Skrivet av friidrottenidag 26.10.2015
Filiph är nöjd med höstens första SFI-läger som avslutades i söndags. Konditionen byggs upp och han försöker lyssna på kroppens signaler för att undvika överträning. Det är ännu tre månader innan hallsäsongen börjar. Som tidigare har han tänkt tävla en del även under hallsäsongen.
Nytt för lägret var att Gustav Klingstedt, HIFK rutinerade kvartmilare, hör till tränargardet. GIF hade även en sprintlöpare från Kamerun med på lägret.
För Filiph är det nu två lugnare dagar. På torsdag bär det enligt planerna av till Pajulahti där ungdomslandslagets långsprintrar samlas till läger.
Hälsan är rätt bra. Lite finns kvar av den sega förkylningen och foten som ömmat fungerar rätt bra på mjukare underlag. På banan känner han av foten. Men som det nu ser ut ska det gå bra att delta för fullt i lägret. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 03.08.2015
Kalevaspelen blev som sagt ingen succe' för Filiphs del. En upplevelse var det i varje fall,och även inspirerande. Nu är känslan att han vill öka insatsen, att ta nya tag och försöka få till ett lopp som motsvarar kapaciteten. Han har anmält sig till elittävlingarna i Kuortane på lördag. Han ska löpa 400 meter och motståndet är igen stenhårt. Bland de anmälda finns en del av den nationella eliten och ett par meriterade utländska löpare.
Överlag har elittävlingarna riktigt högklassiska startfält. För friidrottsintresserade är detta ett bra tillfälle att på ort och ställe följa med goda tävlingar.
Det kan noteras att banorna i Kuortane har ny beläggning, mondo.
Som ett led i förberedelserna löper Filiph i morgon (tisdag) 200 meter på Kyrkbackens plan. Det handlar då om GIF:s regiontävlingar. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 06.04.2015
Grundträningsperioden fortsätter och egentligen finns det inte så mycket att rapportera. Efter lägren blev det lite lugnare i ett par dagar. Sedan har det varit så gott som full rulle, även över påskhelgen. I dag blev det länk och muskelträning. De blodtest som gjordes i Kuortane visar att alla värden är normala. Filiph väntar ännu på resultatet av ferritin-mätningen i torsdags. I morgon är det test på löpmatta i Vörå.
Det är lugnt på tävlingsfronten i hemlandet. Däremot kommer det då och då resultat från stora världen.
En del intressanta frågor diskuteras i varje fall. I Malmö testade man med hoppzon i en längdtävling för damer. Frågan som ställdes var om man kan få publikvänligare på så sätt. Det blir inga övertramp och rimligtvis längre hopp då man mäter från det faktiska avstampet.
I Sverige har man även gått in för att delta mera i tävlingar utomlands med större bredd. Det betyder i praktiken att man ser även på de större tävlingarna i grannländerna. En allt större del av svenska friidrottsstatistiken består av resultat som gjorts i tävlingar utomlands. (Tom Johansson)

Filiph, Pauli Ruostetsaari och Markus Sällinen gjorde några drag på konstgräset i Sandhagen. Det var ingen trängsel på den fina mattan i perfekt vårväder i söndags.
1
Skrivet av friidrottenidag 26.03.2015
Filiph och klubbkamraten Joni Virkkala for redan idag till Kuortane där SFI-lägret hålls under veckoslutet. Under dagarna väntar igen en rad med träningspass av hög kvalitet.
För Filiphs del har det varit en litet lugnare vecka efter lägerdagarna förra veckoslutet.
För omväxlingen i träningen stod skolornas volleybollturnering i tisdags. Han hade lite ömmande i går, men nu känns benen rätt bra. Ryggen har inte heller bråkat på senare tid.
Andra positiva signaler står Yle för. Skattebetalarnas mediebolag har beslutat att förmedla friidrottens stortävlingar de närmaste åren. Det är riktigt att friidrotten som är nära finländarens hjärta är tillgänglig i samhällsägda kanaler. Vi får hoppas att den uppmärksamheten inspirerar även våra friidrottare. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 28.10.2014

Minna Hollanti, Nathalie Westman, Sandra Holm, Kevin Lillhonga, Antto Tunkkari och Wilma Möller var på plats och tog emot sina pokaler.
Det var prisutdelning i samband med GIF:s årsmöte. Skidåkaren/friidrottaren Juuso Haarala premierades som föreningens bästa på herrsidan, utförsåkaren Sandra Holm fick pokalen för bästa på damsidan.
Filiph hör även till de premierade. Han fick ordförandes pris.
Förutom pokalerna blev det stipendier i form av ett penningbelopp till fyra FM-guldmedaljörer Juuso Haarala, Filiph Johansson, Pauli Ruostetsaari och Joni Virkkala.
Årsmötet var odramatiskt. Undertecknad blev invald i föreningens styrelse. I och för sig är det tacksamt att nu vara med. De individuella grenarna tycks ha ett uppsving, såväl lokalt som nationellt. Nu gäller det för GIF och de andra föreningarna att utnyttja medvinden och locka till sig mera utövare och funktionärer.
För GIF är junior-FM på Köukar följande stora utmaning. Arrangörskapet delar GIF med Kokkolan Veikot. (Tom Johansson)

Ordförandens pokal.
0
Skrivet av friidrottenidag 27.10.2014
Det blir ingen egentlig träning för Filiph de närmaste dagarna. Hans knän är alltjämt ömma. Lite simhall med bastubad blev det i varje fall i dag, måndag.
Han tror att det handlar om överansträngning. Några tillbud som skulle ha gett upphov till de ömmande knäna har han inte varit med om.
Redan i dag går det att gå normalt utan att det känns, men det är ändå bästa att inte ta några risker. Ett litet träningsuppehåll kanske bara är bra så här års, i synnerhet då det varit ganska mycket i träningsväg på senare tid. Någon medicinering har det inte heller blivit.
Vi ska också notera att GIF:s Pauli Ruostetsaari blev tvåa i sin klass i terränglöpning häromdagen. Det handlade om uttagnings till nordiska mästerskapen. Alltså, Pauli som gör sin värnplikt i idrottskompaniet i Sandhamn fortsätter att leverera.
M19 7 km: 1) Antti Ihamäki (17-v.) AlajAn 22.56, 2) Pauli Ruostetsaari GamlakarlIF 23.03, 3) Eero Saleva SjuIF 23.41, 4) Jiri Karjalainen JoKa 23.46, 5) Samu Mikkonen KuopRe 23.57. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 19.10.2014
Filiph tycker att träningslägret i Pajulahti kändes bra. I lördags var det mängduthållighetstest, 3x3x300 meter, med mätning av laktat. Lägret avslutades i dag, söndag, med cirkelträning och lite nappatag med brottarnas träningsdockor.
Små skavanker har det också blivit, men ingenting allvarligare. Det var stavgång och hans terrängskor skaver en aning. Det blev blåsor att plåstra om. Han är även lite öm i knävecken.
Enligt planerna blir det läger tillsammans med Vörå idrottsgymnasium nu. Avfärden mot Piispala sker på måndag morgon. Och det lägret följs direkt av ett långt veckoslut i Kuortane med SFI:s sjutusangrupp.
Från det ena till det andra. Den som vill bekanta sig med friidrottsförbundets tankegångar om de unga och värdetävlingar kan läsa träningschef Jorma Kemppainens blogg på www.sul.fi. Målet är tydligen att höja ribban en aning. Kvalgränserna skärps lite för att sporra till ökad träning och förbindelse till en mera långsiktig satsning.
Inom träningsledningen är man tydligen inte övertygad om att man ska delta i värdetävlingar i unga år. Det lär inte finnas något samband mellan stortävlingar i unga år och framgångar i allmänna klassen. Däremot har det visat sig vara bra för 19-åringar att vara med och vänja sig med atmosfären i värdetävlingar. I klassen under 22 år ska man vara på medalj eller i närheten. Där finns det ett samband med framgångar i seniorklassen.
På det internationella planet finns det en trend att börja med värdetävlingarna lägre ner i åldrarna. År 2016 ska man ordna EM i klassen under 17 år. Det handlar om att friidrotten på så sätt vill höja profilen i konkurrensen om talangerna.
Tveksamheten i Finland bygger på bedömningen att det finns en risk att man tar en genväg i träningen med sikte på snabba resultat i stället för att tålmodigt utveckla de egenskaper som grenen kräver. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 07.09.2014

T-tröjan får Filiph behålla som minne från den stora upplevelsen.
Flera har frågat om en som deltar i ungdomslandskampen får betalt för det. Svaret är att det beror på hur man ser på det hela. Själva upplevelsen är den belöning man får. Ekonomiskt går nog juniorerna back.
Idrottsförbundet står för uppehället, hotell och traktering under tre dagar. En försäkring ordnar man också åt idrottarna. Förbundet betalar även en del av resekostnaderna, 90 euro om resorna överstiger 600 kilometer, 70 euro om sträckan är mellan 400 och 600 kilometer och för resor mellan 200 och 400 kilometer är ersättningen 35 euro. Om resan tur och retur understiger 200 euro betalas ingen ersättning. Två fribiljetter till själva landskampen får ungdomarna att dela ut- Idottaren får ett ackrediteringskort som ger fritt inträde.
Utrustningen, spikskor, vattenflaska och småplock på stadion är på idrottarens eget ansvar. Förbundet har en stor klädkollektion som idrottarna får välja sin klädsel ur. Efter landskampen samlas kläderna in. En t-tröja med Finlands flagga på bröstet få idrottarna behålla.
Indirekt kan det förstås vara även ekonomiskt lönsamt, på sikt. Även om landets stora tidningarna inte engagerar sig i Sverigekampen som tidigare är uppmärksamheten rätt stor. Vår egen tidning var på plats och berättade även om det med lokal anknytning. De finska regiontidningarna som jag tittat på har tydligen tagit den enklaste vägen. Samtliga körde med en allmän grej som till största delen handlade om Antti Ruuskanen. Ungdomslandskamperna behandlades i notisform, om ens det.
Yle var på plats under seniorlandskampen. I Sverige sändes båda dagarna direkt. Då Filiph deltog i långa stafetten hade han sin största publik någonsin på läktarna och hur många som helst framför TV-apparaterna i Sverige och Finland. Man kan tänka sig att idrottarnas värde på sponsormarknaden kan växa. Men ingenting kommer per automatik.
Svaret på den ursprungliga frågan är att ekonomiskt går det med minus, åtminstone på kort sikt. Men eftersom pengar inte är det enda måttet, inte ens det viktigaste, år det ett stort plus då man beaktar alla faktorer. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 26.08.2014
Det har blivit många timmar på landsvägen på senare tid, inte enbart för friidrottens skull. Inom familjen har vi diskuterat hur vi ska göra med Sverigekampen. Beslutet var ändå rätt enkelt. Hela familjen på sex personer befinner sig enligt planerna på Olympiastadion på lördag och söndag. Biljetterna fixades i kväll. Vi tänkte att det kan vara ett unikt tillfälle, att en familjemedlem tävlar i landskampen mot Sverige. Ifall det blir flera gånger är det i så fall som senior. Som det nu ser ut är den finländska standarden på Filiphs sträckor på god väg uppåt. En lång rad unga löpare kämpar om representationsuppdragen.
För Filiphs del börjar även förberedelserna vara klara. Han åker med tåg till Helsingfors på fredag morgon, är framme 11.30 om VR lyckas hålla tidtabellen. Laget samlas i hotell Presidentti klockan 12. Han har även valt kläder som friidrottsförbundet lånar ut till lagmedlemmarna.
Nu gäller det att hålla sig frisk och hoppas på att formen är god då startskottet för 400-meterslöparna går. (Tom Johansson)
0
Skrivet av friidrottenidag 25.08.2014 | 1 kommentar(er)
Filiph är uttagen till ungdomslandskampen på Olympiastadion under veckoslutet. Han ska löpa 400 meter och eventuellt långa stafetten. I laget för idrottare under 17 år ingår 14 SFI:are, snabbt räknat. Anna Pajunen från grannföreningen IF Åsarna representerar landet i tresteg. KV-hopparen Roosa Määttälä är uttagen i längd.
Det var en mycket glad Filiph som på måndag kväll tog emot beskedet om att han är uttagen. Landskampen har varit i bakhuvudet sedan ett år tillbaka. Även om det verkade klappat och klart efter silvret i fredags kan man inte ta ut något i förskott. Inom familjen resonerade vi från och till. För guldmedaljören Julius Uutela är 800 meter hans huvudsträcka. Till Filiph berättade Julius att han skulle föredra det loppet i Sverigekampen. Å andra sidan kan man inte undgå statistikettan Artur Hämäläinen i diskussionen. Han var anmäld, men ställde inte upp på 400 meter i Kotka. Om han är i skick är han bäst i landet.
Till Filiphs tveksamhet bidrog att hans tider i Kotka inte var så bra som han kanske väntat sig. På 200 meter blev det en placering strax utanför pallen. Filiph kände sig både pigg och hungrig, men fick inte till något perfekt lopp. Till det bidrog en halvtaskig start. I de två föregående loppen var det sammanlagt tre tjuvstarter, som skapade någon sorts osäkerhet. Tjuvstartar med diskvalificering som följd kan komma lätt. Ofta vet de som diskas inte ens att det var de som registrerats.
Med lite distans till Kotka känns det nu mycket bra. Sverigekampen har som sagt varit ett hägrande mål. På lördag klockan 16 smäller det. (Tom Johansson)
0