cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna augusti 2020

Lite besviken, men ingen katastrofkänsla, för hård öppning

Skrivet av Tom Johansson 15.08.2020

Filiph siktade helt klart på FM-medalj, och i första hand en medalj av den ädlaste valören på 400 meter i Åbo. Det blev en fjärdeplats, två hundradelar från tredjeplatsen. Han är självklart inte nöjd, men loppet gav en del nyttiga lärdomar för framtiden. Fjärdeplatsen är hans bästa placering i senior-FM och han hade nu två rutinerade löpare bakom sig som han aldrig tidigare lyckats komma före, Ville Lampinen och Erik Back. Tiden 48,29 är hans fjärde bästa någonsin på distansen.

Filiphs snabbanalys av finalloppet visar att han var lite för optimistisk i sitt upplägg. Han har öppnat lite för långsamt i de senaste loppen. Nu blev det för hård öppning och det straffade sig på sista 50 metrarna. Då man delar in loppet i fyra etapper på 100 meter. De tre första etapperna gick under 12 sekunder, den sista 100-metern dröjde han 13,7 sekunder på banan.

Om man jämför med hans rekordlopp i Jyväskylä märker vi att det var betydligt jämnare än finalloppet i Åbo. I Jyväskylä var skillnaden mellan första och andra halvan av loppet 1,7 sekunder. I Åbo var skillnaden 3,5 sekunder. Han tar skulden för taktikmissen på sig själv. Filiph hade inte riktigt koll på sin fart under de 300 första metrarna. Speciellt mellan 200 och 300 meter borde han ha haft is i magen och låta löpningen rulla på mera avslappnat. Nu var krafterna förbrukade lite för tidigt. Om man hårdrar kan man säga att guldhungern kom att kosta honom pallplatsen, men det kan man förstås inte veta med säkerhet.

Han säger att formen var bra och att benen kändes pigga inför starten. Nu gäller det att se framåt. Motivationen finns kvar. I morgon söndag har han chans att löpa 200 meter. Efter två hårda 400-meterslopp kan det vara svårt att ladda om. Under lördagens joggning tyckte han att han återhämtat sig rätt bra och det just nu tror han att han startar i försöken på 200 meter. (Tom Johansson)


Femte gången till final i Kalevaspelen

Skrivet av Tom Johansson 13.08.2020

forsok

Ville Lampinen tog sig förbi Filiph på slutmetrarna.

 

Filiph är med och tampas om placeringarna i 400-metersfinalen i morgon fredag. Det blev klart då han blev tvåa i sitt försöksheat på tiden 48,71, tre hundradelar efter Ville Lampinen. Han kvalade sig i varje fall direkt till final. Försöken löptes i tre heat. De två bästa i heatet gick till final. Dessutom kvalade två in sig på tid.

Filiph öppnade lugnt. Mellan 200 och 300 meter ökade han farten och tanken var att låta det rulla på in i mål. Han säger att de sista 100 metrarna inte blev så avslappnade som han önskat, men i det stora hela är han nöjd med kvalloppet.

Finalen avgörs redan på fredag kväll, och då är det TV-sändning. Det betyder ett dygn som ska utnyttjas för återhämtning, och att "sätta ny mask på kroken". Två lopp nära in på varandra brukar vara jobbigt för honom. Som tidigare nämnts är finalfältet jämt och dagsformen är avgörande.

Torsdagkvällen var överlag bra för GIF. Nathalie Westman tog sig till final i längd med nytt personbästa, 579, och Jan Kaas blev 13:e på 10000 meter. Nina Chydenius som var rankad trea på 5000 meter är krasslig och uteblev. (Tom Johansson)

 


Kampen om FM-medaljerna en öppen affär

Skrivet av Tom Johansson 11.08.2020

fille

Filiph ser fram mot torsdagens försök på 400 meter.

 

På torsdag är det försök på 400 meter i Kalevaspelen som går av stapeln i Åbo. Som många gånger tidigare nämnts är det huvudmålet för Filiph. Han är för tillfället statistiketta i landet efter en överraskande bra öppning på tävlingssäsongen. Men det är många om budet och alla deltagare är på samma startlinje. Statistiktiderna har ingen avgörande betydelse.

Efter loppen i juni var juli en tuffare månad. De tuffa loppen i juni och den därpå följande träningsperioden tog en aning på snabbheten. Han har den senaste månaden försökt bygga upp en andra formtopp till Kalevaspelen. Beroende på coronapandemin kom förutsättningarna att förändras. Tävlingskalendern tömdes nästan helt. För Filiph innebar upplägget att han kom lite senare än vanligt i gång med tävlandet. En del andra har väntat ännu längre och försöker pricka in endast en formtopp, just till denna vecka.

Filiph har varit i Åbo sedan förra veckan. Han kan bo i sin brorsas studentlägenhet och försöker hitta balansen mellan snabbheten och uthålligheten. För en vecka sedan tävlade han i Tilastopajacup. Det blev en tredjeplats efter Tommi Mäkinen och Ilari Ryyppö på 400 meter. Filiph klockades för 48,43, vilket är hans sjätte bästa tid i karriären. Det var inget bra lopp för honom. Öppningen blev denna gång för långsam, och det påverkade förstås sluttiden.

Känslan inför Kalevaspelen är i varje fall bra, åtminstone under träningspassen. Som alltid i friidrott är det ändå dagsformen som är avgörande. Under en bra dag tror sig Filiph ha goda chanser på medalj. En bra tid och medalj är förstås målet, men det är många om budet. (Tom Johansson)


Finslipningen görs i Åbo

Skrivet av Tom Johansson 03.08.2020

Filiph anlände i dag till Åbo där han ska vistas tills Kalevaspelen avgörs. I morgon, tisdag, gör han sin sista förberedande tävling på 400 meter. Det handlar om Tilastopajacup som lockar ett intressant startfält. Till loppet har 28 löpare anmält sig.

Han har en bra känsla inför loppet och har förstås som mål att göra en bra tid. Fram till Kalevaspelen gäller det att vässa formen ytterligare och ladda upp för säsongens huvudtävling. 

Nämnas ska också att GIF har grundat en elitgrupp. Målet är att den traditionsrika föreningens idrottare ska få ett lyft. GIF ska bli synligare på många olika sätt, och därmed också bli intressantare för samarbetspartners. Elitgruppen består av spjutkastaren Minna Hollanti, långdistansaren Nina Chydenius, mångkamparen Nathalie Westman och Filiph Johansson, långsprint. Gruppen har en blogg som publiceras på Etusuora. Presentationen av elitgruppen ligger redan ute. (Tom Johansson)

https://etusuora.com/blogit/gif-eliittiryhma