cropped tom header

FM-guld i sista junior-FM, första guldet på 400 meter

Skrivet av Tom Johansson 30.08.2019 | 0 Kommentarer

Filiph avslutar sina juniorår som FM-guldmedaljör på 400 meter. Han tog hem guldpengen i ett tätt lopp i Borgå. Öppningen var lugn i det blåsiga vädret. På upploppet hade han krafter kvar och på kalkstrecken tog han ledningen som han höll in i mål. Tvåa kom tammerforslöparen Ilari Ryyppö som ibland brukar brukar vinna över Filiph. Trea kom Markus Teijula som inte är lika vass på banvarvet som han varit de senaste åren. Han är i varje fall FM-guldmedaljör på 800 meter, i allmänna klassen. Tuomas Lehtonen som tog FM-medalj på korta häcken och stor för en stark insats i Sverigekampen kom fyra.

Segrartiden var 48,52, Ryyppö klockades för 48,64 och Teijula för 48,77. Det blev alltså inga kanontider, men hyfsat bra med tanke på att loppet stördes av en hård blåst.

Under sin karriär har Filiph tagit hem 14 FM-medaljer, det har blivit medalj varje år sedan han som 16-åring debuterade år 2013. Banvarvet har varit Filiphs huvudsträcka. Det var nu faktiskt den första guldmedaljen på den sträckan. Som 17-åring tog han guld i hall-FM på 300 meter, vilket då upplevdes som lite överraskande. Samma år tog GIF FM-guld i stafett, 3x800 meter i klassen P19, med Filiph som ankare.

Några FM-medaljer har det inte blivit i herrklassen, även om han hela sedan 2014 deltagit i varje mästerskap, både utomhus och inomhus. Siktet får nu vara inställt på att förlänga medaljkedjan, men det blir förstås ännu svårare än hittills.

Filiph ska också löpa 200 meter i Borgå. Han har några 200-meterslopp bakom sig i år, men det har inte riktigt tagit fart. (Tom Johansson)

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar