cropped tom header

Kallelse till herrlandskampen

Skrivet av friidrottenidag 09.09.2015

Kategorier:
Filiph har de senaste veckorna funderat på hur han ska avsluta tävlingssäsongen. I dag kom det förmodliga svaret. Han är efter ett återbud kallad till Sverigekampen, herrarnas långa stafett. Det är en överväldigande känsla. Få saker är större i finländsk friidrott än att få ha den blåvita dressen på i just Sverigekampen, även om det säkert tidigare någon gång varit ännu större. Landskampen avgörs i år i Stockholm. Långa stafetten löps på söndag som en av de sista grenarna. Sverige står som favorit i både landskamepn och 4x400 meter. Speciellt Filiph får betrakta sig som en ”under-dog”. En liten osäkerhet finns i varje fall. Efter den nordiska fyrlandskampen har Filiph haft i tankarna att hitta ett 800-meterslopp och träningen har varit anpassad till det. Nu blir det att få kortare drag för att få upp snabbheten. Filiph hoppas att den fina känslan han hade i Alberga ska finnas kvar i kroppen. Som det nu ser ut har säsongen varit kanonbra. De små tvivel som fanns nästan hela sommaren är nu bortglömda. Insatsen i fyrlandskampen präglar sannolikt hela säsongen då vi blickar tillbaka på den. (Tom Johansson)

Landslagsuppdrag för Filiph

Skrivet av friidrottenidag 19.08.2015

Kategorier:
Besked om att Filiph får vara med i den nordiska fyrlandskampen för juniorer under 19 år har kommit. Det blir sannolikt både individuella 400 meter och långa stafetten. Därmed har två av säsongens huvudmål nåtts, att ta medalj i egna FM och att få ett landslagsuppdrag. Målet att komma under 49 sekunder på 400 meter har däremot inte nåtts. Inbjudan till landskampen som samtidigt är nordiskt mästerskap känns mycket hedrande. Att få ta på sig landslagsdressen är något han drömt om. Det är nu andra gången han får chansen. I fjol medverkade han i ungdomslandskampen mot Sverige, med framgång. Sverigekamp blir det även i år, men inte för Filiphs del eftersom det där handlar om juniorer under 17 år. Den nordiska kampen avgörs i Alberga, Esbo, 29-30 augusti. Det ska också noteras att den nordiska standarden på 400 meter är stenhård, ifall de andra länderna kan få sina allra bästa med. I junior-EM tidigare i sommar segrade dansken Benjamin Lobo Vedel som varit och nosat på tider just över 46 sekunder, personbästa ligger på 46,01. Tvåa i det loppet kom norrmannen Karsten Warholm. Han är tiokampare och deltog i 400 meter mellan varven. Strax efter EM-finalen fortsatte han med att löpa banvarvet som ingick i tiokampen. Hans personliga rekord är 46,20. Ingen finländare, oberoende av ålder, torde komma i närheten av dessa två löpare då de är i form. Sverige har även ett par riktigt goda kvartmilare i 19-årsklassen. För den skull kan man ändå inte ge upp i förtid. Varje tävling är ny och både ett och annat kan hända. Utan denna ovisshet skulle det inte vara någon idé med tävlingsidrott. (Tom Johansson)

Elittävlingar på bekvämt avstånd

Skrivet av friidrottenidag 07.08.2015

Kategorier:
Kuortane som ligger på cirka två timmars köravstånd från Karleby står i morgon väd för hyperintressanta friidrottstävlingar. Till intresset bidrar det faktum att flera av de inhemska topparna har möjlighet att kvittera ut en VM-biljett. Banorna i Kuortane har förnyats och har nu åtta banor varvet runt. Meteorologen har lovat drygt 20 plusgrader. I övrigt verkar väderprognosen vara högst osäker, har varierat från dag till dag. Det skulle förstås sitta bra med goda väderleksförhållanden nu efter sommarens alla kyliga och blåsiga tillställningar. Filiph har som vid tidigare berättat anmält sig på 400 meter. Startlistan har levt hela tiden, namnt har kommit till och namn har fallit bort. Som det verkar är det bara ett heat och enligt tidtabellen går loppet klockan 16.45. Motståndet är det inget fel på. Här finns både inhemska och utländska löpare av god klass. De senaste dagarna har han tränat lätt och han hoppas att han ska kunna få ett bra lopp. Han har även anmält sig till FM under 19 år som avgörs i Nyslott nästa veckoslut. Då blir det 400 meter och 200 meter. Utan tvekan blir det tuffa lopp. Kvartmilen avgörs direkt där löparna indelas i heat enligt en rankning. Följande dag är det försöksheat på 200 meter meter och i bästa fall final på eftermiddagen. Det är två årsklasser som gör upp om medaljerna. Filiph hör till den yngre årsklassen. (Tom Johansson)

På väg till Björneborg

Skrivet av friidrottenidag 29.07.2015

Kategorier:
Just nu känns löpningen riktigt bra. Kvällens träning är avverkad. Det har till en del handlar om att lära sig hur farten känns, att till exempelvis löpa 200 meter på cirka 23,5 sekunder och känna att man ta sig med heder i mål efter en sådan öppning. I morgon vid middagstid bär det av mot Björneborg. Det blir att ta det lugnt och ladda upp på hotellet. På fredag klockan 13.30 är det försöksheat på 400 meter. Det krävs sannolikt ett personligt rekord för att ha en chans på en finalplats. Vilka av de anmälda som sist och slutligen dyker upp till start har förstås en betydelse i samanhanget. Finalen löps på lördag kväll och Filiph har givtvis som mål att vara med då, men det förutsätter ett topplopp på fredag. Han har även för avsikt att få löpa 400 meter i Kuortane den 8 augusti. Då ordnas högklassiga Elittävlingar. (Tom Johansson)

Kvalificerad för Kalevaspelen

Skrivet av friidrottenidag 23.07.2015

Kategorier:
Om inget oförutsett händer blir det 400 meter i Kalevaspelen för Filiph. Anmälningstiden gick ut vid midnatt och deltagarlistorna har publicerats på Kalevaspelens hemsida. Sammanlagt 18 löpare är anmälda på 400 meter. Största delen av landets bästa finns med på listan. I den inhemska statistiken har Filiph kommit ner några pinnhål. Några hårda lopp med i nationell jämförelse har avverkats och en del överraskningar har dykt upp. Filiph har nu en träningsperiod för att vässa formen. I går hade han en hård och bra träning på Kyrkbackens plan. I dag var det massage. I morgon blir det lätt träning och på lördag blir det ett inofficiellt testlopp på 300 meter. För tillfället känns det helt bra. Det behövs också en bra form för att kunna hävda sig i Kalevaspelen. För att ta sig till final krävs sannolikt en tid under 49 sekunder. En handfull löpare bär på favoritoket. Dagsformen avgör hur de övriga finlaplatserna fördelas. Att nå final kan få stå som ett mål då det drar ihop sig till kvallopp i Björneborg fredag om drygt en vecka. Just nu känns det inte som något helt ouppnåeligt mål. (Tom Johansson)

Till högklassisk tävling i Uleåborg

Skrivet av friidrottenidag 14.07.2015

Kategorier:
På torsdag blir det Uleåborg. Där arrangeras Valkeankaupungin kisat på Raatti stadion. För Filiph handlar det om 400 meter. Motståndet är av god nationell klass. Det lär vara Mondo-banor och meteorologen har lovat uppehållsväder, även om nu inte direkt så varmt. Filiph har tränat lätt efter SFIM både i går och i dag. Lite förberedande träning blir det även i morgon. Det återstår att se om löparformen har bevarats. Humöret är i varje bra efter helgen som gav två nya personliga rekord och en SFIM-medalj i herrklassen. I synnerhet rekordet på 200 meter kändes som ett bra lopp, även om det inte räckte till final. På både 400 och 200 meter är SFI-löparna konkurrenskraftiga i den nationella jämförelsen. Filiphs personliga rekord på de kortare distanserna har legat under kapaciteten. Nu har han närmat sig den egna nivån åtminstone på 200 meter. På 100 meter har Filiph inte tävlat just alls. Det personliga rekordet som ligger på 11,50 borde gå att underskrida lätt vid lämpligt tillfälle. (Tom Johansson)

Siktet inställt på SFIM i Nedervetil

Skrivet av friidrottenidag 07.07.2015

Kategorier:
På lördag börjar SFI-mästerskapen i Nedervetil. Det är ett bra tillfälle att kolla upp den finlandsvenska friidrotten. Om man ser på listan över de anmälda kan man förvänta sig bra tävlingar. Å andra sidan har vi lärt oss att det blir en del återbud. Filiph har anmält sig på 200 och 400 meter. Klassen under 17 år är den äldsta junioklassen i SFIM. De äldre juniorerna tävlar i allmänna klassen. Filiph löper alltså i herrklassen mot flera av landets allra bästa. 200 meter avgörs på lördag, först försöksheat och senare final. En plats i finalfältet skulle sitta bra, men kräver förstås ett lopp på toppen av Filiphs kunnande. Förra veckan blev rätt tung, med kanske lite för mycket banträning. På söndagen hade han lite halsont, som han nu kurerat under ett par lugnare dagar. Lite ömhet har även gjort sig påmind i den vänstra foten, sannolikt en överansträngning. I dag var det i varje fall fartträning i Idrottsgården. I morgon siktar han på att få en bra träning och efter det blir det att ta det lugnt. Det borde finnas förutsättningar för en bra insats i den hårda konkurrensen. SFI-löparna har en bra standard i en nationell jämförelse på 400 meter. Det gäller såväl herrar som damer. En annan sak är sedan att den nationella standarden verkar vara sämre än på många år. Ingen finländare har ännu kommit under 48 sekunder på utomhusbana. Ingen finländare har ens kommit under 19-åringarnas EM-kvalgräns. De dåliga väderleksförhållandena har sannolikt bidragit. Vi ska också komma i håg att flera av dem som brukar ligga högt i statistiken har 400 meter som sidogren. Det finns med andra ord en beställning på löpare som satsar på banvarvet. Vi kan även konstatera att världseliten har hållit bättre fart än på länge. Tre löpare är under 44 sekunder och nio under 44,50. Grenen har hög status på det internationella planet. (Tom Johansson)

Mot nya utmaningar

Skrivet av friidrottenidag 02.07.2015

Kategorier:
Försäsongen har för många av de unga idrottarna varit en kamp mot kvalgränserna. Finland har trots den ogynnsamma väderleken kunnat nominera 56 idrottare till EM i Tallinn för ungdomar under 22 år. Det uttalade resultatmålet är ett par medaljer och en handfull poängplaceringar. EM för u.19 ordnas i Eskilstuna. Ännu finns lite tid att klara kvalgränser. Filiph hade lite i tankarna att han skulle attackera kvalgränsen på 400 meter som är 48,20. Han fick aldrig upp farten under försommaren och nu finns det inga riktiga möjligheter längre. Ingen finländare har för övrigt kommit under den gränsen ännu under utesäsongen, varken junior eller senior. Något finländskt satfettlag på 4x400 meter för pojkar lär det heller inte bli. Under veckoslutet försökte man i tyska Mannheim löpa en tid som skulle berättiga Finland att skicka ett lag till Eskilstuna. Det lyckades inte. EM har funnits i tankarna, men säsongen står inte och faller med det. Många andra intressanta tävlingar förestår. Under helgen är det FM-stafetter i Seinäjoki. Filiph löper på lördag 3x800 meter tillsammans med Janne Nyman och Juuso Haarala i klassen M19. GIF är regerande mästare, men det kan vara svårt att försvara segern eller att ens få medalj. I den yngre pojkklassen har GIF också ett lag som kan nå långt, ifall det vill sig väl. Följande veckoslut är det SFIM i Nedervetil. Filiph har tänkt starta på både 200 och 400 meter. I SFIM har man ingen 19-årsklass utan han deltar i allmänna klassen. Så småningom blir det även Kalevaspelen i Björneborg. Kvalgränserna har skäpts i år. Tidigare låg den på 49,60 på 400 meter, nu ligger den på 49,00. Målet är i varje fall att man får ett startfält på 24 löpare. De som inte underskridit 49 sekunder är rankade. I den rankingen ligger Filiph just nu på plats 24. I årets inhemska statistik är han fjortonde. Sannolikt faller någon bort av dem som ligger före i rankingen. Tanken är förstås att komma under kvalgränsen, men nuvarande prestation kan mycket väl räcka för FM i Björneborg. (Tom Johansson)

Säsongen kommer på allvar i gång

Skrivet av friidrottenidag 24.06.2015

Kategorier:
Friidrottssäsongen kommer nu in i en ny fas. I morgon avgörs Paavo Nurmi Games i Åbo. Tävlingen har ambitionen att bli en del av Diamantligan, och har redan i år högklassiga startfält. Den mediala uppbackningen har också tagit ett steg framåt. Yle sände redan i dag ett program där man ”snackade upp sig” inför tävlingarna. Det är positivt att Yle gör sitt till för att hålla friidrottsintresset vid liv. I morgon är det tävlingar och vi får hoppas att idrottarna bidrar till underhållningen med fina prestationer. Under veckan avgöras även grenkarnevalerna. Släggkastarna är i Kaustby, spjutkastarna i Pihtipudas, långdistansarna och längd- och trestegshopparna i Jämsä, höjdhopparna i Ruovesi, stavhopparna i Somero, mångkamparna och gångarna i Kauhava o.s.v. Filiph åker till Jämsänkoski där det är sprintkarneval på söndag. Han löper 400 meter i herrklassen. Loppet har 30 förhandsanmälda löpare, en stor del av landets bästa. Före banvarvet löper han 200 meter i klassen M19. Här är 25 löpare förhandsanmälda. (Vill minnas att man kan följa med tävlingarna på Netti-tv som man kommer åt via Jämsänkosken Ilves hemsida.) Filiph har den senaste tiden koncentrerat sig på att träna. I söndags hade han en hård och bra träning, i tisdags var det bara lite joggning och massage, i tisdags var det fartlek och i kväl (onsdag) hade han snabbhetsträning. Nu blir det att ta det lugnt och ladda batterierna inför söndagens drabbningar. Ska också börja påminna om sommarens lokala höjdpunkt, SFI-mästerskapen som avgörs i Nedervetil andra veckoslutet i juli. Dessa tävlingar får vi återkomma till i flera blogginlägg. Före SFIM är det stafett-FM i Seinäjoki. En del diskussion har även vårt friidrottslandslag givit anledning till efter att det tillsammans med sina nordiska kollegor föll ur den europeiska superligan. Har lagt märke till en viss hånfullhet, men vi ska komma i håg att vi var bland Europas elva bästa lag. Vi kan även notera att några av våra lyskraftigaste idrottare av olika orsaker inte var med. Hanna-Maari Latvala, Sandra Eriksson och Noora-Lotta Neziri kunde sannolikt ha förbättrat poängskörden. Men alla andra länder hade förstås också idrottare på skadelistan. Om två år har vi möjlighet att försöka komma tillbaka till superligan. Då har kanske våra löpare tagit kliv framåt. Ännu är våra löpare i regel efter konkurrentländernas representanter. (Tom Johansson)

Regionmästare med marginal

Skrivet av friidrottenidag 17.06.2015

Kategorier:
Det var inget snack om saken. GIF vann regionmästerskapen för både pojkar under 19 år år och 17 år. Tävlingarna avgjordes i tisdags i Seinäjoki. Filiph löpte ankarsträckan. När han löpte ut var tävlingen i praktiken avgjord. Janne Nyman på strartsträckan och Juuso Haarala på mellanetappen hade skaffat ett betryggande avstånd till följande lag, Jyväskylän Kenttäurheilijat. Utan att förta sig kunde Filiph dryga ut avståndet. Han klockades inofficiellt för 2.05 på sin sträcka. Sluttiden var 6.20,67. Betydligt sämre än då GIF i fjol tog FM-guld, men ändå en tid som står sig bra i jämförelse med segrarna i motsvarande stafett i andra regioner. Filiph är relativt nöjd med sitt eget lopp, även om han inte behövde ta i för fullt. Roligt var det också att Dani Peuraharju, Joel Store och Kim Piispanen tog hem mästerskapet i sin klass, M17. Nästa tävling är redan i morgon, på torsdag, i Bennäs. Filiph ska löpa 400 meter och har som det nu ser ut tre lagkamraterna mot sig. Han hoppas på goda väderleksförhållanden och att han ska hitta den fart som han tror att finns i kroppen. (Tom Johansson)