cropped tom header

Karleby erbjuder friidrotten primitiva förhållanden

Skrivet av Tom Johansson 24.11.2019 | 0 Kommentarer

kyrkb

Banan är ljusare än normalt beroende på rimfrost.

 

En isig sportplan är vad som erbjuds löparna i Karleby i november 2019. På Filiphs program stod i dag mängdintervall 5x600 meter och 6x400 meter. Kyrkbackens sportplan som egentligen är stängd bjuder på de bästa förhållandena. Det är vardagen för dem som satsar på friidrott, en av landets mest traditionella idrottsformer. Filiph tog sig under stängslet och kunde genomföra sitt träningspass. Banorna var hala och det blev inget riktigt grepp för steget. Men som sagt, det får duga, det kunde ha varit värre om höstens snö hade legat kvar.

Träningen blev förstås inte den bästa möjliga. Det gällde att hålla sig på benen. Löpningen blev givetvis för spänd.

Som bäst diskuterar beslutsfattarna idrottsförhållandena i Karleby. Diskussionen utgår från framför allt fotbollen, men även ishockey, innebandy och volleyboll ligger beslutsfattarna nära hjärtat. Framför allt vill de tydligen med skattepengar bygga sittplatser år bänkidrottare.

Friidrottarnas önskemål om en hall med löparbana runt tycks ingen vilja tillmötesgå. Då är det brist på pengar. En raksträcka har man försökt få inträngd. En av motiveringarna är att det inte finns tillräckligt med friidrottare. GIF har cirka 140 licenserade friidrottare. De övriga föreningarna i Karleby har tillsammans lika många. Ifall man vill satsa på ordentliga träningsförhållanden skulle upptagningsområdet vara stort. Inom en radie på 70 kilometer finns en hel del friidrottare. Om man vill vara vill ta en jämförelse finns på samma område åtminstone sju ishallar. Karlebypolitikerna håller på att ge upp möjligheten att locka folk till staden från grannskapet.

De som planerar Idrottsparken har bekantat sig med bland annat Seinäjoki där man klarar sig med en raksträcka för löparna. Man beaktar inte att Seinäjoki ligger relativt nära Kuortane, en drygt halvtimmes bilresa. Friidrottarna i Karleby har sin närmaste riktiga träningsarena i Botniahallen, Korsholm.

För att ingen ska tro att detta inlägg är ett upprop för att Karleby ska bygga en dyr arena åt Filiph kan sägas att han har sina träningsförhållanden i skick i och med att han studerar i Vasa. Men I Karlebyregionen finns för tillfället många unga som borde få utöva sin idrott. Dessutom skulle en riktig löparbana ge allmänheten möjlighet att röra på sig även under tiden med glashala vägar och gator. Som studieort skulle Karleby även kunna öka sin attraktionskraft. Det finns friidrottsintresserade. I Karlebyregionen har förhållandena för friidrotten inte funnits någonsin. Det kanske invaggar beslutsfattarna i tron att det inte finns något behov och man vill tydligen inte skapa något behov heller... (Tom Johansson)

 http://www.youtube.com/watch?v=uwu_P5k7Kac

Nej, det är inte Jamaica...

https://youtu.be/uwu_P5k7Kac

 

 http://youtu.be/dSHs5S7vWjY

Nej det är inte Spanien heller...

htts://youtu.be/dSHs5S7vWjY

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar