cropped tom header

Det har gått inflation i FM-medaljer

Skrivet av Tom Johansson 07.03.2019 | 0 Kommentarer

Inomhus-FM för juniorer väckte en del frågor om upplägget. I princip har jag en konservativ syn på tävlingskoncept. Det är patetiskt med förändringar för förändringarnas skull. Men det är trots allt lite sorgligt att vi har tävlingar med FM-status där man i vissa grenar knappt lyckas dela ut samtliga medaljer. Det har gått inflation i FM-medaljerna och det undergräver intresset för friidrotten som ändå ska höra till de stora idrotterna i landet.

Någon lösning på dilemmat har jag förstås inte. Man kan inte utestänga vissa grenar för att intresset ett år är lamt. Men kanske det skulle vara en idé att man ska ha ett minimiantal deltagare för att en gren skulle ha FM-status. Under hallsäsongen accentueras detta problem och klassen under 22 år är kanske värst utsatt. Många friidrottare väljer att helt stå över inomhustävlingarna, beroende på olika orsaker. Skaderisken är en av dessa orsaker, andra klarar inte av inomhusluften och så vidare.

Men även tidtabellen för tävlingarna kunde ses över. Nivån på till exempel pojkarnas 200 meter är överlag jämförelsevis bra. I inomhus-FM har man försök mitt i dan och final som sista gren. Det blir en lång dag för finalisterna och många väljer att avstå när det gäller. I praktiken blir startfältet onödigt tunt.

Nåja, slut på det gnället. Filiph är som bäst i Torremolinos och berättar att det fungerar bra. Han har kunnat träna redan en vecka i cirka 20-gradig värme. Det handlar om grundperiodsträningar. Han stannar där ännu en dryg vecka och hoppas att förhållandena fortsättningsvis är bra och att kroppen pallar för träningen.

En positiv nyhet för den finländska friidrotten är också Jyväskylän Kenttäurheilijats satsning på ett elitteam. JKU är landets ledande förening och har valt tolv idrottare till teamet. Siktet är inställt på internationella mästerskap. (Tom Johansson)

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar