cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna januari 2021

Tung träningsperiod bakom, hyfsade testtider

Skrivet av Tom Johansson 16.01.2021

jyva

Filiph har kunnat träna förhållandevis bra.

Det nya året har börjat med träning i hemlandet. För Filiphs del har träningen varit förlagd till Vasa och Botniahallen. Han har en tung träningsperiod bakom sig. Ett par testlopp har det blivit de senaste veckorna. Han klockades för 1,96 på 20 meter med flygande start. Det är ingen kanontid. Mot bakgrunden att benen var tunga efter träningsperioden tycker han tiden ändå är hyfsad. På 150 meter tycker han det gick bättre. Handtidtagningen gav 15,9, vilket är det bästa han noterats för på test.

I fredags testade han 300 meter med stående start i Botniahallen. Handtiden visade 34,16. Filiph säger att löpningen i början var stressig och att benen blev stumma på slutet. Noteringen är han i varje fall nöjd med. Hans officiella personliga rekord är på 35,30. Det rekordet är noterat år 2017.

För tillfället har han en lugnare period i träningen. Nästa veckoslut, 22–23.januari, är planen att delta i sprintrarnas SFI-läger som hålls i Botniahallen. Då blir det också en del test.

Hur hallsäsongen blir är fortfarande en öppen fråga, beroende av vilka beslut som myndigheterna fattar i kampen mot covid-19.  Tillsvidare finns inga tävlingar inprickade. Hall-FM borde infalla om drygt en månad. Ifall tävlingarna blir av hålls de i Jyväskylä. Filiph brukar delta i inomhustävlingar, men utan någon större satsning. Samma gäller även i år.

Siktet är inställt på sommarsäsongen. Om det vill sig väl har vi en relativt normal säsong i år, men det kan man förstås inte ge några garantier för. För Filiph är det övergripande målet att kunna bättra på alla delar i sina prestationer. Rutinmässigt borde det gå att löpa under 48 sekunder på huvudsträckan 400 meter. Tiondelar borde även kunna kapas av nuvarande personbästa, 47,89.

Under träningen har det till stor del handlat om att förbättra snabbheten. Om träningen bitit borde det synas även i tiderna på de kortare sträckorna. Grundförutsättningen är som alltid att hållas frisk och att undvika skador. (Tom Johansson)