cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna 2023

Siktet inställt på sommarens duster

Skrivet av Tom Johansson 27.02.2023

Filiphs bloggKarleby Idrottsgård är träningsarena i början av sportlovet. 

 

Nu blir det ett par veckor med grundträning för att ge en stabil bas för träningen med större effekt. Snabbhetsuthållighetsträningen som snart vidtar består av bland annat 9–15 drag på 150 meter. Denna träning blev på hälft under vintern och bidrog till att det inte blev några toppenresultat på 400 meter.

Han inledde inomhussäsongen med att löpa 200 meter i Jyväskylä på 22.28. Det är hans bästa inomhusresultat på kort bana. Det ska medges att det inte blivit några 200-meterslopp på kort bana på länge. Det gamla rekordet var från tonåren. På lång inomhusbana löpte han på 21,84 för ett par år sedan.

Första tävlingen var i varje fall uppmuntrande, speciellt med tanke på att han stukade foten under uppvärmningen. Trots stukningen kunde han genomföra loppet och det blev inget längre uppehåll än ett par dagar med lättare träning.

Efter Jyväskylä övergick Filip till huvudgrenen 400 meter. I Tammerfors löpte han på 49,47. 

Hall-FM i Helsingfors blev en rätt dålig tävling för honom. Han kom elva med tiden 49,84. Han tycker att han gjorde ett dåligt lopp taktiskt sett. Det blev en del onödigt bromsande. Placeringen var sämre än väntat, men tidsdifferensen fram till medaljörerna var ändå inte så stor.

Han konstaterar att 400 meter är en krävande distans och det lyckas inte om inte träningssäsongen varit helgjuten. Även om träningsvintern varit bättre än år 2022 hade han en del problem lite före jul, problem som sannolikt påverkat resultaten på 400 meter. Han drabbades av corona och hade i samma veva även lite känningar i vadmuskeln. Det betydde tre veckor rehab-träning i stället för snabbhetsuthållighet. Under början av året har han inte hunnit kompensera detta bortfall.

Filip ser ändå halltävlingarna som nyttiga. De fungerar som bra träning. Under tävling tvingar man sig att ta ut mera än under träning.

Nu är det nya tag och siktet är inställt på utomhussäsongen. Han hoppas att han hålls hel och frisk då han börjar studera tävlingskalendern så småningom. Målet är i första han att komma tillbaka till sin nivå han hade sommaren 2021 och att bättra på därifrån. (Tom Johansson)

 


Nytt blogginlägg

Skrivet av Tom Johansson 22.01.2023

fille blogg

Filiph tillbringar hela träningssäsongen i hemlandet som erbjuder också snö och mörker.

Filiph hade smått planerat att inleda sin hallsäsong med Botnia Junior Games i slutet av januari. Nu är han lite osäker på formen och flyttar fram premiären till någon gång in i februari. Även om träningen kunnat genomföras rätt bra tycker han att tävlingsformen inte infunnit sig.

Lite problem har han haft under grundträningen. Lite före jul fick han Corona som visserligen var en beskedlig variant. Han har även haft känningar av kramp i vaden, vilket bidragit till att han tvingats iaktta en viss försiktighet.

Han tycker att det nu i varje fall hela tiden går mot det bättre. I början av månaden var han på SFI-läger i Kuortane och genomförde tunga träningspass. Även om testresultaten inte var de bästa gav lägret en del positiva besked.

Ifall träningen förlöper planenligt ska Filiph delta i hall-FM som avgörs i Helsingfors 18–19 februari. Dt är 400 meter som gäller även i år. I någon annan lämplig tävling kan det bli ett 200-meterslopp.

Filiph har inte några stora förväntningar på hallsäsongen, men tycker ändå att det är viktigt att testa formen även i hårdare sällskap.

Siktet är i varje fall ställt på sommaren. En dröm är att komma med i lag-EM. Finland kommer sannolikt även att försöka få en tillräckligt bra stafettid på 4x400 meter med tanke på EM i Rom år 2024.

Som även tidigare nämnts tränar Filiph i Finland hela vintern. Han har inte prickat in något utlandsläger i år. (Tom Johansson)