cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna 2022

Grundträningen har förlöpt bra

Skrivet av Tom Johansson 04.12.2022

bloggbildGrundträningsperioden övergår så småningom till tävlingsförberedande träning med mera effekt.

 

Filiph inleder snart sin tävlingsförberedande träning. Tanken är att han ska tävla under hallsäsongen. I fjol blev det i praktiken ingen hallsäsong för honom eftersom skadorna förstörde uppladdningen.

I höst har han varit skadefri och kroppen svarar bra mot träningen. Han genomförde ett nivåtest i samband med SFI-lägret för en tid sedan. Laktatnivån var då lite över vad han brukar ha, men träningen har ändå känts helt bra. Ifall inget oförutsett sker ska Filiph tävla i slutet av januari.

Nu inleder han en period med mindre mängd och mera effekt, högre fart i dragen. Målet är att komma i tävlingsform till hall-FM. 400 meter är fortfarande huvudsträckan även om det skedde en förbättring på 200 meter i somras. Senaste säsong blev som bekant stympad på grund av upprepade problem med vadmuskeln. Han hoppas innerligt att han nu får en hel träningsvinter. Målet är att bättra på sina personliga rekord alla sina tävlingssträckor, 10,91 på 100, 21,58 på 200 och 47,59 på 400 meter. Även om en hallsäsong är inplanerade är det förstå utomhussäsongen som gäller.

Filiph har återupptagit studierna och även vikarierat som lärare i höst några timmar i veckan. Han är nöjd med det arrangemanget som gett tid också för träningen. Träningen har för det mesta varit förlagd till Vasa och Botniahallen. Han ska enligt planerna träna i hemlandet hela vintern. Träningsförhållande är bra i Botniahallen och Filiph väljer att stå över utlandslägret som han annars brukar ha. (Tom Johansson)


Ett par ljusglimtar under en motig säsong

Skrivet av Tom Johansson 22.09.2022

overgangSpikskorna har fått vila ett tag, men på måndag börjar Filiph träna för fullt igen.

 

Filiphs tävlingssäsong 2022 blev inte riktigt vad han hade önskat sig. Han kom sent i gång med tävlandet och avslutade tidigt. Ett par ljusglimtar innehöll säsongen i varje fall. Det nya personliga rekordet på 200 meter och finalplatsen på 400 meter i Kalevaspelen kan skönjas i dimman.

200-metersloppet under sprintkarnevalen i Jämsänkoski väckte lite hopp då han sänkte sitt personbästa till 21,58. Rätt bra kändes även loppet i Motonet GP i Jyväskylä. 48,38 är en hyfsad tid, men  konkurrenterna överträffade sig själva ordentligt och i jämförelsen uppfattades kanske Filiphs lopp som halvdant. Att han senare lyckades ta sig till final i Kalevaspelen för sjunde året i rad var positivt. Han löpte på sitt årsbästa 48,30 i försöken. Personliga rekordet från i fjol ligger som bekant på 47,59. I finalen följande dag var orken slut.

Att orka med två lopp nära in på varandra var det stora problemet under säsongen. Men det har även ett par naturliga förklaringar. Träningsvintern präglades av problem med vaden. Han hade tre mindre muskelbristningar som vardera krävde sex veckor med alternativ träning, totalt 18 veckor. I april hade han dessutom corona som innebar ett uppehåll i träningen på fyra veckor. Det betydde att det blev ytterst sparsamt med mjölksyreträningar och det straffade sig naturligtvis under tävlingssäsongen. Återhämtningen var mycket långsam.

Efter FM-finalen avslutade Filiph sin tävlingssäsong, åtminstone mentalt. Han började rikta blicken mot följande säsong. Pliktskyldigast deltog han i SFIM och i stafett-FM utan att sätta några stora avtryck.

Under veckorna efter Kalevaspelen har det varit mest allmän träning, bland annat några långlänkar, för att hålla konditionen uppe under övergångsperioden. I måndags började han sin träning på nytt,  först i lite lugnare takt men från och med början av oktober ska han var i full gång. Målet är förstås att ha en bra träningsvinter och att han kan ta igen det han förlorades vintras och under våren.

Motivationen är i varje fall bra. Att nivån på 400 meter höjts i landet är inspirerande. Grenen har fått en högre status och Filiph har för avsikt att följa med i det uppsvinget. Avsikten är att haka på toppen och förbättra sina rekord nästa säsong. (Tom Johansson)


Bra formbesked: En rejäl putsning av klubbrekordet på 200 meter

Skrivet av Tom Johansson 04.07.2022

blogg jamsaInställning av startblocken före tävlingen.

Den alternativa träningen som Filiph tvingats till på grund av vadproblemen har tydligen haft effekt. I söndags sänkte han sitt personliga rekord med 0,11 sekunder på 200 meter i sprintkarnevalen i Jämsänkoski. Det nya rekordet som samtidigt är en förbättring av GIF:s klubbrekord lyder nu på 21,58.

Loppet i Jämsänkoski var hans andra tävling för säsongen. Förhållandena var utmärkta, 26 grader och en medvind på 0,9 meter per sekund. Filiph kom bra i väg ur startblocken och löpte med bra frekvens. Han lyckades också hålla i hop löpningen in i mål. Känslan efteråt var var nästan odelat positiv.

De som följer med vår blogg har inte undgått att märka att träningssäsongen innehållit en del skadeproblem. Förutom vadproblemen hade han corona som tärde en del på krafterna och ledde till ett uppehåll i träningen. Till det positiva hör att han kan märka att det går att komma tillbaka efter skador. Effekterna av den träning han genomfört under många år finns kvar. Till den alternativa träningen har hört konditionscykeln, simning och en hel träning för att förbättra bålstabiliteten. För tillfället tränar han effekt. Återhämtande träning och vilodagar ingår även i programmet.

Tanken är att han gör sin årsdebut på huvudsträckan 400 meter i Sastamala på lördag. Snabbheten har visats sig vara förhållandevis bra. Nu återstår att se om farten och vaden håller för hela banvarvet. (Tom Johansson)


Försenad säsongsöppning efter vadskadan. Hyfsat lopp på 100 meter i motvind  

Skrivet av Tom Johansson 23.06.2022 | 1 kommentar(er)

seinajoki22Filiph gjorde säsongsdebut med ett 100-meterslopp i Seinäjoki.

Efter många om och men kunde Filiph genomföra säsongens första tävling i onsdags. Efter vårt senaste inlägg har vaden bråkat på nytt och det har gällt att anpassa träningen till vad vaden tål. En ny liten muskelbristning kom en tid efter Portugallägret.

I onsdags blev det alltså ett tävlingslopp på bana. Han löpte 100 i Seinäjoki för att testa hur han återhämtar sig efter skadan. Tiden blev 11,16 efter en lite trög accelerationsfas. Loppet gick i motvind, -1,3 m/s. Filiph är rätt nöjd med sitt lopp, framför allt att han inte kände av skadan och att snabbheten inte lidit så mycket. 11,16 är hans femte bästa tid på 100 meter. Han har visserligen inte löpt 100 meter så värst ofta sedan sina tidigaste juniorår. Loppet i Seinäjoki vann Alexander Björkgren på 10,99 före Niilo Mustalahti på 11,00 och Aleksi Lehto på 11,10. Alla tre har betydligt bättre personbästa än Filiph.

Ett 200-meterslopp i rankingtävlingarna i Uleåborg lekte i hågen. Han beslöt att inte ännu under midsommarhelgen testa hur vaden tål tävlingsfart på 200 meter. Sannolikt anmäler han sig till den traditionella sprintkarnevalen i Jämsänkoski i början av juli. Då blir det att testa hur vaden håller på 200 meter. Huvudsträckan 400 meter får vänta ännu en tid. (Tom Johansson)


Bra stämning på träningslägret i Monte Gordo

Skrivet av Tom Johansson 12.04.2022

monteG

 Erik Back, Filiph och Juho Pirskanen har haft goda träningsförhållanden i Portugal. (Foto: Benjamin Stendahl)

 

Filiph tycker att han återhämtat sig rätt bra efter coronan. Han har avverkat sin första träningsvecka på lägret i Monte Gordo. Det är en bekant miljö, han har varit på många SFI-läger här. Bekanta är också träningskamraterna, halva finalfältet i fjolårets Kalevaspel ingår i gruppen. Med är Erik Back, Juho Pirskanen och Benjamin Stendahl. Filiph är glad över att ha ett sporrande gäng runt sig. Idrottarna har även tillgång till egen massör.

De första dagarna tog han det lite lugnare för att komma i gång. I fredags var det lite hårdare träningar med bland annat 3x300 meter i stegrande tempo, under 40 sekunder. I dag, tisdag ingick 2x450 meter på cirka en minut per drag i programmet.

Mot bakgrunden av vadproblem och coronasmitta under träningssäsongen hittills är Filiph nöjd med känslan i löpningen.

Vädret har varit bra. De två sista dagarna har visserligen varit lite kyligare, men förstås betydligt närmare sommarväder än i det snötyngda Karleby. I morgon och övermorgon lovar prognosen cirka 23 grader i Monte Gordo.

Filiph är tillbaka i hemsoporna på måndag annandag påsk. Vi hoppas att våren kommer på allvar så småningom också i Finland. Då vidtar en period med hård träning för att kunna inleda tävlingssäsongen med god form i slutet av maj. (Tom Johansson)


Till söderns sol efter corona och vadproblem

Skrivet av Tom Johansson 03.04.2022

bloggapril

Kappsäcken packas inför Portugalresan. 


Filiph återupptar träningen på allvar först nu. Han ska vara två veckor i Monte Gordo. Det har varit lite motigt hittills i år. Efter att han repat sig från vadproblemet hann han komma i gång med träningen. Men efter en tid fick han coronasmittan. Det innebar en vecka med total vila från träningen och nästan två veckor med lättare träning. Nu känns det i varje fall bra och Filiph ser fram emot träningslägret i Portugal.

Hallsäsongen stod han nästan helt över efter att träningen lidit av den lindriga muskelbristningen som han fick i slutet av november. Hans enda tävling var 400 meter i hall-FM som han tog som en genomkörare. Tiden 50,26 ska bedömas mot bakgrunden att vadmuskeln inte hade tillåtit några fullödiga drag. Efter FM kändes det bra, tills coronan smög sig på med snuva, halsont och en besvärande rethosta.

Från Portugal återvänder han efter påskhelgen. Tävlingssäsongen ska enligt planerna starta i slutet vad maj. Målet är förstås att höja den egna nivån, att etablera sig som en löpare som för det mesta underskrider 48 sekunder på 400 meter. Det gäller att utveckla alla delar. Träningsupplägget är ungefär det samma som under de senaste åren.

Vi återkommer med en mellanrapport hur lägret i Portugal förlöper. (Tom Johansson)


Till hall-FM utan förväntningar på resultat

Skrivet av Tom Johansson 18.02.2022

Filiph anmälde sig efter lång tvekan till hall-FM som avgörs i Kuopio under veckoslutet. Han har tänkt löpa 400 meter på lördag. Det är i så fall enda tävlingen under inomhussäsongen. Sedan vintern 2014 har han deltagit i samtliga finländska mästerskap i allmänna klassen. Hans första FM var i Rovaniemi 2014. 

Tveksamheten nu beror på att han under vintern haft problem med vaden. Han har haft en liten muskelbristning som begränsat träningsmöjligheterna. Det har blivit mera ersättande träning, men löpning i maxfart har han inte haft. Han känner att benet nu är bra, men utan den hårda löpträningen är oddsen för framskjutna placeringar höga. Målet är att kunna genomföra loppet. Först underuppvärmningen avgöra han om det blir start eller inte. 

Siktet är som vanligt inställt på utomhussäsongen. Filiph brukar inte satsa så mycket på hallsäsongen. Han har i varje fall ett par fjärdeplaceringar från tidigare. Om det inte blir några nya bakslag i form av skador fortsätter träningen för att bygga upp formen för sommarens drabbningar. (Tom Johansson) 


Träningen i gång efter en lindrig muskelbristning, hallsäsongen öppen

Skrivet av Tom Johansson 13.01.2022

filiph blogg Träningen är nu i full gång efter skadan.


Filiph är igen i gång med sin träning. Under slutet av fjolåret drogs han med en liten muskelbristning i vaden som gjorde att han inte kunde träna som normalt på sex veckor. Det blev därför en hel del alternativ träning, mest simning och konditionscykel.

Han känner inte längre av skadan. Förra vekan var han på ett litet träningsläger i Botniahallen. Det blev en del test. Resultaten är lite sämre än vad han haft de senaste vintrarna vid den här tiden på året. Positivt är i varje fall att han kan träna och att han trots allt inte tappat alltför mycket under skadetiden. Känslan är positiv.

 Filiph brukar tävla under hallsäsongen, även om det varit rätt sparsamt. Hur det blir i år är öppet. Det är inte bara de egna förberedelserna som orsakar frågetecknen. Coronasituationen bidrar till en osäkerhet om det ens kan bli några tävlingar i vinter. Filiph väntar och ser, men i vilket fall som helst är fokus i första hand på utomhussäsongen.

 Målet är att kunna ta ytterligare kliv framåt, att etablera sig på en konstant nivå under 48 sekunder på 400 meter. I fjol sänkte han alla sina rekord. Den trenden får gärna fortsätta. Men som alltid gäller det att hålla sig skadefri.

 Han är rätt mycket i Karleby i vinter. Idrottsgården ger inte de bästa förutsättningarna, men måste duga i brist på alternativ. Det blir därför en hel del extra resor till Botniahallen för att få riktiga träningsförhållanden. Vid sidan av sin egen träning leder han även träningen för juniorer. Filiph tycker det är ett bra komplement till den egna satsningen. (Tom Johansson)