor betydelse för sluttiden.

På 200 meter vill han närma sig 22 sekunder. Bland de anmälda finns Samuel Purola och Christoffer Envall. Motståndet är alltså tufft också i en nationell jämförelse.

I Filiphs planer ingår att ha årsdebut på sin huvudsträcka 400 meter följande veckoslut i Jyväskylä. Hall-FM går i Tammerfors på 300-metersbana i mitten av februari. (Tom Johansson)

 

 


Bra fart på träningen i Kuortane

Skrivet av Tom Johansson 12.01.2020

SFI:s januariläger, 7-tusan, är avklarat och Filiph är vid gott mod. De test han genomgick under lägret är uppmuntrande. På 20 meter flygande hade han tiden 1,96. Det är den bästa tiden han gjort. I fredags hade han även test på 150 meter och på 300 meter. Tiderna blev 16,8 och 35,2, tider han är nöjd med.

En extra krydda under lägret var att hans rumänska bekanta från Monte Gordo i december, Vasile Bobos och Robert Parge, deltog i Kuortane som inbjudna gäster. Tränaren Vasile berättade om sina metoder och Robert gav löparna bra sparring. För dem som inte följt med bloggen kan upprepas att det är en 400-meterslöpare som deltagit även i lite större tävlingar och med ett PB påbetydligt under 46 sekunder.

Filiph berättar att rumänerna trivdes bra med SFI:arna. De är imponerade av sammanhållingen inom förbundet.

Filiph hade en förkylning strax efter jul. I övrigt har hälsan varit bra. Han är glad att han tycks klara  den hårda träningen utan att kroppen tar allför mycket stryk. Det blir nu en del studier, men siktet är också inställt på hallsäsongen. Det ska bli en del tävlingar. Som bäst försöker han planera sitt tävlingsprogram. Vi återkommer då halltävlingarna närmar sig. (Tom Johansson)