cropped tom header

FM-sjua, är helt godkänt

Skrivet av Tom Johansson 24.07.2016 | 0 Kommentarer

Det blev en sjunde plats för Filiph i finalen av Kaleva-spelen. Det är helt bra. Tiden 49,48 var lite sämre än i försöken, men visar att han i regel ligger där eller lite bättre.
Det var för övrigt ett för finländska förhållanden ovanligt högklassigt banvarv. Hela medaljtrion kom under 48 sekunder. Det har inte skett i Kaleva-spelen sedan år 2005. Under de fem senaste åren har inte ens de två bästa varit under gränsen. Ville Lampinen segrade nu på 47,51 före Oskari Mörö på 47,67. Fört dessa två är 400-meter inte huvudgren. Av specialisterna klarade sig Antti Kokkonen denna gång bäst genom att i 30-årsåldern slå nytt personligt rekord på 47,95.
Christoffer Envall och Jani Koskela som toppade årsstatistiken före FM-tävlingarna, båda har varit under 48, kom i mål på 48,26 respektive 48,49. Sammanlagt fem finländska löpare har varit under 48 sekunder i år, vilket bör tolkas som en positiv utveckling.
För Filiphs del är finalplatsen den största behållningen. I finalloppet hade han innerbanan. Med sin fotbollsbakgrund var de snäva kurvorna förr inget större problem. Utvecklingen av löptekniken har i huvudsak utgått från att förlänga löpsteget. Nu hade han svårt att i kurvorna få ut steget. Fotproblemen han haft känns också mest av i snäva kurvor. Foten är hårt tejpad och behöver Burana inför loppet.
Hur som helst är det ingen tillfällighet att den som är lägst i rankningen startar på innerbanan. Vi ska återkomma till den diskussionen i ett inlägg senare.
Den här veckan viks i huvudsak för återhämtning. Under veckoslutet är det regionmästerskap i Nedervetil. Filiph löper sannolikt ett eller två sprinterlopp, eventuellt kan det bli en ”överraskningsgren”. (Tom Johansson)

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar