cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna oktober 2021

Den positiva utvecklingen ska fortsätta med hjälp av hårdare träning

Skrivet av Tom Johansson 16.10.2021

DSC 0183GIF hade även ett lag på den stafetten (DMR, 4000 meter), Joni Virkkala skickar i väg Filiph på andra sträckan som är på 400 meter. (Foto: Seppo Järvelä)

 

Filiphs grundträningsperiod är i full gång. Träningen är hårdare än under tidigare år. Målet är att bygga upp konditionen så att den goda resultatutvecklingen han hade i somras kan fortsätta. Fokus ligger nu på att förbättra den maximala syreupptagningen, Vo2. Snabbheten och styrkan ska också förbättras. Det förnyade träningsupplägget leder förhoppningsvis till att tiondelar skalas bort från sluttiderna.

Grundträningen pågår till månadsskiftet november-december. Efter det blir det mera effekt i träningen. Filiph planerar att ha en kort inomhussäsong, ett par tävlingar före hall-FM som ordnas i Kuopio. Inomhustävlingarna ges dock ingen stor prioritet. Eventuellt blir det också ett 800-meterslopp efter en paus på några år.

Den gångna säsongen var på många sätt bra. Filiph nådde sina mål. Han bättrade på sina personliga rekord på alla distanser. Det blev äntligen FM-medalj i seniorklassen och medverkan i Sverigekampen. För Filiphs del blev det en lam insats i landskampen, men det var ändå en positiv och minnesvärd upplevelse.

Den tuffare träningen har kroppen klarat bra hittills. Men en viss trötthet känner han att de många engagemangen utanför den egna träningen medför. Han hoppas att han så småningom når en balans i vardagen, hård fysisk träning och lämplig mängd andra givande uppdrag. Det handlar om att helheten fungerar och att energin inte läcker ut i onödan. 

För GIF var den gångna säsongen mycket lyckad. Föreningen avancerar i den inhemska rankningen. Det finns möjlighet att denna utveckling kan fortsätta. Flera lovande juniorer börjar visa framfötterna. Med tålamod och målmedveten träning finns förutsättningarna där.

 Då en förening har en livlig verksamhet ökar trycket på ekonomin. Coronapandemin har bidragit till att GIF inte fått in pengar som under normala år. Ärevarvet som är viktigt för föreningen kunde ordnas först i oktober. Till all lycka gick det bra, målet att få i hop 10.000 euro uppnåddes med marginal. För närvarande ligger man till och med en bra bit över 12.000 euro. Det är både idrottarna och ledarna mycket tacksamma över. (Tom Johansson)