cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna juni 2020

Äntligen under 48 sekunder, fantastisk dag för GIF i Jyväskylä

Skrivet av Tom Johansson 28.06.2020

jyvasky

Nathalie Westman, Väinö Venetjoki, Robert Hagström och Filiph ska vara nöjda med sina insatser i Harju Cup 3.

 

 

Att komma under 48 sekunder på 400 meter har varit målet för Filiph i flera år. I dag lyckades det i ett väl genomfört lopp i Jyväskylä. Han vann sträckan på tiden 47,89, som samtidigt är årsbästa i den inhemska statistiken. De yttre förhållandena var nästan optimala och det syntes även i övrigt i resultatnivån. Det var inte bara Filiph som höll GIF-fanan högt.

Först ändå till 400-metersloppet. Startfältet gav en känsla av nostalgi. Medtävlarna Juho Pirskanen, Julius Uutela och Eemeli Välimäki har under junioråren delat på de allra flesta av FM-medaljerna på 400 meter. Nu var gänget samlat.

Filiph öppnade rätt lugnt, hakade inte på Välimäki som ofta är snabbt till andra kurvan. I utgången av sista kurvan kopplade Filiph grepp om händelserna och orkade hålla farten in över mållinjen. Taktiken med en mera sansad öppning tycks vara den bästa för honom.

Att GIF är på gång syntes tydligt. Mångkamparen Nathalie Westman kom till Jyväskylä med ett personbästa på 553 i längd. Tre gånger överträffade hon det resultatet innan hon skyndade sig till löpbanan för att löpa 100 meter häck. I längd är hennes nya personbästa 572 och på 100 meter häck 14,78.

På herrarnas 800 meter bättrade Väinö Venetjoki sitt personliga rekord ordentligt. Det lyder nu 1.54,66. Klubbkamraten Robert Hagström som är inne i sin andra blomningsperiod som löpare noterade årsbästa med 1.57.11.

Då vi dessutom noterar att Nina Chydenius gjorde ett strongt lopp på 5000 meter i lördags konstaterar vi att det ser bra ut inför GIF:s tävlingar på fredag. Vi hoppas att friidrottsintresserade söker sig till Kyrkbackens plan för att se på bland anat Filiph som gör sitt tredje 400-meterslopp för utesäsongen. Efter det satsar han mera på träning en tid för att hitta en ännu vassare formtopp till början av augusti. En del 200-meterslopp ska det väl bli, och kanske ett eller ett par 100-meterslopp.

Friidrottarna väljer mellan två upplägg detta corona-år. En del väljer att avstå från tävlingar under början av säsongen, de satsar på en enda formtopp lite senare då årets viktigaste tävlingar går av stapeln. Andra satsar, liksom Filiph, på två formtoppar. (Tom Johansson)


Filiph öppnade på 400 meter, 48,28

Skrivet av Tom Johansson 20.06.2020

 

Det blev ett bra lopp med nationella mått mätt.

 

De traditionella midsommarspelen i Saarijärvi  har visat sig vara ett bra evenemang för Filiph. I dag upprepade han sin seger från i fjol på 400 meter. Det var det första banvarvet under denna arenasäsong. Segertiden skrevs 48,28, vilket är hans näst bästa notering på distansen någonsin. Hans personliga rekord är 48,23 och blir snart två år gammalt. I fjol hade Filiph 48,29 som bästa tid.

Som öppningstävling på 400 meter var loppet i det stora hela bra. Han tog sig upp på andra plats i landets årsstatistik. Filiph löpte rätt sansat i de ypperliga väderleksförhållandena. De sista 50 metrarna blev lite men segern vari aldrig hotad. Tvåa i loppet kom hemmalöparen Joonas Rinne som hör till den absoluta landseliten på 800 och 1500 meter. Viljami Kaasalainen från hör till de bättre i landet på kortsprint och har för avsikt att gå upp till 400 meter kom in som trea. Rinne klockades för 48.80, vilket är nytt klubbrekord för Saarijärven Pullistus. Kaasalainen hade tiden 48,81.

På 800 meter representerades GIF av Joni Virkkala och Robert Hagström. Joni löpte i heta heatet där för övrigt Filiph agerade hare. Hans tid blev goda 1.55,89. Hagström klockades för 1.58,34 i det andra heatet.

På damernas 100 meter tog sig Nathalie Westman ledigt till final med tiden 12,71. I finalen blev det tjuvstart och hon vinkades av banan.

Filiph har för avsikt att nästa gång tävla på 400 meter i Jyväskylä den 28 juni. Efter det blir det som tidigare nämnts jubileumslopp i Karleby. (Tom Johansson)

saarijarvi

Det blev en ny seger för Filiph i Saarijärvi.


Kanontid på 200 meter i medvind

Skrivet av Tom Johansson 17.06.2020

DSC 0016

Filiph fick till ett mycket bra lopp i medvinden (bild: Seppo Järvelä video: Joni Virkkala)

Klockan stannade på 21,33 då Filiph passerade mållinjen på Kyrkbackens plan. Sträckan var 200 meter och tiden är en halv sekund bättre än det personliga rekordet. Resultatet är inte statistikdugligt eftersom medvinden var hela 5,5 meter per sekund.

Det var i vilket fall som helst ett bra lopp av Filiph i hans andra lopp under utomhussäsongen och det har även gett lite eko i friidrotts-Finland. Bakom honom blev bland andra Konsta Alatupa som är regerande finländsk mästare på 100 meter och även FM-bronsmedaljör på 200 meter. Även om Konsta har en bra bit till toppformen är han en bra värdemätare. Filiph kom snabbt ur blocken och accelerationen var bra i motvinden. Ur kurvan kom han ypperligt och höll farten bra in i mål.

Det blir nu inga fler 200-meterslopp på ett tag. Huvudsträckan, 400 meter, står på programmet de kommande veckorna. På midsommardagen tävlar  Filiph i Saarijärvi. Tanken är att göra följande banvarv i Jyväskylä den 28 juni. Den 3 juli ordnar GIF stadens jubileumslopp och samtidigt även Chydenius tia. (Tom Johansson)

 


Tävlingssäsongen är i gång, 22,04 på 200 meter

Skrivet av Tom Johansson 06.06.2020

 

Filiph öppnade sin tävlingssäong i dag, lördag. Han avverkade 200 meter på tiden 22,04 i Korona Games som ordnades i Seinäjoki. Han är rätt nöjd med sitt lopp som gav honom en andra plats i resultatlistan efter Aleksi Lehto som hade tiden 21,95. Starten var helt bra och Filiph kom bra ur kurvan. Han gav Lehto en match, men fick ge sig på slutmetrarna.

Tiderna i loppet är statistikdugliga. Vindmätaren som är placerad på slutrakan visade 1,9 meter per sekund. Han tyckte inte att vinden ändå gav någon egentlig fördel. I början av kurvan var det en byig motvind som på upploppet blev sidvind.

Det är skönt att utesäsongen är i gång. Nästa tävling är sannolikt på hemmaplan den 16 juni. Då handlar det också om 200 meter. Efter det blir det att testa formen på 400 meter, först i Saarijärvi och sedan eventuellt i Jyväskylä. Den 3 juli ordnas ett 400-meterslopp på Kyrkbackens plan. (Tom Johansson)

 


Tävlingssäsongen börjar med två 200-meterslopp

Skrivet av Tom Johansson 03.06.2020

Tävlingssäsongen kommer i gång efter en lång period av osäkerhet. På lördag startar Filiph i Seinäjoki, Korona Games. Distansen är 200 meter. Följande lopp är inprickat den 16 juni. Då är det Kyrkbackens plan som gäller. Också då är det 200 meter på programmet.

Osäkerheten kring hur coronakrisen utvecklats har gnagat i bakhuvudet. Filiph tycker att han ändå kunnat träna målmedvetet och känner sig i bra form. I tisdags testade han sin snabbhet på 20 meter  med flygande start. Noteringen 1,95 på Idrottsgårdens slitna banor är han nöjd med. Det återstår att se om han får ut sin kapacitet också på tävlingsbanan i Seinäjoki.

Efter de två 200-metersloppen planerar han att pröva formen på 400 meter som också i sommar är huvuddistansen. Som det nu verkar deltar han i de traditionella midsommartävlingarna i Saarijärvi. Den 3 juli ordnar GIF ett jubileumslopp på 400 meter (Karleby stad fyller 400 år i år). Samma kväll avgörs Chydenius' tia och damernas spjutkastning med bland andra Nina Chydenius respektive Minna Hollanti bland deltagarna.

Om man ser lite framåt blir det 100 meter och 200 meter som sedan står på Filips tävlingsprogram. 400 meter i Kalevaspelen och förhoppningsvis i Sverigekampen får ses som säsongens huvudmål.

Filiph tillbringar sommaren i Karleby. Han är tacksam över att GIF också i år ordnar sommarjobb via sitt projekt Friidrott för hela familjen. Tillsammans med Nathalie Westman leder han klubbverksamhet på sex olika platser i Karleby. Målet är att få mera unga samt även föräldrar och övriga anhöriga med i friidrotten. Det är andra året av ett tvåårigt projekt som finansieras av Undervisningsministeriet, (Tom Johansson)