cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna maj 2021

34,82, ingen kanontid, men en del positivt i säsongspremiären

Skrivet av Tom Johansson 25.05.2021

Filiph öppnade arenasäsongen med att löpa 300 meter på 34,82 i Jyväskylä på tisdag kväll. Det räckte till en andra plats efter Viljami Kaasalainen som klockades för 34,11. Trea i loppet kom Eljas Aalto på 34,83.

För Filiphs del är det personbästa och sannolikt även GIF:s klubbrekord. Sedan junioråren har det inte blivit några lopp på denna distans. Trots att det inte blev någon kanontid innehöll loppet en del positiva besked. Foten som bråkat en del den senaste tiden höll bra och inte hade han heller några känningar av ryggproblemen han drogs med för en tid sedan. Loppet avgjordes efter klockan 21 och termometern visade 11 grader.

Det gick mycket bra undan de första 200 metrarna. Som det oftast går med en hård öppning blir upploppet tungt och tidskrävande. Filiph tror att formen är nära den nivå han höll i fjol under början av säsongen. Då löpte han 400 meter på tiden 47,89. Han brukar behöva ett par lopp för att få upp farten. Om en vecka är han på nytt på samma arena. Onsdagen den 2 juni är det Motonet GP och då är distansen 400 meter. Han är även anmäld till Paavo Nurmi Games i Åbo den 7 juni. (Tom Johansson)


Filiph testar formen på 300 meter i Jyväskylä

Skrivet av Tom Johansson 22.05.2021

20210501 103755 1Säsongspremiären närmar sig. Den försiggår för Filiphs del i Jyväskylä på tisdag.

 

Det är sannolikt säsongsdebut för Filiph på tisdag i Jyväskylä. Han är anmäld på 300 meter i Harju Cup 1 och motståndet är tufft. Trots en del småskavanker har träningen kunnat genomföras nästan enligt planerna. Formen är förstås ändå ett frågetecken, även om det känts bra under träningen.

Tanken var att Gamlakarleby IF skulle ordna ett 300-meterslopp i samband med Chydenius tia samma dag. Men på grund av coronaläget har GIF beslutat inhibera sin tävling och Filiph söker sig därför till Jyväskylä. Han ser loppet i första hand som ett formtest och att få i gång maskineriet. Det återstår att se hur väderförhållandena är för att kunna ställa upp några tidsmål.

Följande tävling är sannolikt Motonet Games som också är på Harju idrottsplan i Jyväskylä den 2 juni. Då är det fråga om 400 meter. Nästa drabbning är enligt planen också på 400 meter, Paavo Nurmi Games i Åbo den 7 juni. Det är dens största internationella tävlingen i Finland i år. Senast då borde en formtopp ha infunnit sig. Det blir tyvärr inte några tävlingar för Filiph i hemsoporna under försommaren.

Filiph har haft en hel del jobb med studierna i vår. En del småskador har även stört koncentrationen, men i det stora hela har träningen som sagt kunnat genomföras bra. Det kalla vårvädret hr inte i någon nämnvärd grad stört träningsupplägget. Botniahallen har varit tillgänglig och erbjudit bra träningsförhållanden. (Tom Johansson)


Ryggproblem stör annars bra träningsperiod

Skrivet av Tom Johansson 02.05.2021

20210501 filleDet kyliga vädret sätter begränsningar på träningen utomhus.

Ryggproblem som uppkom i samband med kraftträning för en tid sedan har förhindrat en fullödig träning. Det högg till i ryggen i samband med ett marklyft. Efter det har det gällt att ta lite lugnare med träningen. Till problemen har sannolikt även bidragit en tyngre studieperiod med många fysiska övningar. Tröttheten gjorde troligen att skaderisken var större. Det är små marginaler också i träningen.

Försiktigheten kombinerad med massage och lämpliga övningar har i varje fall förbättrat läget. Det går nu att löpa, även om ryggmuskulaturen är lite styv. Så småningom är tanken att gå in i en hårdare träningsfas, mera effekt i dragen. 

I lördags tränade Filiph på Kyrkbackens plan i vackert vårväder. Ett par plusgrader är förstås inte det optimala. Han kunde i varje fall ta några drag på 200 meter på cirka 30 sekunder samt testade 300 meter + 100 meter. Filiph hoppas att denna träning öppnar "systemet" och att träningen inför tävlingssäsongen ska fungera maximalt. Förutom den senaste tiden har träningen förlöpt bra. Botniahallen som erbjuder bra träningsförhållanden har varit tillgänglig hela vintern.

Hur arenasäsongen börjar för Filiphs del är delvis öppet. Paavo Nurmi Games i Åbo har högsta prioritet. Vad som sker före det är under beredning. Alternativen är ett 100-meterslopp i Nykarleby, 300 meter på Kyrkbackens plan och Motonet GP i Jyväskylä. Samtliga lopp blir det knappast.

Sommaren är i första hand vikt åt idrottandet. Studierna finns också hela tiden i bakgrunden. (Tom Johansson)