cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna februari 2020

Bra hallsäsong, med en lite tam avslutning

Skrivet av Tom Johansson 22.02.2020

inom

Filiph har haft en lugnare träningsvecka.

 

Filiphs hallsäsong började med sex nya personliga rekord samt ett landslagsuppdrag i Nordenkampen. Det ledde till att de fanns fog för vissa förväntningar inför hall-FM i Tammerfors som avgjordes för en vecka sedan. I hall-FM kunde han ändå inte infria förväntningarna. Han fick nöja sig med en femte plats på 400 meter och en nionde plats på 200 meter. Tiden var 49,09 respektive 22,22, vilket var klart sämre än de färska personliga rekorden 48,79 på 400 meter (kort bana) och 21,84 på lång bana i Botniahallen. På 60 meter har han sänkt sitt rekord till 7,10. På 200 meter var han två gånger under 21,90 och på 400 meter hade han även en notering på 48,97. I landstatistiken är han tvåa på 400 meter, kort bana.

Det är onödigt att gräva ner sig i Tammerforsloppen. I stället gäller det att ta med sig tävlingsveckorna som föregick FM. Dessa tävlingar visar att snabbheten har förbättrats enligt planerna. Träningen har bitit bra och det finns nu ingen orsak att börja tvivla. Siktet är inställt på sommaren. Om han får vara skadefri kan det bli en intressant säsong.

Enligt planerna blir det ännu ett utlandsläger med SFI i Portugal. Filiph har även tänkt tävla i Belgien i slutet av maj, vilket han gjort några gånger tidigare. Tävlingarna i Oordegem har av tradition högklassiga startfält. Målet är att under sommaren förbättra sin resultatnivå ytterligare.

Efter hall-FM har det varit en lugnare period med träningen. Full effekt i träningen blir det igen nästa vecka. (Tom Johansson)

 


Personbästa räckte inte för extra poäng

Skrivet av Tom Johansson 09.02.2020

Filiph har förbättrat sina hallrekod i varje lopp hittills i år. I dag löpte han 400 meter i Nordenkampen på tiden 48,79. Därmed förbättrade han sitt rekord på kort bana med 0,19 sekunder. Det tidigare rekordet hann bli en vecka gammalt. Rekordet räcktre ändå inte till för att ta några placeringar. Han hade 0,02 sekunder fram till närmaste man.

Filiph var inte riktigt nöjd med sitt lopp. Han hamnade bakom konkurrenterna efter starten och det blev sedan en lång väg för att komma förbi dem i tredje spåret. Att tävla på kort bana kräver lite mera fräckhet/framfusighet.

Glada ska vi ändå vara över att lagkamraten Erik Back vann det andra heatet med en bra löpning. Hans tid var 48,05. I sammandraget blev han två efter svensken Carl Bengtström som vann första heatet på 47,31.

Filiph ser nu framåt mot hall-FM i Tammerfors nästa veckoslut. På lördag avgörs 400 meter och på söndag 200 meter. Han är anmäld på båda sträckorna. Det blir första gången som han löper 400 meter på en längre bana i år. Pirkkahallen har en 300-meters bana och det innebär att alla löpare har sin egna bana att förfoga över. (Tom Johansson)

 


Bra genrep inför Nordenkampen, putsade igen rekordet på 200 meter

Skrivet av Tom Johansson 05.02.2020

filleigen

Den allmänna nivån har förbättrats. Rekorden har rykt i varje lopp.

 

Filiph tävlade på 200 meter i ÖID:s öppna hallmästerskap i kväll. Loppet i Botniahallen gick bra och det blev en liten putsning av det personliga rekordet. Det nya rekordet på lång inomhusbana lyder nu på 21,84. Det gamla rekorde på 21,88 han bli en och en halv vecka gammalt. Hallsäsongen har börjat med personliga rekord i varje lopp.

Förberedelserna inför kvällens lopp var inte de allra bästa. En lång skoldag var bakom, men formen har hållit i sig. De 150 första metrarna gick det riktigt bra undan. På de sista 30 metrarna styvnade han en aning. Han är ändå optimistisk inför Nordenkampen som hålls i Helsingfors på söndag. Filiph bildar tillsammans med Erik Back Finlands lag på 400 meter.

Återhämtningen efter kvällens lopp var relativt snabb. Filiph hoppas att han kan hålla sig frisk och göra ett hyfsat lopp mot de hårda nordiska konkurrenterna i Liikuntamylly i Kvarnbäcken. (Tom Johansson)


Seger på 48,97 i ryckigt lopp

Skrivet av Tom Johansson 02.02.2020

winner

Filiph är nöjd med sitt lopp, även om han inte hade kommando över de förrän på slutmetrarna.

 

Det blev nytt personligt rekord för Filiph då han vann 400-metersloppet i Jyväskylä i dag på eftermiddagen. Han rekord på kort bana lyder nu 48,97. Det tidigare rekordet (49,07) satte han för nästan exakt ett år sedan på samma bana. Filiph är nöjd med segern. Själva loppet var inte optimalt. På korta banan är löparen mera beroende av medtävlarna än på en bana över 200 meter där han har egen bana att mera ostört förfoga över. Filiph startade i dag på den nästyttersta banan. Tammerforslöparen Ilari Ryyppö som är en bekanting för Filiph kom från ytterbanan först in i den bortre kurvan och även då löparna kom på gemensam bana. Filiph låg tvåa och lurpassade. Farten var hög. Första 200-metrarna gick på ungefär 22,5 sekunder. Filiph valde att vänta med sitt avgörande. Den sista kurvan attackerade han. Det betydde att han löpte på banan utanför ledaren. På upploppet lyckades han ta sig förbi och segermarginalen blev till slut 0,44 sekunder.

Filiph tog sig upp till andra plats i årsstatistiken. Det innebär att han kan ha en möjlighet att komma med i landslaget som tävlar i den nordiska fyrlandskampen söndagen den 9 februari, alltså nästa söndag. Den nordiska landskampen avgörs i Helsingfors. (Tom Johansson)