cropped tom header

Säsongöppning i Oordegem

Skrivet av Tom Johansson 23.05.2019 | 0 Kommentarer

blogFöre Ärevarvet uppvaktade GIF sina FM-medaljörer Minna Hollanti (spjut N19), Filiph (400 m H22) och Jan Kaas (terränglöpning över 35 år, samt en rad andra fina lopp).

 

Bloggen har legat lågt en tid. Det betyder inte att Filiphs förberedelser inför säsongen haft uppehåll. Träningen har genomförts ungefär som planerat. På lördag är det premiär för hans arenasäsong. Premiären försiggår i belgiska Oordegem i stenhård internationell konkurrens. Han är förstås inte i startblocken samtidigt med den vassaste eliten, men andas ändå samma luft som storfräsarna. Heatindelningen görs på basen av tidigare noteringar.

Det har känts bra under träningarna. Den senaste veckan har han besvärats av en lindrig förkylning som inte vill ge med sig, men det är inget som skapar någon störe oro. Nu gäller det att få några tävlingar för att hitta det rätta tempot. Något tidsmål har han inte definierat utan det gäller att hitta rytmen och hålla farten in över mållinjen. De sista 50 metrarna har ofta varit problematiska i och han har börjat spänna sig för mycket.

Intressant denna gång är att Finland har mobiliserat ett lag för långa stafetten som löps på söndag. Förutom Filiph ingår Erik Back, Eljas Aalto och Ilari Ryyppö i laget.

I övrigt är tävlingsplaneringen lite på hälft. De traditionella FM-tävlingarna, SFIM, Sprintkarnevalen ingår om Filiph håller sig skadefri.

En positiv sak för Filiph är att GIF ordnat sommarjobb åt honom, ett jobb som ska gå att kombinera med den idrottsliga satsningen. GIF har fått pengar från Undervisningsministeriet för ett projekt som går ut på att få hela familjen med i friidrotten. Filiph leder en grupper som i huvudsak är i åldern 7 till 13 år. Målet är att få mera unga med, men också att involvera föräldrar och övriga intresserade i aktiviteterna. Man lär bland annat ut de enklaste grunderna för träning, ger lite insikter i reglerna och gör dem bekanta med olika redskap. Förhoppningen är att hela familjen tar friidrotten till sig. De ska inspireras att också själva ta sig till idrottsplanen för att röra på sig och trivas. Filiph ser fram mot detta sommarjobb och hoppas att Karlebyborna utnyttjar detta tillfälle som är avgiftsfritt för deltagarna och inte inbegriper några prestationskrav.

GIF hade sitt Ärevarv i onsdags och fick i hop uppemot 11.000 euro. Mot bakgrunden att en del av de tidigare storsamlarna stod över i år är resultatet till belåtenhet. Föreningen är mycket tacksam mot dem som ställde upp för att samla sponsorer och förstås mot sponsorerna. (Tom Johansson)

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar