cropped tom header

Lite besviken, men ingen katastrofkänsla, för hård öppning

Skrivet av Tom Johansson 15.08.2020 | 0 Kommentarer

Filiph siktade helt klart på FM-medalj, och i första hand en medalj av den ädlaste valören på 400 meter i Åbo. Det blev en fjärdeplats, två hundradelar från tredjeplatsen. Han är självklart inte nöjd, men loppet gav en del nyttiga lärdomar för framtiden. Fjärdeplatsen är hans bästa placering i senior-FM och han hade nu två rutinerade löpare bakom sig som han aldrig tidigare lyckats komma före, Ville Lampinen och Erik Back. Tiden 48,29 är hans fjärde bästa någonsin på distansen.

Filiphs snabbanalys av finalloppet visar att han var lite för optimistisk i sitt upplägg. Han har öppnat lite för långsamt i de senaste loppen. Nu blev det för hård öppning och det straffade sig på sista 50 metrarna. Då man delar in loppet i fyra etapper på 100 meter. De tre första etapperna gick under 12 sekunder, den sista 100-metern dröjde han 13,7 sekunder på banan.

Om man jämför med hans rekordlopp i Jyväskylä märker vi att det var betydligt jämnare än finalloppet i Åbo. I Jyväskylä var skillnaden mellan första och andra halvan av loppet 1,7 sekunder. I Åbo var skillnaden 3,5 sekunder. Han tar skulden för taktikmissen på sig själv. Filiph hade inte riktigt koll på sin fart under de 300 första metrarna. Speciellt mellan 200 och 300 meter borde han ha haft is i magen och låta löpningen rulla på mera avslappnat. Nu var krafterna förbrukade lite för tidigt. Om man hårdrar kan man säga att guldhungern kom att kosta honom pallplatsen, men det kan man förstås inte veta med säkerhet.

Han säger att formen var bra och att benen kändes pigga inför starten. Nu gäller det att se framåt. Motivationen finns kvar. I morgon söndag har han chans att löpa 200 meter. Efter två hårda 400-meterslopp kan det vara svårt att ladda om. Under lördagens joggning tyckte han att han återhämtat sig rätt bra och det just nu tror han att han startar i försöken på 200 meter. (Tom Johansson)

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar