cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna september 2022

Ett par ljusglimtar under en motig säsong

Skrivet av Tom Johansson 22.09.2022

overgangSpikskorna har fått vila ett tag, men på måndag börjar Filiph träna för fullt igen.

 

Filiphs tävlingssäsong 2022 blev inte riktigt vad han hade önskat sig. Han kom sent i gång med tävlandet och avslutade tidigt. Ett par ljusglimtar innehöll säsongen i varje fall. Det nya personliga rekordet på 200 meter och finalplatsen på 400 meter i Kalevaspelen kan skönjas i dimman.

200-metersloppet under sprintkarnevalen i Jämsänkoski väckte lite hopp då han sänkte sitt personbästa till 21,58. Rätt bra kändes även loppet i Motonet GP i Jyväskylä. 48,38 är en hyfsad tid, men  konkurrenterna överträffade sig själva ordentligt och i jämförelsen uppfattades kanske Filiphs lopp som halvdant. Att han senare lyckades ta sig till final i Kalevaspelen för sjunde året i rad var positivt. Han löpte på sitt årsbästa 48,30 i försöken. Personliga rekordet från i fjol ligger som bekant på 47,59. I finalen följande dag var orken slut.

Att orka med två lopp nära in på varandra var det stora problemet under säsongen. Men det har även ett par naturliga förklaringar. Träningsvintern präglades av problem med vaden. Han hade tre mindre muskelbristningar som vardera krävde sex veckor med alternativ träning, totalt 18 veckor. I april hade han dessutom corona som innebar ett uppehåll i träningen på fyra veckor. Det betydde att det blev ytterst sparsamt med mjölksyreträningar och det straffade sig naturligtvis under tävlingssäsongen. Återhämtningen var mycket långsam.

Efter FM-finalen avslutade Filiph sin tävlingssäsong, åtminstone mentalt. Han började rikta blicken mot följande säsong. Pliktskyldigast deltog han i SFIM och i stafett-FM utan att sätta några stora avtryck.

Under veckorna efter Kalevaspelen har det varit mest allmän träning, bland annat några långlänkar, för att hålla konditionen uppe under övergångsperioden. I måndags började han sin träning på nytt,  först i lite lugnare takt men från och med början av oktober ska han var i full gång. Målet är förstås att ha en bra träningsvinter och att han kan ta igen det han förlorades vintras och under våren.

Motivationen är i varje fall bra. Att nivån på 400 meter höjts i landet är inspirerande. Grenen har fått en högre status och Filiph har för avsikt att följa med i det uppsvinget. Avsikten är att haka på toppen och förbättra sina rekord nästa säsong. (Tom Johansson)