cropped tom header

Visa alla inlägg skrivna augusti 2023

Åttonde raka finalen i Kalevaspelen gläder, finalloppet gick trögt

Skrivet av Tom Johansson 06.08.2023

IMG 2284 Raden av finaler i Kalevaspelen förlängdes till åtta. Foto: @sfifriidrott/Mikael Nordman


Sedan Kalevaspelen 2016 i Uleåborg har Filiph varje år tagit sig till final på 400 meter. Att han också i år lyckades med bedriften ser han som en ljuspunkt under en säsong med ojämna insatser. I den regntunga finalen i Lahtis blev det en sjunde plats på för Filiph beskedliga tiden 49,24. I försöken dagen innan löpte han på 48,79.

Säsongen har inte blivit det han väntade sig efter fjolårets skadedrabbade träningssäsong. Träningen har trots allt gått bra. Men nu gäller det bara att ta nya tag. Nivån på 400 meter har förbättrats i landet och mot den bakgrunden är en finalplats värdefull.

Efter Kalevaspelen har Filiph satsat mera på att träna med sikte på nästa år. Då ordnas Kalevaspelen på Karlsplan i Vasa. Det är OS- och EM-år och det betyder att de nationella mästerskapen hålls tidigare än vanligt, 27–30 juni 2024. OS går i Paris och EM i Rom.

Det blir nu som sagt mera träning, men något 100- eller 200-meterslopp ska det bli före stafett-FM.

I år blev det inget utlandsläger. För vintern 2024 planerar Filiph att vistas i spanska Alicante. Planen är att kunna slutföra studierna på distans och att träna och vara förberedd inför FM-tävlingarna som avgörs på hemmaplan. (Tom Johansson)