cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna juli 2023

Via bottenkänning på väg uppåt

Skrivet av Tom Johansson 10.07.2023

 SFIM 23Filiph poserar med Mikael Södermans pokal och hoppas att SFIM i Åbo var en vändpunkt i tävlingssäsongen.

Början på tävlingssäsongen har varit jobbig för Filiph och inte motsvarat förväntningarna. Även om träningen känts bra har han inte fått ut det på tävling. Bottennappet kom i sprintkarnevalen i Jämsänkoski för drygt en vecka sedan. Det blev ett svagt lopp på sega ben och utan den rätta känslan.

SFIM i Åbo under veckoslutet kändes mot den bakgrunden som en brant vändning till det bättre. Filiph tog sina första SFIM-guld i allmänna klassen genom att vinna 400 meter på tiden 48,31 och 200 meter på 21,74.  Tiden på 200 meter är hans fjärde bästa i karriären. På 400 meter noterade han i Åbo för sin elfte bästa tid. Antalet 200-meterslopp är blygsamt i jämförelse med tävlingarna på 400 meter.

Dessa sträckor har av tradition haft en god standard inom SFI, medaljörer i Kalevaspelen brukar finnas på startlinjen. Filiph som har varit sju gången i final i Kalevaspelen har som sagt aldrig vunnit i SFIM tidigare. I år var nivån kanske lite lägre än många gånger tidigare, men ändå rätt bra. Att nivån i landet stigit dramatiskt bidrar förstås också då man bedömer kvaliteten på årets SFIM.

Hur som helst. För Filiph kändes SFIM som en nystart för tävlingssäsongen. Löpningen kändes mycket bättre än tidigare i sommar. Han fick tre bra lopp. Självförtroendet fick en boost och nu ser han fram emot Kalevaspelen som hålls i Lahtis i slutet av juli. Han är förstås medveten om att nivån i landet stigit märkbart och en åttonde FM-final är långt i från självklar.

Nu blir det en kort tävlingspaus med träning för att kroppen ska återhämta sig och för att hitta en ännu bättre löpkänsla. Eventuellt blir det sedan ett lopp på 100 eller 200 meter. (Tom Johansson)