cropped tom header

Första medaljen på seniornivå, trägen vinner. Sverigekampen nästa

Skrivet av Tom Johansson 29.08.2021 | 0 Kommentarer

malfoto2

filiph

Äntligen medalj för Filiph! (Foto: Maisa Järvelä)

 

Talesättet trägen vinner passar bra in på 400-metersfinalen i lördags. Filiph vann inte loppet, men lyckades ta sin första FM-medalj i seniorklassen. Erik Back, HIFK, som på många sätt haft en liknande utvecklingskurva som Filiph steg för första gången upp på högsta pallen i Kalevaspelen. Guldet i den nionde finalen är honom väl unnat. Back har länge hört till den absoluta landseliten, men har inte tidigare vunnit i Kalevaspelen.

Filiphs uthållighet belönades också till slut med en efterlängtad medalj. Det var femte FM-finalen på raken. Han har för övrigt deltagit i alla seniormästerskap sedan han var 17 år, både inomhus och utomhus. I juniorklasserna blev det medalj varje år.

Känslan nu kan jämföras med FM för 16-åringar i Åbo år 2013. Helt ny i branschen och osäker på vilken idrott han skulle satsa på tog han en bronspeng på 300 meter. Det var gnistan som på allvar tände intresset för en löparkarriär. Han övergav fotbollen och inriktade sig på långsprint. Utvecklingen var då snabb. År 2014 blev ett bra år för honom. FM guld i hall-FM på 300 meter och SFI-rekordet 35,60 var en inspirerande början på friidrottskarriären. Som 22-åring tog han i sitt sista junior-FM blev det också en guldpeng på 400 meter.

 I sitt 107:e 400 meterslopp kom den första medaljen i Kalevaspelen. Han är glad över att det lyckades denna gång. Hans lopp var dock inget vidare, vilket tiden 48,29 också antyder. Även med sin erfarenhet i bagaget blev det för mycket stress mellan 100 och 250 meter. Vid 300 meter var han i takt med sin tidsplan. Löpningen blev ändå inte tillräckligt avslappnad under de sista 100 metrarna. På TV-bilden såg det ut som om  han kom bra på slutet, men det beror i hög grad på att mjölksyran bromsade in de flesta av konkurrenterna ännu kraftigare. Segraren Back gjorde sitt eget lopp och hade krafter kvar på målrakan. För ”hemmastudion” uppfattades loppet som bra TV-underhållning, dessutom med lyckligt slut. En medalj har funnits på önskelistan. En omläggning av träningen tror Filiph att är en betydande faktor bakom medaljen. Han har under sommaren tränat mera mängd än under tidigare somrar och det har hjälpt honom.

Medaljen i Kalevaspelen ger också Filiph en plats i Finlands lag i Sverigekampen. Han har fått besked att han är uttagen för 400 meter och långa stafetten.

För GIF har Kalevaspelen i Tammerfors varit en riktig framgångssaga. Det började med ett övertygande millopp av Nina Chydenius som hon sedan följde upp med en bronsmedalj på 5000 meter Att Joni Virkkala tog plats i 800-metersfinalen var en bedrift. I finalen löpte han in som sjua. (Tom Johansson)

 

fm pris

Förutom ära och berömmelse blev en medalj och en Mumin-mugg belöningen.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar